Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie wil coronawet niet afraffelen onder tijdsdruk

Oppositie wil coronawet niet afraffelen onder tijdsdruk

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer is geërgerd over de late komst van een spoedwet om de coronamaatregelen een wettelijke basis te geven. De Kamer dringt al weken aan op deze tijdelijke coronawet, maar het kabinet heeft het voorstel nog steeds niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Zorgminister Hugo de Jonge wil wel dat de wet al op 1 juli ingaat.

GroenLinks, SP, PvdA en SGP vrezen dat voor de Kamer te weinig tijd overblijft om de wet kritisch te doorgronden, bleek maandag tijdens een overleg. Het voorstel was in consultatie en moet nu nog door de Raad van State worden beoordeeld. Het is niet duidelijk hoe lang dat advies op zich laat wachten.

SP-Kamerlid Ronald van Raak stelt "dat het niet gaat gebeuren dat de Kamer de noodwetgeving er in één week doorheen gaat jassen." Het voorstel ligt al weken op het ministerie. De Kamer moet volgens hem ook de de ruimte nemen om te zorgen dat alles goed wordt geregeld. Afraffelen is volgens de SP'er onacceptabel. "Het gaat om een ingewikkelde wet, die raakt aan de grondrechten van mensen en aan bestuurlijke verhoudingen."

Welwillend

Zijn GroenLinks-collega Kathalijne Buitenweg is het met hem eens. "Het moet een goede wet zijn, maar we moeten ook tijd hebben om onze taak te doen als parlement." Attje Kuiken van de PvdA zegt eveneens welwillend te zijn geweest, "maar er zit een grens aan wat je parlementair moet toestaan." De oppositie hoopt op begrip hierbij van de coalitie.

Justitieminister Ferd Grapperhaus snapt de kritiek, maar stelt dat het kabinet alles op alles zet de tijdelijke coronawet zo spoedig mogelijk bij de Tweede Kamer te krijgen.

Ministeriële regelingen

In het wetsvoorstel wordt geregeld dat de huidige noodverordeningen om het coronavirus te bestrijden - zoals de 1,5 metermaatregel en beperkte groepsvorming - worden vervangen door onder meer ministeriële regelingen. Noodverordeningen zijn afspraken tussen het kabinet en burgemeesters. De Tweede Kamer kan daarop geen invloed uitoefenen. Ze mogen daarom niet te lang duren.

Ook de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Begin juli begint het zomerreces voor beide Kamers.

Meer uit Politiek

Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 dag geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

1 dag geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

1 dag geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

1 dag geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 dag geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

2 dagen geleden