Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie Suriname voelt zich beknot en dient klacht in

Oppositie Suriname voelt zich beknot en dient klacht in

PARAMARIBO (ANP) - De oppositie in het Surinaamse parlement voelt zich beknot en niet serieus genomen door de leiding van het parlement. Hierdoor dreigt de democratie in gevaar te komen, stellen de oppositiepartijen.

De grootste oppositiepartij NDP van voormalig president Bouterse gaat hierover aan de bel trekken bij de Internationale Parlementaire Unie (IPU), maakte de partij zaterdagmiddag bekend op een persconferentie in het partijgebouw van de NDP. Het was zaterdag 155 jaar geleden dat de Surinaamse volksvertegenwoordiging voor het eerst vergaderde.

NDP-fractielid Melvin Bouva zei dat de voorzitter van het parlement hen stelselmatig beperkt bij hun werk. Zo kregen ze onlangs maar veertig seconden spreektijd om te reageren op het verhaal van een minister die zeker een uur sprak. ‘’Er moet tijd zijn om dingen uit de samenleving aan de kaak te stellen, bijvoorbeeld over de wateroverlast. De regering is ook vaak onvolledig en aanvallend naar de vorige regering’’, aldus Bouva.

Behalve het aankaarten van de gang van zaken in het Surinaamse parlement bij de IPU, heeft de NDP ook het voornemen om vanaf nu regelmatig een persconferentie te houden. Hier zullen dan de onderwerpen aan de orde komen waar de parlementariërs in het parlement geen ruimte voor krijgen.

Meer uit Buitenland

Iraanse ambassade in Saudi-Arabië na zeven jaar heropend

RIYAD (ANP/RTR) - De Iraanse ambassade in de Saudische hoofdstad Riyad is dinsdag na zeven jaar sluiting weer opengegaan. De heropening is een gevolg van de toenadering tussen de twee rivalen aan de Perzische Golf in maart, dankzij Chinese diplomatie.

17 minuten geleden
VN-chef: verwoesting dam is gevolg van Russische invasie

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben geen onafhankelijke informatie over hoe de stuwdam in Oekraïne beschadigd is geraakt, maar volgens secretaris-generaal António Guterres is wel duidelijk dat het gaat om "opnieuw een verwoestend gevolg" van de Russische invasie.

45 minuten geleden
Rusland: 71 militairen gedood door Oekraïens offensief

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zegt dat 71 Russische militairen de afgelopen dagen zijn gedood door Oekraïense strijdkrachten. Nog eens 210 militairen raakten gewond. Rusland laat zelden informatie los over de eigen verliezen.

1 uur geleden
Zelensky: verwoesting dam grootste milieuramp in decennia

KYIV (ANP/DPA) - De verwoesting van de Kachovka-dam is de "grootste door mensen veroorzaakte milieuramp in Europa in tientallen jaren". Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die digitaal zijn opwachting maakte op een veiligheidsconferentie in Bratislava.

1 uur geleden
Rusland roept VN-Veiligheidsraad bijeen over verwoesting stuwdam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland roept de VN-Veiligheidsraad bijeen over de verwoesting van de Kachovka-dam in de benedenloop van de rivier de Dnipro. De Russische gezant bij de VN in New York heeft dit volgens Russische media bevestigd. Oekraïne wil ook dat de VN-Veiligheidsraad zich over de zware beschadiging van de dam werpt.

1 uur geleden
Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit overstroomde gebieden

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit gebieden die zijn overstroomd na de verwoesting van de Nova Kachovka-dam, meldt de Oekraïense procureur-generaal. Volgens hem moeten ook 25.000 mensen worden geëvacueerd aan de door Rusland bezette kant van de rivier Dnipro.

1 uur geleden
EU: dambreuk is toppunt van Russische aanvallen op burgerdoelen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de verantwoordelijkheid voor de verwoesting van een belangrijke Oekraïense stuwdam bij Rusland. De dambreuk "vertegenwoordigt een nieuwe dimensie van Russische wreedheden" en is mogelijk een oorlogsmisdaad, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

1 uur geleden