Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie richt pijlen op Rutte in debat over Groningen-enquête

Oppositie richt pijlen op Rutte in debat over Groningen-enquête

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen premier Mark Rutte te reflecteren op zijn rol in het Groningse aardgasdossier in het debat over de parlementaire enquête naar dit onderwerp. Verschillende partijen vinden dat Rutte verantwoordelijkheid moet nemen voor het voor Groningers pijnlijke dossier dat zich grotendeels onder zijn premierschap afspeelde. Verschillende partijen zeggen expliciet dat Rutte moet opstappen.

De parlementaire-enquêtecommissie oordeelde al hard over Rutte. Hij heeft voor Groningers "niet het verschil gemaakt", terwijl dat "wel op zijn plek" was geweest. De commissie stelde in haar verslag eind februari vast dat de premier "wel verwachtingen wekt", maar die vervolgens niet waarmaakt. De vele excuses van Rutte leidden niet "tot een wezenlijke verandering".

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil van minister-president Mark Rutte weten waarom hij het vernietigende enquêterapport over de gaswinning in Groningen geen reden vindt om af te treden, terwijl hij dat in 2021 wel deed naar aanleiding van een al net zo hard rapport over het toeslagenschandaal. In beide gevallen werd immers gesproken van "systeemfalen". De GroenLinks-voorman wil een "heel stevige zelfreflectie" van de premier. Diens excuses zijn inmiddels "lege hulzen" geworden volgens Klaver.

Laat

Ook SP-Kamerlid Sandra Beckerman vraagt zich in een indringend betoog af waarom Rutte niet opstapt. Mede door zijn handelen is Groningen "de sorry-provincie geworden", zegt zij, ook verwijzend naar de vele excuses van Rutte over de omgang met het bevingsgebied. Die excuses zijn inmiddels "lege hulzen", zegt Klaver. Henk Nijboer (PvdA) spreekt van "excuus-inflatie".

Verschillende partijen, waaronder de PvdD, vragen zich af waarom de ernst van de problemen in Groningen pas zo laat tot Rutte doordrong. Nijboer noemde dit "ongeloofwaardig". "Wat heeft hij nou wezenlijk in Groningen betekend en geregeld na die excuses?" vraagt Nijboer zich af.

'Geen plan'

JA21, PVV en BBB wijzen erop dat de problemen in het aardbevingsgebied zich vooral onder de verantwoordelijkheid van Rutte voordeden. Volgens Caroline van der Plas (BBB) is het dan ook logisch dat mensen het vertrouwen in de overheid verliezen.

De oppositie zet ook vraagtekens bij het maatregelenpakket dat het kabinet in reactie op het enquêterapport aankondigde. Volgens Beckerman ligt er nog steeds "geen plan, geen visie, geen missie om het echt aan te pakken, laat staan op te lossen". De "aansprakelijkheidsgedachte zit nog in alle lijnen" van de voorstellen, ziet Nijboer.

Meer uit Politiek

Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

5 uur geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

5 uur geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

6 uur geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar de kans is vrij groot dat een meerderheid het verzoek gaat steunen.

6 uur geleden
NSC wil 'zwart op wit' dat humanitaire hulp aan illegalen mag

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

7 uur geleden
Kamer wil staatscommissie die kinder uithuisplaatsing onderzoekt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.

7 uur geleden
Halsema: kans dat volgende keer geen Maccabi-fans welkom zijn

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.

12 uur geleden