![Oppositie valt NSC stevig aan over onderwijsbezuinigingen](http://www.zeelandnet.nl/nieuws/storage/anp/ANP121224188-1.jpeg)
Oppositie valt NSC stevig aan over onderwijsbezuinigingen
DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
"Het laatste velletje papier was van de toiletrol getrokken door onze voorganger en wij moeten onze handen vuil maken", zette Aant Jelle Soepboer (NSC) dat punt kracht bij. Jan Paternotte (D66) noemde dat "de smerigste metafoor over wat mij betreft de smerigste onderwijsbegroting die we ooit hebben gezien".
D66 was aanvankelijk betrokken bij de onderhandelingen om een deel van de onderwijsbezuinigingen terug te draaien, maar trok zich uiteindelijk terug. Woensdag spraken CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 met de coalitie af om 750 miljoen euro aan onderwijsbezuinigingen terug te draaien, in ruil voor steun voor de begroting in de Eerste Kamer. Andere oppositiepartijen betreuren dat 1,2 miljard euro aan bezuinigingen overeind blijft.
'Kolder'
Soepboer hield vol dat door te bezuinigen op allerlei regelingen, juist geld wordt vrijgemaakt voor beter onderwijs, en dat kansarme kinderen vooral daarmee geholpen zijn. Het kwam hem op hoon te staan van SP-voorman Jimmy Dijk, die vond dat de NSC'er "kolder" stond te verkondigen. "U bezuinigt een half miljard op de kinderen met de grootste achterstand in het land", zei Dijk.
"Je kan niet zeggen: we bezuinigen 1,2 miljard, en daarmee maken we het onderwijs beter. Dat gelooft niemand", zei ook partijleider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Er is volgens hem "geen mens die die redenering kan volgen". Niet alleen het hele onderwijsveld roept op het niet te doen, maar ook bijvoorbeeld burgemeesters en het bedrijfsleven, bracht Timmermans in herinnering.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt te weinig en te laat met informatie waar de Tweede Kamer om vraagt, vindt een groot deel van de Kamer. Onder alle fracties die donderdag meedoen aan een debat over de informatieafspraken tussen kabinet en Kamer klinkt ontevredenheid.
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - De minister van Asiel en Migratie mocht de asielaanvraag van een erkende vluchteling niet afwijzen, oordeelde de rechtbank in Haarlem donderdag. De betrokken man zou volgens de minister een gevaar vormen voor de openbare orde. "De asielzoeker is weliswaar veroordeeld, maar niet voor een bijzonder ernstig misdrijf en vormt geen gevaar voor de samenleving", aldus de rechtbank.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet blijft erbij dat bijna gratis kinderopvang, in ieder geval in eerste instantie, alleen gaat gelden voor ouders met betaald werk. Dat maakte staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken) duidelijk tijdens een debat waarin verschillende partijen lieten weten voorstander te zijn van een ruimere regeling.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veel adviezen van een commissie over het beter compenseren van toeslagenouders "spreken mij enorm aan", zei staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen) donderdag bij het in ontvangst nemen van de aanbevelingen. De commissie-Van Dam adviseerde de "onoverzichtelijke en onuitvoerbare kluwen" van een hersteloperatie terug te brengen naar twee routes voor gedupeerden. Palmen voelt "urgentie" om over te stappen op één schadekader, zoals de commissie adviseert.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66 heeft donderdag in een landbouwdebat kritiek gekregen van BBB, ChristenUnie en SGP op het standpunt dat de veestapel gehalveerd moet worden. Toen de rechter woensdag bepaalde dat de staat wettelijke stikstofdoelen voor eind 2030 moet halen, reageerde D66-leider Rob Jetten dat halveren van de veestapel "onvermijdelijk" is.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Dienst Toeslagen, ooit onderdeel van de Belastingdienst, moet eigenlijk weg bij het ministerie van Financiën. Dat oppert de spoedcommissie onder leiding van oud-Kamerlid Chris van Dam in een ongevraagd advies. De commissie bracht advies uit over de hersteloperatie van het toeslagenschandaal, maar gaf in het 'naschrift' het advies dat Toeslagen mogelijk thuishoort bij het ministerie van Sociale Zaken.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De compensatie van gedupeerden in het toeslagenschandaal loopt dusdanig vast, dat volledig herstel van alle ouders vijftien tot twintig jaar dreigt te duren. De hersteloperatie is ondermaats en een "onoverzichtelijke en onuitvoerbare kluwen", oordeelt de commissie onder leiding van oud-Kamerlid Chris van Dam in een spoedadvies. Hij adviseert om het herstelproces terug te brengen naar twee routes, "met als belangrijkste route die van SGH", de stichting waar prinses Laurentien voorheen aan het roer stond.
8 uur geleden