Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie Wit-Rusland wantrouwig over 'vroeg stemmen'

Oppositie Wit-Rusland wantrouwig over 'vroeg stemmen'

MINSK (ANP/AFP/DPA/RTR) - Kiezers in Wit-Rusland kunnen vanaf dinsdag al een stem uitbrengen voor de presidentsverkiezingen van zondag. Dan hoopt de autoritaire leider Aleksandr Loekasjenko (65) weer herkozen te worden. De oppositie vreest voor fraude en roept kiezers op nog even te wachten met stemmen.

Het vroege stemmen is volgens staatsmedia bedoeld voor mensen die komend weekend geen tijd hebben. Oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja vertrouwt de autoriteiten niet en heeft aanhangers gevraagd pas op de laatste dag een stem uit te brengen. Dan zou er minder tijd zijn voor gesjoemel met stembiljetten.

De 37-jarige Tichanovskaja heeft aanhangers ook opgeroepen een witte armband te dragen. Onafhankelijke waarnemers kunnen volgens haar dan beter inschatten hoeveel steun er is voor haar kandidatuur.

Gesjoemel

Ook waarnemers houden rekening met gesjoemel bij de verkiezingen in de voormalige Sovjetstaat, die ook wel 'de laatste dictatuur van Europa' wordt genoemd. Loekasjenko regeert het land al sinds 1994 en zijn politieke rivalen worden op allerlei manieren tegengewerkt.

Zo zijn belangrijke oppositiefiguren in de aanloop naar de verkiezingen opgepakt of gevlucht. Daardoor kon de politiek onervaren Tichanovskaja uitgroeien tot de voornaamste rivaal van de president. De huisvrouw stelde zich kandidaat na de arrestatie van haar echtgenoot.

De oppositie tegen Loekasjenko heeft dit jaar een nieuwe impuls gekregen door onvrede over de economie en diens aanpak van de uitbraak van het coronavirus. Er kwamen vele duizenden mensen af op verkiezingsbijeenkomsten met Tichanovskaja.

De politica riep haar aanhangers eind juli tijdens een bijeenkomst op hun angst te overwinnen. "Denken jullie dat ik niet bang ben? Ik ben iedere dag bang", erkende ze. "Maar ik verzamel mijn moed en overwin mijn angst."

Loekasjenko belooft meer welvaart

Loekasjenko probeert kiezers ondertussen te paaien door ze meer welvaart in het vooruitzicht te stellen. "Binnen vijf jaar zal het gemiddelde salaris in Wit-Rusland verdubbelen", beloofde hij.

De president lijkt ook bereid te zijn de relatie met buurland Rusland op het spel te zetten om aan de macht te kunnen blijven. De Wit-Russische autoriteiten maakten onlangs bekend dat tientallen Russische huurlingen zijn opgepakt. Die zouden van plan zijn geweest het land te destabiliseren in de aanloop naar de verkiezingen.

Rusland zegt dat die mannen op doorreis waren naar een ander land, maar volgens Loekasjenko is dat een leugen. Hij stelde dat de huurlingen alles hebben opgebiecht. Ze zouden opdracht hebben gehad in zijn land te wachten op nadere instructies.

Meer uit Buitenland

Zelensky: grote energiecentrale verwoest door tekort aan raketten

KYIV (ANP) - Oekraïne stond machteloos bij een Russische aanval op een belangrijke energiecentrale door een tekort aan luchtafweerraketten. Dat zegt president Volodymyr Zelensky in een interview met een Amerikaanse zender PBS.

6 minuten geleden
Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

MEXICO-STAD (ANP) - In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

1 uur geleden
VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

1 uur geleden
'Held' van dodelijke steekpartij Sydney mag in Australië blijven

SYDNEY (ANP) - Een Fransman die een heldenstatus kreeg na een dodelijke steekpartij in Sydney, mag in Australië blijven. Damien Guerot krijgt volgens zijn advocaat een permanente verblijfsstatus, bericht omroep ABC.

1 uur geleden
Grote brand uitgebroken in historisch beursgebouw in Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Het historische beursgebouw in het centrum van Kopenhagen is getroffen door een verwoestende brand. Lokale media delen beelden waarop te zien is dat grote kunstwerken uit het gebouw worden gehaald.

3 uur geleden
President Iran: zware reactie als onze belangen worden geschaad

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft gewaarschuwd dat zelfs "kleinste actie" om Iraanse belangen te ondermijnen beantwoord zal worden met een "zwaar, grootschalig en pijnlijk optreden" tegen de dader. Hij verklaarde dat volgens Iraanse media in een gesprek met emir Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar.

3 uur geleden
Australisch weerbureau meldt einde El Niño

CANBERRA (ANP/RTR) - Het nationale weerbureau van Australië meldt dat El Niño is afgelopen. Dit terugkerende weerfenomeen, dat in de zomer van 2023 begon, zorgt voor een hogere oppervlaktetemperatuur in de Stille Oceaan rond de evenaar.

3 uur geleden