Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie wil dat kabinet wensen serieus neemt met oog op senaat

Oppositie wil dat kabinet wensen serieus neemt met oog op senaat

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die het nieuwe kabinet mogelijk aan een meerderheid kunnen helpen in de Eerste Kamer, geven aan dat niet zomaar te doen. Ze hebben in het debat over de regeringsverklaring aangegeven dat premier Dick Schoof hun wensen serieus moet nemen en duidelijk moet aangeven welke rol hij voor de oppositie ziet.

"Wat wordt de opstelling van het kabinet, ook gelet op het hoofdlijnenakkoord dat al gesloten is", vroeg CDA-leider Henri Bontenbal zich af. "Welke ruimte zit er voor oppositiepartijen om nog wat te veranderen." Het gaat hem "echt om de houding van het kabinet". Dat moet bereidheid tonen om ook mee te bewegen op onderdelen die wél in het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staan.

Sommige zaken die nog openstaan in het coalitieakkoord moeten nog nader worden ingevuld in het regeerprogramma, maar Bontenbal wil dus ook wat te zeggen hebben over zaken die al zijn vastgelegd. Hij is bijvoorbeeld niet te spreken over het schrappen van de maatschappelijke diensttijd. Dat zijn financieel kleinere zaken, maar principieel wel belangrijk, aldus de christendemocraat. Hij noemde het schrijven van het regeerprogramma een "lakmoesproef" voor de omgang van het kabinet met de oppositie.

Rondje langs oppositiepartijen

Mocht het kabinet inderdaad aankloppen voor steun, "dan moeten de wensen die wij neerleggen wel heel nadrukkelijk vanaf het begin meegenomen worden", eiste Chris Stoffer (SGP). "En moeten we ook zien dat daar serieus beweging op plaatsvindt."

Fractieleider Rob Jetten van D66 en ChristenUnie-leider Mirjam Bikker vroegen zich af of Schoof met de nieuwe minister van Financiën Eelco Heinen een rondje gaat maken langs de oppositiepartijen, zoals voorgangers deden. Op die manier kunnen ze zaken bespreken en een meerderheid in de Eerste Kamer zeker stellen.

Schoof wilde dat nog niet toezeggen. Hij gaf wel aan dat het kabinet meerderheden gaat zoeken voor het regeerprogramma "die verder strekken dan de vier partijen" in de coalitie. Dat zal "vermoedelijk al op een aantal onderwerpen moeten" bij de invulling van het regeerprogramma. Hij reikt oppositiepartijen nadrukkelijk de hand, en is zich er "zeer van bewust" dat het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

3 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 dagen geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

3 dagen geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

3 dagen geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

3 dagen geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

3 dagen geleden