
Oppositie twijfelt aan geloofwaardigheid Grapperhaus
DEN HAAG (ANP) - PvdA en SP hebben nog geen oordeel over de positie en geloofwaardigheid van jusititieminister Ferd Grapperhaus. Aan het begin van het coronadebat stelden zij de nadrukkelijke vraag hoe de CDA-minister zijn geloofwaardigheid en gezag wil gaan herstellen.
Aanleiding zijn foto's die zijn opgedoken van zijn bruiloft vorige maand, waarop te zien is dat de coronaregels worden overtreden. Grapperhaus heeft vorige week daarover zijn spijt betuigd. Maar inmiddels zijn nieuwe beelden verschenen, waarop ook de minister zelf de fout in gaat.
PvdA-leider Lodewijk Asscher wil weten wat de boodschap is van de minister aan handhavers, aan mensen die de coronaboetes betalen en aan alle andere mensen die moeite doen om de coronamaatregelen op te volgen. Zijn collega Lilian Marijnissen (SP) noemt het "heel ernstig" dat de geloofwaardigheid van de minister in het geding is.
Veel boetes, maar niet voor minister
Onafhankelijk Kamerlid Femke Merel van Kooten stelt dat Grapperhaus niet meer geloofwaardig is op zijn positie. Ook PVV-leider Geert Wilders hekelt "de hypocrisie" van de minister. Duizenden mensen zijn volgens hem onder het gezag van Grapperhaus beboet. Alle boetes zouden moeten worden kwijtgescholden of ingetrokken, vindt Wilders "Iedereen moet worden gelijkgetrokken aan de minister." Anders is er volgens hem sprake van klassejustitie.
Het CDA, de partij van de minister, wil eerst uitleg van Grapperhaus. "Hij moet zich verantwoorden aan de Tweede Kamer én aan de mensen in het land", zei CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Het leidde tot hoon bij de PVV, SP, Partij voor de Dieren, DENK, 50PLUS en GroenLinks, die hem ervan beschuldigden zich er te makkelijk van af te maken.
Ook coalitiepartijen VVD en D66 vragen zich af hoe Grapperhaus zijn gezag en geloofwaardigheid gaat terugwinnen. De excuses van de bewindsman zijn terecht, "maar het roept ook de vraag op hoe boa's nu hun werk goed kunnen doen op straat", zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Klaas Dijkhoff (VVD) noemt de situatie "pijnlijk" en "een domper" voor zowel mensen in de zorg als de handhavers.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Mbo-studenten gaan in de komende weken in debat met kandidaten voor de Tweede Kamer, in de aanloop naar de verkiezingen in november. Dat doen ze op verkiezingsfestivals, die door ProDemos en de Nationale Jeugdraad worden georganiseerd. De festivals moeten de jongeren informeren en ze aansporen om te gaan stemmen. Voor veel mbo'ers zal dit de eerste keer zijn dat ze hun stem mogen uitbrengen voor de Tweede Kamer.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Heel wat partijen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland maken zich zorgen om de gevolgen van de recente brand bij afvalverwerker AVR in het Rotterdamse havengebied. GroenLinks-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP en Volt hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Ze willen onder meer weten wat de gevolgen van de brand zijn voor de water- en bodemkwaliteit in het getroffen gebied, en vragen het college ook of deze brand voorkomen had kunnen worden.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra wil de lijn van de huidige Europese klimaatdoelen niet simpelweg doortrekken, maar een scherper tussendoel stellen. Hij wil de doelstelling voor 2040 leggen op 90 procent minder CO2-uitstoot, zei hij tijdens een hoorzitting waarin hij het vertrouwen van Europarlementariërs probeert te winnen.
15 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft spijt van zijn harde opstelling jegens Zuid-Europese landen die aandrongen op Europese coronasteun. Hij had dat anders moeten doen, zegt hij tijdens de Straatsburgse hoorzitting waarin hij het vertrouwen van het Europees Parlement probeert te winnen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft gemeenten opnieuw opgeroepen snel opvangplekken te regelen voor Oekraïners. Hij deelt de zorgen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma die vreest dat de Jaarbeurs - de eerste opvanglocatie voor veel gevluchte Oekraïners - binnenkort geen bedden meer heeft, omdat de doorstroom naar opvangplekken elders in het land stokt.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.
21 uur geleden