Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie wil meer actie voor blijvende verbetering koopkracht

Oppositie wil meer actie voor blijvende verbetering koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet nog veel te weinig doet om de koopkracht blijvend te verbeteren. Er worden miljarden besteed aan "lapmiddelen", die ook nog eens onvoldoende zijn om armoede en problematische schulden te voorkomen, zo luidt de kritiek tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

"We zijn in een land terechtgekomen waar het Rode Kruis geld inzamelt, niet voor een ver land, maar voor voedselhulp in onze eigen steden en dorpen", aldus SP-Kamerlid Bart van Kent. "Het is een kwestie van beschaving dat als je in Nederland werkt, dat je dan een inkomen hebt waar je goed van kan leven." Toeslagen en allerlei andere regelingen verhullen volgens hem dat veel werkgevers in Nederland gewoon te weinig loon betalen.

Het kabinet voert volgend jaar voor het eerst een verhoging door van het minimumloon, buiten de reguliere inflatiecorrectie. "Fijn", noemt Senna Maatoug van GroenLinks dat, "maar wat betekent die bodem nog?" Er is volgens haar al jaren niet meer gekeken naar wat nodig is om te kunnen rondkomen. Het onderzoek dat daar nu alsnog naar wordt gedaan, komt te laat nu door de torenhoge inflatie een op de drie gezinnen moeite heeft met rondkomen.

Crisisstand

Bestaanszekerheid mag niet alleen op papier bestaan, waarschuwt Maatoug. "Als je in de shit zit, heb je niks aan een kabinet dat zijn best doet maar dat zegt: ik kom nog een keer met een commissie." Te vaak krijgen mensen die aan de bel trekken omdat zij niet kunnen rondkomen volgens haar te horen: "gemiddeld genomen heeft u geen probleem".

"Wij hebben echt geprobeerd het kabinet in crisisstand te krijgen", verzucht PvdA’er Barbara Kathmann. "Maar ik heb niet het idee dat het is gelukt". Zij mist nog altijd "het gevoel van urgentie", hoewel door de torenhoog opgelopen energieprijzen nog eens miljoenen mensen in de schulden dreigen te komen. "Nederland is geen sociaal land, zolang het sociaal minimum niet toereikend is", aldus de sociaaldemocrate.

De koopkrachtproblemen zijn volgens PVV’er Léon de Jong het gevolg van jarenlang "wegkijken door politici die geen idee hebben hoe het is om niet te kunnen rondkomen." Hij stelt vast dat veel mensen zich niet alleen in de steek gelaten voelen, maar zich ook schamen. Zij vinden het volgens De Jong "verschrikkelijk" dat zij steeds afhankelijker worden van hulp van anderen. "Maar ze redden het simpelweg niet meer."

Meer uit Binnenland

ANWB-campagne rondom auto te water: gordels los, ruit open, eruit

DEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.

15 minuten geleden
VluchtelingenWerk over spreidingswet: juiste weg is ingezet

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."

1 uur geleden
Rode Kruis staat klaar om gemeenten te helpen met opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.

1 uur geleden
VNG: aantal gevonden asielplekken is knap met obstakels kabinet

DEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.

1 uur geleden
COA: niet genoeg opvangplekken gevonden voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.

1 uur geleden
SIRE wil met campagne negativiteit rond vijftigplussers tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.

2 uur geleden
Prinses Amalia gaat opleiding volgen aan Defensity College

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.

10 uur geleden