Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie: schuif dragen mondkapjes niet af op ondernemers

Oppositie: schuif dragen mondkapjes niet af op ondernemers

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de verantwoordelijkheid voor het dragen van mondkapjes in winkels niet neerleggen bij ondernemers, vindt een groot deel van de oppositiepartijen. Ze willen dat het kabinet "een heldere richtlijn" geeft voor mondkapjesgebruik in winkels en dat hier ook landelijk beleid voor moet gelden.

Maandag zei premier Mark Rutte tijdens een persconferentie dat het advies geldt om een mondkapje te dragen in winkels in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het is nadrukkelijk geen verplichting, maar winkeliers mogen wel klanten bij de deur weigeren die geen mondkapje willen dragen.

SP-leider Lilian Marijnissen twittert dat het kabinet de winkeliers daarmee "de kolen uit het vuur" laat halen. Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, wil "een duidelijke strategie met uniforme spraken".

Betere plannen

PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher sluit zich hierbij aan. Ook wil hij betere plannen voor scholen en verpleeghuizen. "Nu maatregelen nemen is beter dan een leven lang spijt."

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het kabinet "haar zaakjes niet op orde heeft". Het belangrijkste is volgens hem dat de zorg voor iedereen bereikbaar blijft, ook voor mensen met andere klachten dan coronasymptomen. Eerder maandag zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dat ziekenhuizen aankomend weekend reguliere zorg moeten afschalen, omdat er anders geen capaciteit is voor coronazorg.

Maatregelen noodzakelijk

Rob Jetten, fractievoorzitter van coalitiepartij D66, vindt de nieuwe maatregelen noodzakelijk om te voorkomen dat de capaciteit van de intensive care te ver onder druk komt. Wel heeft hij een "stevige opdracht" voor het kabinet: "Neem mensen meer mee. Wees duidelijk." Volgens Jetten vergroot dit het draagvlak en begrip voor de maatregelen.

Zijn coalitiegenoten Pieter Heerma (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) roepen op tot het naleven van de nieuwe maatregelen. Zo wordt een mogelijke tweede lockdown voorkomen, zeggen ze.

Meer uit Politiek

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

9 uur geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

10 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden