Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie schampert over coalitiedeal over vluchtelingen Moria

Oppositie schampert over coalitiedeal over vluchtelingen Moria

DEN HAAG (ANP) - De oppositie kraakt het compromis dat de coalitie heeft bedacht om honderd vluchtelingen op te nemen uit het opvangkamp Moria op Lesbos, dat woensdag bijna helemaal afbrandde. Het gaat om alleenstaande minderjarige kinderen en kwetsbare mensen uit gezinnen met minderjarige kinderen.

SP en DENK zijn blij dat er nu iets gebeurt, maar vinden dat het niet zoveel om het lijf heeft. Ze wijzen er net als GroenLinks op dat per saldo geen extra vluchtelingen naar Nederland komen. Het aantal mensen uit Moria wordt later namelijk afgetrokken van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks al worden opgenomen in Nederland in overleg met de Verenigde Naties. SP'er Jasper van Dijk spreekt van "een koehandel" met mensen. DENK vindt het slechts een "geste, bedoeld om het imago van het CDA en de ChristenUnie te redden", aldus Farid Azarkan. "Een ordinaire uitruil", noemt Attje Kuiken (PvdA) het.

De PVV hekelde juist dat er wel mensen worden opgehaald van het Griekse eiland. PVV'er Emiel van Dijk vindt het "een grof schandaal"' en een signaal "dat geweld loont". Door brandstichtingen worden nu alsnog "illegale migranten" opgenomen, zei hij. Volgens Van Dijk gaat het "hier niet om slachtoffers, maar om daders".

Langdurig overleg

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overlegden donderdag langdurig over de hulp die Nederland kan geven aan Griekenland. Maar niet alle partijen verdedigden het akkoord daarna even volmondig. D66'er Maarten Groothuizen zei de uitruil ook "pijnlijk" te vinden, maar is evengoed blij dat er nu honderd mensen uit Griekenland worden gehaald. Ook Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt het bereikte akkoord "te weinig, maar het is wel een stap. Ik vind het ook een kleine stap, maar we zetten hem nu wel".

Het CDA was tot woensdag ook niet voor de opname van vluchtelingen die in Griekenland zijn gestrand. Maar "de catastrofale brand" is reden voor Europese landen, ook Nederland, om hun verantwoordelijkheid te nemen, zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Ook voor de VVD is de "unieke situatie" die zich nu voordoet, reden om in actie te komen, zei Kamerlid Bente Becker. Daarnaast wordt het asielsysteem op een aantal punten gestroomlijnd en aangescherpt, benadrukt zij. Dat is onderdeel van het compromis in de coalitie.

Meer uit Binnenland

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de grote rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.

2 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

6 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

10 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

12 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

14 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

15 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

16 uur geleden