Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie vindt coalitie passief over onderwijsbezuinigingen

Oppositie vindt coalitie passief over onderwijsbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen verbazen zich over de in hun ogen passieve houding van de coalitie, terwijl de onderwijsbegroting dreigt te sneuvelen in de Eerste Kamer door een gebrek aan steun voor bezuinigingen. Twee blokken oppositiepartijen verbinden steun in de senaat aan plannen om de onderwijsbezuinigingen gedeeltelijk of volledig te schrappen. De VVD en PVV weigerden tijdens het debat hierover om te zeggen of en hoe ze de oppositie tegemoet konden komen. In plaats daarvan verwezen ze naar het kabinet.

Joost Eerdmans van JA21 legde de "politieke realiteit" op tafel. "Dat het de minister volgens mij niet gaat lukken om deze begroting door de Eerste Kamer te krijgen, want daar is geen meerderheid voor." Claire Martens-America (VVD) is zelf ook "ontzettend benieuwd" hoe dat wordt opgelost en wil die vraag ook stellen bij de tweede helft van het debat op donderdag, als onderwijsminister Eppo Bruins aan het woord komt.

Dat antwoord verbaast Sandra Beckerman (SP). "De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer", benadrukte ook zij. "Is het niet slim om nu te gaan kijken hoe we wel tot een begroting kunnen komen die werkt?"

Politieke rollen

Hier verwart Beckerman de verschillende politieke rollen, reageerde Martens-America. Ze vindt het haar taak als Kamerlid om het kabinetsbeleid te controleren en niet om te zoeken naar politieke openingen om de begroting door de senaat te krijgen. "Ik hoop dat de minister al bezig is om te kijken hoe dit door de Eerste Kamer komt", aldus de VVD'er. "En we gaan het donderdag horen."

Aant-Jelle Soepboer (NSC) werd hier eveneens lang op doorgevraagd. "Wat doet NSC nou zeer aan deze begroting?", wilde Harmen Krul (CDA) van hem weten. Ondanks meerdere vragen van deze strekking weigerde Soepboer antwoord te geven. "Dat vind ik onnodig, want we zijn hier om ideeën te wisselen", zei Krul daarover.

'Klassieke fout'

Don Ceder (ChristenUnie) concludeerde dat Soepboer zich had "vereenzelvigd met de begroting" in plaats van deze kritisch te bevragen en daarmee een "klassieke fout" maakte van een coalitiepoliticus.

Eerder in het debat vroegen oppositiepartijen aan Patrick van der Hoeff hoe zijn PVV als grootste coalitiepartij de onderwijsbegroting door de senaat wilde helpen. Ook hij ging hier niet op in. "Ik ben niet bang voor een blinde muur", antwoordde hij op het verwijt van D66 dat zijn partij richting een "blinde muur" reed.

Meer uit Politiek

Ongeduldig oppositieverbond: cruciale dag voor onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.

3 uur geleden
Oppositie richt pijlen op NSC in debat over gaswinning Warffum

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.

5 uur geleden
Klever stuurt geen ambtenaar naar gesprek Kamerleden over Syrië

DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".

23 uur geleden
Oppositiepartijen: woensdag erop of eronder voor deal onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.

1 dag geleden
Coalitie- en oppositiepartijen hervatten overleg over onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.

1 dag geleden
Ook ChristenUnie neemt afstand van 'polariserende' motie Becker

DEN HAAG (ANP) - Ook de ChristenUnie neemt afstand van de "polariserende" motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond. In het weekend gaf de SP al aan dat het achteraf verkeerd was geweest om de motie vorige week te steunen.

1 dag geleden
Gelderland moet in spoeddebat 'verboden' staatssteun uitleggen

ARNHEM (ANP) - Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland moet uitleg geven over mogelijke overtreding van de regels voor staatssteun bij het uitkopen van boerenbedrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben hierover een spoeddebat op de agenda gezet voor de Statenvergadering van 18 december. De vier partijen willen van het college horen waarom zowel de betreffende boeren als de Provinciale Staten in 2023 niet zijn ingelicht toen bleek dat de Europese Commissie de uitkoopregeling als onrechtmatig zou kunnen zien. "De reputatie van de provincie als betrouwbare kooppartner staat onder druk", aldus de oppositie.

1 dag geleden