Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie wil nu actie van kabinet om koopkracht te stutten

Oppositie wil nu actie van kabinet om koopkracht te stutten

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer eist onmiddellijke actie van het kabinet om de koopkracht van huishoudens te stutten. Volgens ramingen van het CPB leiden de aanhoudende prijsstijgingen ertoe dat volgend jaar een op de tien kinderen te maken krijgt met armoede.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee vindt het "onacceptabel" als dat in Nederland gebeurt. Voor iedereen van het sociaal minimum tot anderhalf keer modaal moet er volgens hem direct meer geld bij. Hij stelt dat de koopkrachtcrisis mede is veroorzaakt door het uitblijven van een structurele aanpak van vermogensongelijkheid.

"Eerlijke belastingheffing op vermogen en winst kan snel groot geld vrij maken voor de noodzakelijke herverdeling", aldus Van der Lee. "Zodat ook de lasten op arbeid omlaag kunnen en het minimumloon fors kan stijgen."

'Geld genoeg'

"Alle seinen op rood", constateert PvdA-leider Attje Kuiken. Ook zij vindt dat het minimumloon "met euro's" omhoog moet. Verder wil zij gerichte compensatie via de zorgtoeslag en een eerlijke vermogensverdeling via een solidariteitsheffing. "Om deze ramp te voorkomen moet het kabinet alles uit de kast trekken."

Ook de SP wil nu actie zien om energie, boodschappen en benzine betaalbaarder te maken. "Er is geld genoeg", aldus partijleider Lilian Marijnissen. "Grote bedrijven maken woekerwinsten. Zet dat geld, door een fatsoenlijke winstbelasting voor grote bedrijven, in om de kosten voor mensen direct te verlagen".

Geschrokken

PVV-leider Geert Wilders noemt het geen verrassing dat de koopkracht hard onderuitgaat. "Dat weten we al een half jaar en het is crimineel dat Rutte en Kaag er nog niets aan hebben gedaan", vindt hij.

Ook de coalitiepartijen zijn geschrokken van de CPB-cijfers. "De koude cijfers schrijven een verschrikkelijk verhaal", zegt D66-fractieleider Jan Paternotte. "Mede als gevolg van Poetins oorlog worden veel mensen snoeihard geraakt in hun portemonnee. Al die mensen moeten worden geholpen om de pijn zachter te maken."

Extra hulp voor middengroepen

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma herhaalt dat een "omvangrijk pakket" nodig is om gezinnen te helpen. Maar hij kijkt ook naar werkgevers, die volgens hem kunnen bijdragen door de lonen te verhogen. "Deze crisis vraagt om solidariteit met de mensen die het meest worden geraakt."

De VVD wil dat "voor gewone gezinnen het leven betaalbaar blijft". Wat fractieleider Sophie Hermans betreft staan de middengroepen nu vooraan voor extra hulp. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis vindt het "onacceptabel" dat mensen niet kunnen rondkomen. Hij wil inzetten op lagere lasten, hogere lonen en betaalbaardere energie.

Meer uit Financieel

Beurzen New York eindigen met bescheiden winst

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.

43 minuten geleden
Bloomberg: Trump investeert 70 miljard dollar in AI en energie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
Tegenvaller Volvo door uitstel elektrische auto's en heffingen VS

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.

3 uur geleden
Importheffing VS bemoeilijkt besluitvorming ECB, meldt Reuters

FRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.

4 uur geleden
Rechter: hef Oekraïens beslag op Nederlandse belangen Gazprom op

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.

4 uur geleden
Vrees voor tarievenoorlog bederft stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.

5 uur geleden
Gasproductie Nederland gedaald, productiedaling op zee remt af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

6 uur geleden