Oppositie schampert over coalitiedeal over vluchtelingen Moria
DEN HAAG (ANP) - De oppositie kraakt het compromis dat de coalitie heeft bedacht om honderd vluchtelingen op te nemen uit het opvangkamp Moria op Lesbos, dat woensdag bijna helemaal afbrandde. Het gaat om alleenstaande minderjarige kinderen en kwetsbare mensen uit gezinnen met minderjarige kinderen.
SP en DENK zijn blij dat er nu iets gebeurt, maar vinden dat het niet zoveel om het lijf heeft. Ze wijzen er net als GroenLinks op dat per saldo geen extra vluchtelingen naar Nederland komen. Het aantal mensen uit Moria wordt later namelijk afgetrokken van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks al worden opgenomen in Nederland in overleg met de Verenigde Naties. SP'er Jasper van Dijk spreekt van "een koehandel" met mensen. DENK vindt het slechts een "geste, bedoeld om het imago van het CDA en de ChristenUnie te redden", aldus Farid Azarkan. "Een ordinaire uitruil", noemt Attje Kuiken (PvdA) het.
De PVV hekelde juist dat er wel mensen worden opgehaald van het Griekse eiland. PVV'er Emiel van Dijk vindt het "een grof schandaal"' en een signaal "dat geweld loont". Door brandstichtingen worden nu alsnog "illegale migranten" opgenomen, zei hij. Volgens Van Dijk gaat het "hier niet om slachtoffers, maar om daders".
Langdurig overleg
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overlegden donderdag langdurig over de hulp die Nederland kan geven aan Griekenland. Maar niet alle partijen verdedigden het akkoord daarna even volmondig. D66'er Maarten Groothuizen zei de uitruil ook "pijnlijk" te vinden, maar is evengoed blij dat er nu honderd mensen uit Griekenland worden gehaald. Ook Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt het bereikte akkoord "te weinig, maar het is wel een stap. Ik vind het ook een kleine stap, maar we zetten hem nu wel".
Het CDA was tot woensdag ook niet voor de opname van vluchtelingen die in Griekenland zijn gestrand. Maar "de catastrofale brand" is reden voor Europese landen, ook Nederland, om hun verantwoordelijkheid te nemen, zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Ook voor de VVD is de "unieke situatie" die zich nu voordoet, reden om in actie te komen, zei Kamerlid Bente Becker. Daarnaast wordt het asielsysteem op een aantal punten gestroomlijnd en aangescherpt, benadrukt zij. Dat is onderdeel van het compromis in de coalitie.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Vakbond CNV vindt dat het kabinet zijn eigen ambities ondermijnt door "enorme en ontwrichtende bezuinigingen" op onderwijs door te voeren. De bond wijst erop dat het kabinet "de brede welvaart wil versterken" en bijvoorbeeld het lerarentekort wil aanpakken, maar stelt dat de daarvoor benodigde middelen worden "wegbezuinigd".
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de voorgenomen verhoging van de huurtoeslag met een jaar uit. In de financiële bijlage van het coalitieakkoord was daar voor volgend jaar al 500 miljoen euro voor uitgetrokken, maar de maatregel gaat nu pas in per 2026.
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV uit stevige kritiek op de plannen die dinsdag in de miljoenennota zijn gepresenteerd. "Mooie woorden verhullen een gebrek aan visie en ambitie. Concrete oplossingen voor grote problemen blijven uit", vindt de bond.
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De miljoenennota komt op een aantal punten tegemoet aan de zorgen in het bedrijfsleven, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland. Toch zijn er volgens de ondernemersorganisaties ook een aantal minpunten, zoals de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs. Die zien de organisaties als "een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen".
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) na berekeningen op basis van de miljoenennota die dinsdag is gepresenteerd. De meeste zzp'ers en sommige gepensioneerden gaan er volgend jaar op achteruit, voor de meeste huishoudens geldt een lichte koopkrachtstijging van minder dan 1 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel de treinkaartjes van NS volgend jaar minder in prijs stijgen dan eerder aangekondigd, houdt reizigersorganisatie Rover zorgen over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Nederland. De organisatie wijst hierbij op de bezuinigingen op het ov in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, die dinsdag bekend werden. "Per saldo wordt het er voor de reiziger niet beter op."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de traditionele balkonscène die volgde op de rijtoer met de Glazen Koets na de troonrede, hebben honderden mensen enthousiast naar de koninklijke familie gezwaaid. Een enkeling riep "Leve de republiek" of droeg een omgekeerde vlag als protest, maar de sfeer was vooral koningsgezind.
3 uur geleden