
Oppositie wil geen gedoogakkoord als coalitie krimpt in senaat
DEN HAAG (ANP) - Als het kabinet ook na de verkiezingen nieuw beleid wil kunnen doorvoeren, zal het voor iedere wet steun moeten blijven zoeken bij een oppositiepartij. Dat blijkt uit gesprekken die het ANP heeft gevoerd met de lijsttrekkers van zes grote oppositiepartijen. Die zeggen niet bereid te zijn om bij voorbaat afspraken vast te leggen waarmee het kabinet zich kan verzekeren van steun. Zonder die steun heeft de regeringscoalitie vrijwel zeker geen meerderheid.
Het ANP sprak met de lijsttrekkers in de Eerste Kamer van PvdA en GroenLinks, de SP, JA21, Partij voor de Dieren en BBB. Op basis van de peilingen kunnen deze partijen bepalend zijn bij sommige thema's, omdat het kabinet steun van een of meer van die partijen nodig heeft om voorstellen door de senaat te krijgen. De PVV wilde niet meewerken aan een interview.
BBB en de Partij voor de Dieren zeiden niet bereid te zijn tot "koehandel". Ze zeiden net als JA21 en de SP best bereid te zijn koffie te drinken, maar geen trek te hebben om het kabinet blindelings te steunen. Alle zes de partijen benadrukten dat de Eerste Kamer een eigen positie heeft, en dus vrij is om eigen politieke keuzes te maken. Het betekent kortom dat het kabinet zijn plannen iedere keer zal moeten verdedigen in de senaat en, als de oppositiepartijen woord houden, geen politieke akkoordjes kan sluiten.
Geen meerderheid
De coalitie heeft al langer geen meerderheid in de Eerste Kamer. Daardoor verschuift het politieke debat soms van de Tweede Kamer, waarop normaal gesproken de nadruk ligt, naar de senaat. In de aanloop naar de verkiezingen lijken de coalitiepartijen er al rekening mee te houden dat die situatie zal voortduren.
Toen het kabinet aantrad, vreesden sommigen dat het moeilijk zou worden om beleid doorgevoerd te krijgen zonder steun in beide Kamers. Tot nu toe is dat niet de grootste politieke drempel gebleken voor de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Er is meer frictie ontstaan door onderlinge meningsverschillen over onder meer asiel, stikstof en klimaat.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil niet vooruitlopen op een eventuele nieuwe beoordeling voor onkruidbestrijder glyfosaat. Een nieuw onderzoek met ratten stelt dat het middel mogelijk kankerverwekkend is. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) komt binnenkort met een oordeel over de studie, dat wil de BBB-minister afwachten.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) heeft na de escalatie in het Midden-Oosten gesproken met zijn Iraanse en Israëlische ambtsgenoten. Voor de ministerraad licht de demissionaire bewindsman niet toe wat hij met hen heeft besproken. Net als premier Dick Schoof roept de minister op tot de-escalatie na de Israëlische aanval op nucleaire doelen in Iran.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof roept op tot "onmiddellijke de-escalatie" na de Israëlische aanval op nucleaire doelen in Iran. "Alarmerende aanvallen in het Midden-Oosten. Nederland roept alle partijen op om de rust te bewaren en zich te onthouden van verdere aanvallen en vergeldingen. In het belang van de stabiliteit in de regio is onmiddellijke de-escalatie noodzakelijk", liet de demissionaire minister-president op X weten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet betreurt het dat Israël doelen in Iran heeft aangevallen. "Wij betreuren dat Israël tot deze stap nu is overgegaan", zei minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) vlak voor het begin van de ministerraad. "Wij vinden het van belang dat het nu niet verder escaleert."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer zijn bezorgd dat de oorlog in het Midden-Oosten gaat escaleren nadat Israël is begonnen met een grote luchtaanval op Iran. Daarbij werden nucleaire installaties vernietigd en hoge militaire functionarissen gedood. Iran is met een tegenaanval begonnen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De leden van GroenLinks-PvdA hebben zich met een ruime meerderheid uitgesproken voor een voorstel om volgend jaar samen op te gaan in een nieuwe partij. Dat hebben de partijvoorzitters donderdag bekendgemaakt. Bij GroenLinks stemde 89 procent in, bij de PvdA 88 procent. Politiek leider Frans Timmermans noemde de uitslag "nog net niet Noord-Koreaans".
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voormalige woordvoerder van de Tweede Kamer is door de rechtbank Den Haag vrijgesproken. Ze werd ervan verdacht in de zaak-Arib vertrouwelijke stukken te hebben gelekt naar de pers. Volgens de rechter is er niet voldoende wettig en overtuigend bewijs dat Sonja K. inderdaad het lek was.
22 uur geleden