
Oppositie valt PVV hard aan op koopkrachtcijfers
DEN HAAG (ANP) - De oppositie richtte de pijlen op de PVV tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders maakte in het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet jarenlang een groot punt van de koopkracht van burgers. Nu de PVV zelf mede aan de knoppen zit, komt daar evenwel weinig van terecht en wordt de economische agenda van de VVD voortgezet, vinden veel partijen.
De plannen waar het kabinet op Prinsjesdag mee kwam, zorgen ervoor dat alle groepen er in doorsnee iets op vooruitgaan. Maar de koopkrachtplaatjes zijn door de uitkomsten van de begrotingsonderhandelingen verslechterd, terwijl meestal het omgekeerde het geval is. Zo gaan mensen die voor het minimumloon werken er nog maar "één karige euro" op vooruit, aldus Kamerlid Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA.
PVV'er Tony van Dijck wees op tegenvallers waar het kabinet mee te maken kreeg. Zo was er extra geld nodig voor compensatie van slachtoffers van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, en van vermogenden die de afgelopen jaren te veel belasting betaalden over het rendement op hun spaargeld en beleggingen.
Versobering lastenverlichting werkenden
Het kabinet kiest ervoor de tegenvaller op de spaartaks deels op te vangen door de voorgenomen lastenverlichting voor werkenden te versoberen. Van Dijck vindt desondanks dat deze strop "minimaal ten koste is gegaan van gezinnen". Hij erkende dat de koopkrachtplaatjes fraaier hadden gekund, maar is wel "blij dat iedereen er toch nog met een plusje vanaf komt".
"De heer Van Dijck is geen schim meer van zichzelf. Hij staat dingen te verdedigen die hij vroeger absurd zou vinden", concludeerde Van der Lee. "Daaraan zie je dat de PVV snel van de VVD aan het leren is", voegde Volt-leider Laurens Dassen daaraan toe.
Btw op boodschappen
ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis wilde weten waar het jaarlijkse PVV-voorstel om de btw op boodschappen op nul te zetten bleef. "Ik had het graag gewild", antwoordde Van Dijck. "Maar het kost 6 miljard, ik heb dat niet aan de boom groeien."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV stemt donderdag in met beide wetsvoorstellen die het kabinet heeft ingediend om het asielbeleid flink strenger te maken. Dat laat partijleider Geert Wilders weten op X. Hij sprak eerder al steun uit voor de asielnoodmaatregelenwet, maar nu dus ook voor de wet die de invoering van een tweestatusstelsel regelt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil sociale huurders compenseren voor het nadeel dat zij ondervinden van de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De partij wil daarvoor het geld gebruiken dat vanaf 2027 is gereserveerd voor de herinvoering van rode diesel voor de landbouw.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair klimaatminister Sophie Hermans vindt dat het woensdag voorgestelde nieuwe Europese klimaatdoel voor 2040 vooral haalbaar moet zijn. Ze noemt daarbij specifiek "het oplossen van achterblijvende energie-infrastructuur en complexe regelgeving". De VVD-minister reageert daarmee op de voorstellen van de Europese Commissie om 90 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2040, vergeleken met 1990.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
5 uur geleden