
Oppositie valt NSC hard aan over weigeren Afghaanse bewakers
DEN HAAG (ANP) - De oppositie heeft NSC hard aangevallen op het kabinetsbesluit om een groep Afghaanse bewakers en beveiligers toch niet over te laten komen naar Nederland. De coalitiepartijen lijken de gelederen gesloten te houden. Derk Boswijk (CDA) zag vooral "rook en mist" in de antwoorden van NSC.
Vorige week maakte het kabinet in een kort briefje bekend een besluit van het vorige kabinet terug te draaien om een "afgebakende groep" Afghanen toe te laten. Het gaat om maximaal 48 ambassadebewakers en naar verwachting zo'n 150 beveiligers van de Nederlandse missie in Uruzgan (2006-2010).
De hele oppositie keerde zich in het debat tegen het besluit van het kabinet. De vorige Kamer had juist aangedrongen om deze beperkte groep toch nog over te brengen. Zij zouden gevaar lopen in Afghanistan. Enkele dagen voor het nieuwe kabinet aantrad, besloot het kabinet de wens van de Kamer na te komen.
Ereschuld
"Een kil briefje inclusief kostenplaatje", zag Kati Piri (GroenLinks-PvdA) in het briefje van het kabinet. Daarin stond onder meer dat de opvang 26 miljoen euro ging kosten. Stephan van Baarle (DENK) bespeurde "kille boekhouders met rammelende cijfers." De partijen vinden dat er een ereschuld is richting de Afghanen omdat zij Nederland hebben geholpen.
Isa Karahman (NSC) vindt dat het vorig kabinet geen besluit meer had mogen nemen zo kort voor zijn aftreden. Zo'n besluit had met de Kamer moeten worden besproken. Kahraman vindt wel dat het kabinet oog moet houden voor schrijnende gevallen. Hij vindt ook onduidelijk hoeveel Afghanen door de regeling uiteindelijk naar Nederland zouden komen.
Slecht onderbouwd
De argumenten van Karahman vielen slecht bij de oppositie. Ze wezen er onder meer op dat NSC-leider Pieter Omtzigt eerder wel de motie steunde om te kijken of Afghaanse beveiligers alsnog konden worden overgebracht. Piri wierp haar NSC-collega voor de voeten dat de Kamer altijd heel duidelijk is geweest in haar poging om de Afghanen naar Nederland over te laten komen.
Wel is de NSC-politicus het met de oppositie eens dat de brief van het kabinet slecht onderbouwd is. Ook het feit dat de kosten van de opvang in Nederland in de bijgaande beslisnota wordt genoemd vindt Kahraman "belachelijk".
Toen de Kamer aan het woord was geweest, was er nog minder dan een uur over voor het antwoord van het kabinet. De Kamer wil meer informatie van het kabinet en besloot daarom het debat volgende week voort te zetten. Het onderwerp is te belangrijk om dit debat "af te raffelen", aldus Piri.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
3 dagen geleden