Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie wil meer actie voor blijvende verbetering koopkracht

Oppositie wil meer actie voor blijvende verbetering koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet nog veel te weinig doet om de koopkracht blijvend te verbeteren. Er worden miljarden besteed aan "lapmiddelen", die ook nog eens onvoldoende zijn om armoede en problematische schulden te voorkomen, zo luidt de kritiek tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

"We zijn in een land terechtgekomen waar het Rode Kruis geld inzamelt, niet voor een ver land, maar voor voedselhulp in onze eigen steden en dorpen", aldus SP-Kamerlid Bart van Kent. "Het is een kwestie van beschaving dat als je in Nederland werkt, dat je dan een inkomen hebt waar je goed van kan leven." Toeslagen en allerlei andere regelingen verhullen volgens hem dat veel werkgevers in Nederland gewoon te weinig loon betalen.

Het kabinet voert volgend jaar voor het eerst een verhoging door van het minimumloon, buiten de reguliere inflatiecorrectie. "Fijn", noemt Senna Maatoug van GroenLinks dat, "maar wat betekent die bodem nog?" Er is volgens haar al jaren niet meer gekeken naar wat nodig is om te kunnen rondkomen. Het onderzoek dat daar nu alsnog naar wordt gedaan, komt te laat nu door de torenhoge inflatie een op de drie gezinnen moeite heeft met rondkomen.

Crisisstand

Bestaanszekerheid mag niet alleen op papier bestaan, waarschuwt Maatoug. "Als je in de shit zit, heb je niks aan een kabinet dat zijn best doet maar dat zegt: ik kom nog een keer met een commissie." Te vaak krijgen mensen die aan de bel trekken omdat zij niet kunnen rondkomen volgens haar te horen: "gemiddeld genomen heeft u geen probleem".

"Wij hebben echt geprobeerd het kabinet in crisisstand te krijgen", verzucht PvdA’er Barbara Kathmann. "Maar ik heb niet het idee dat het is gelukt". Zij mist nog altijd "het gevoel van urgentie", hoewel door de torenhoog opgelopen energieprijzen nog eens miljoenen mensen in de schulden dreigen te komen. "Nederland is geen sociaal land, zolang het sociaal minimum niet toereikend is", aldus de sociaaldemocrate.

De koopkrachtproblemen zijn volgens PVV’er Léon de Jong het gevolg van jarenlang "wegkijken door politici die geen idee hebben hoe het is om niet te kunnen rondkomen." Hij stelt vast dat veel mensen zich niet alleen in de steek gelaten voelen, maar zich ook schamen. Zij vinden het volgens De Jong "verschrikkelijk" dat zij steeds afhankelijker worden van hulp van anderen. "Maar ze redden het simpelweg niet meer."

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

6 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

13 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

14 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

14 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

15 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

18 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

18 uur geleden