
Oppositie wil dat VVD-fractie kleur bekent in stikstofcrisis
DEN HAAG (ANP) - De oppositiepartijen willen dat VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans kleur bekent in het stikstofdossier. De partijen willen weten of de afspraken in het regeerakkoord voor de VVD staan, of dat de liberalen tegemoet willen komen aan de wens van het CDA om het regeerakkoord open te breken om te tornen aan het jaar 2030. In het regeerakkoord is afgesproken dat in dat jaar de stikstofuitstoot met de helft moet zijn teruggebracht.
Volgens Hermans staat het regeerakkoord met daarbij de "ijkmomenten" van Johan Remkes, benadrukte ze meerdere malen in het Kamerdebat over de provinciale verkiezingsuitslag en de stikstofaanpak. Remkes, die vorige zomer door het kabinet was gevraagd te bemiddelen in het verhitte stikstofdebat, heeft geadviseerd in 2025 en 2028 te kijken of de afgesproken vermindering op schema ligt.
Als een coalitiegenoot vraagt om heronderhandelingen van het regeerakkoord, moet dat altijd kunnen, zei Hermans. "Ik accepteer de vraag van het CDA, ik accepteer dat het CDA dat nu nog niet nog wil, maar ik accepteer niet dat we in de tussentijd niets hebben", zei Hermans. Het CDA wil volgens Hermans pas heronderhandelen als de provinciebesturen zijn gevormd, er uit Brussel duidelijkheid is over de uitkoopregeling voor boeren en het landbouwakkoord is gesloten.
Snel duidelijkheid
De VVD-fractievoorzitter vindt het vooral belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over regelingen, zoals de uitkoopregeling voor boeren. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en minister Piet Adema (Landbouw) kunnen "door met het werk waarmee ze bezig zijn". Provincies moeten volgens de liberaal ook aan de slag kunnen met het stikstofbeleid. Ze opperde een voorschot zodat zij geld hebben om hier werk van te maken.
Hermans wil niet vooruitlopen op het standpunt van de VVD en de uitkomst van nieuwe onderhandelingen. "Eventuele nieuwe afspraken beoordelen we of ze bijdragen aan het doel dat we hebben." Het gaat voor de VVD onder meer over natuurherstel, het legaliseren van PAS-melders (boeren die buiten hun schuld om geen vergunning hebben) en de bouw van woningen.
Frustratie bij oppositie
Daarmee nam de oppositie geen genoegen. "Doe nou eens boter bij de vis", zei Caroline van der Plas (BBB). "Mevrouw Hermans kan toch zeggen of de VVD achter die heronderhandeling staat of niet?" "Steekt u nou de hand uit naar het CDA?" wilde Joost Eerdmans (JA21) weten. Diverse oppositiepartijen die Hermans het vuur aan de schenen legden, vinden het onbestaanbaar dat iedereen maandenlang aan het lijntje wordt gehouden. Zij willen weten wanneer de heronderhandelingen gaan beginnen. "Ik ga me nu niet laten verleiden tot een uitspraak", zei Hermans op een vraag hierover van GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionaal openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien, maar zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniƫlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
13 uur geleden