
Oppositie valt NSC hard aan over weigeren Afghaanse bewakers
DEN HAAG (ANP) - De oppositie heeft NSC hard aangevallen op het kabinetsbesluit om een groep Afghaanse bewakers en beveiligers toch niet over te laten komen naar Nederland. De coalitiepartijen lijken de gelederen gesloten te houden. Derk Boswijk (CDA) zag vooral "rook en mist" in de antwoorden van NSC.
Vorige week maakte het kabinet in een kort briefje bekend een besluit van het vorige kabinet terug te draaien om een "afgebakende groep" Afghanen toe te laten. Het gaat om maximaal 48 ambassadebewakers en naar verwachting zo'n 150 beveiligers van de Nederlandse missie in Uruzgan (2006-2010).
De hele oppositie keerde zich in het debat tegen het besluit van het kabinet. De vorige Kamer had juist aangedrongen om deze beperkte groep toch nog over te brengen. Zij zouden gevaar lopen in Afghanistan. Enkele dagen voor het nieuwe kabinet aantrad, besloot het kabinet de wens van de Kamer na te komen.
Ereschuld
"Een kil briefje inclusief kostenplaatje", zag Kati Piri (GroenLinks-PvdA) in het briefje van het kabinet. Daarin stond onder meer dat de opvang 26 miljoen euro ging kosten. Stephan van Baarle (DENK) bespeurde "kille boekhouders met rammelende cijfers." De partijen vinden dat er een ereschuld is richting de Afghanen omdat zij Nederland hebben geholpen.
Isa Karahman (NSC) vindt dat het vorig kabinet geen besluit meer had mogen nemen zo kort voor zijn aftreden. Zo'n besluit had met de Kamer moeten worden besproken. Kahraman vindt wel dat het kabinet oog moet houden voor schrijnende gevallen. Hij vindt ook onduidelijk hoeveel Afghanen door de regeling uiteindelijk naar Nederland zouden komen.
Slecht onderbouwd
De argumenten van Karahman vielen slecht bij de oppositie. Ze wezen er onder meer op dat NSC-leider Pieter Omtzigt eerder wel de motie steunde om te kijken of Afghaanse beveiligers alsnog konden worden overgebracht. Piri wierp haar NSC-collega voor de voeten dat de Kamer altijd heel duidelijk is geweest in haar poging om de Afghanen naar Nederland over te laten komen.
Wel is de NSC-politicus het met de oppositie eens dat de brief van het kabinet slecht onderbouwd is. Ook het feit dat de kosten van de opvang in Nederland in de bijgaande beslisnota wordt genoemd vindt Kahraman "belachelijk".
Toen de Kamer aan het woord was geweest, was er nog minder dan een uur over voor het antwoord van het kabinet. De Kamer wil meer informatie van het kabinet en besloot daarom het debat volgende week voort te zetten. Het onderwerp is te belangrijk om dit debat "af te raffelen", aldus Piri.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
2 dagen geleden