Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie wil opheldering kabinet over gasoverleg met Rusland

Oppositie wil opheldering kabinet over gasoverleg met Rusland

DEN HAAG (ANP) - De oppositiepartijen SP, PvdA en GroenLinks willen opnieuw opheldering van het kabinet over het overleg tussen Nederland, Rusland en bedrijven zoals Gazprom en Shell over energieprojecten. De werkzaamheden binnen de speciaal hiervoor bedoelde werkgroep Energie gingen mogelijk toch verder dan demissionair premier Mark Rutte in maart de Tweede Kamer voorspiegelde, stellen de drie partijen naar aanleiding van een artikel dinsdag van Follow the Money en The Investigative Desk. De onderzoeksplatforms ontvingen stukken hierover na een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur).

Overleg met Rusland is precair, omdat Nederland en veel andere landen sancties instelden na het neerschieten van vlucht MH17 in de zomer van 2014. Ook de Russische annexatie van de Krim was een reden. De werkgroep werd eveneens opgeschort, maar in 2018 hervat vanwege het belang van energie in de bilaterale relatie met Rusland, stelde het kabinet later.

Rutte moest in maart in een Kamerdebat uitleggen wat de werkgroep precies deed. Volgens hem wordt er alleen gepraat over energieprojecten, maar worden er geen afspraken gemaakt. Follow the Money stelt dat Nederland en Rusland daar wel afspraken maken en dat ook meerdere keren de gaspijpleiding Nord Stream 2 aan de orde kwam.

Internationaal omstreden

Deze bijna voltooide gaspijplijn tussen Duitsland en Rusland is internationaal omstreden, omdat wordt gevreesd dat Duitsland en de EU hierdoor te afhankelijk worden van politieke grillen van Moskou. SP, PvdA en GroenLinks zijn daar ook huiverig voor.

De drie partijen willen via Kamervragen onder meer te weten komen welke afspraken zijn gemaakt in de werkgroep en welke status die hebben. Het volledige protocol over de activiteiten moet wat hun betreft openbaar worden of in ieder geval met de Kamer gedeeld worden. Ook vragen ze waarom het kabinet beweerde dat de werkgroep is herstart op initiatief van Nederland terwijl dit verzoek kennelijk van de Russische viceminister van Energie, Kirill Molodstov, kwam.

Volgens SP'er Jasper van Dijk, Kati Piri (PvdA) en Tom van der Lee (GroenLinks) wekt het kabinet op zijn minst de schijn dat het niet volledig inzicht geeft in de activiteiten van de werkgroep. De Tweede Kamer had via een motie van GroenLinks om openheid verzocht.

Meer uit Binnenland

Grote brand in schuur op Texel

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Brandweereenheden van het vasteland zijn opgeroepen om de eenheden op het eiland te ondersteunen, laat de veiligheidsregio weten.

8 minuten geleden
Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

6 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

7 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

8 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

8 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

9 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

9 uur geleden