Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie mist onderbouwing voor investeringsaftrek bedrijven

Oppositie mist onderbouwing voor investeringsaftrek bedrijven

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer is verbolgen dat het kabinet nog geen uitwerking of onderbouwing heeft gegeven voor een plan om grote bedrijven die investeren een belastingkorting te geven. "Dat is wel een probleem", zei PvdA-leider Lodewijk Asscher voor aanvang van de Algemene Politieke Beschouwingen. "Wij willen heel graag kunnen beoordelen hoeveel banen dat oplevert."

Minister-president Mark Rutte liet weten dat het voorstel nog niet helemaal af is, en pas op 5 oktober naar de Tweede kamer wordt gestuurd. "Dat geldt voor meer dingen die in de begroting zitten", aldus de premier. "Niet alles is al helemaal uitgewerkt." De maatregel kan dan in detail besproken worden bij de parlementaire behandeling van het belastingplan voor 2021.

"Dit gaat niet over een kleinigheid, dit gaat om 2 miljard euro", wierp fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks tegen. Hij riep het kabinet op in ieder geval met meer informatie over de brug te komen. "Ook al is het niet af, geef dan in ieder geval meer inzicht dan wat er nu ligt." Ook Lilian Marijnissen (SP), Geert Wilders (PVV) en Farid Azarkan (DENK) sloten zich daarbij aan.

Vergelijking met dividendbelasting

De oppositie maakt eensgezind de vergelijking met de afschaffing van de dividendbelasting, die twee jaar geleden het belangrijkste politieke debat van het jaar domineerde. Die maatregel stuitte ook op veel kritiek, en verdween van tafel toen bleek dat die niet voldoende was om multinationals als Unilever voor Nederland te behouden. In plaats daarvan werd grote bedrijven een lagere winstbelasting beloofd, maar ook dat plan is nu gesneuveld.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak tegen dat het plan een cadeautje of goedmakertje zou zijn. Ondernemers worstelen volgens hem met de coronacrisis en een belastingkorting zou hen over de streep kunnen trekken om toch te blijven investeren. "Een hoger salaris voor de zorg noem ik toch ook geen cadeautje voor het zorgpersoneel?" Dijkhoff erkende wel dat vooraf niet kan worden ingeschat hoeveel banen met de crisismaatregel gered kunnen worden.

Meer uit Politiek

Hoekstra op voor drie uur durend klimaatexamen in EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra moet zich maandagavond door een drie uur durend verhoor door Europarlementariërs slaan om de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij heeft in Straatsburg nog wel wat twijfels weg te nemen.

1 uur geleden
BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

12 uur geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

14 uur geleden
Nagel roept 50PLUS op rijen te sluiten, vreest einde van partij

DEN HAAG (ANP) - Erevoorzitter Jan Nagel van 50PLUS roept het bestuur en de leden van de ouderenpartij op "met spoed" de rijen te sluiten en alsnog een kandidatenlijst vast te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij zou het "een schande" vinden als 50PLUS door intern gedoe niet aan de verkiezingen mee zou kunnen doen.

18 uur geleden
CDA-leider: Europa moet eigen markt beter beschermen tegen China

DEN HAAG (ANP) - Europa moet de eigen industrie veel beter beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit met name China, bijvoorbeeld met importheffingen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in WNL op Zondag. "Wij zijn daar nog steeds veel te naïef in", vindt hij.

18 uur geleden
Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

1 dag geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

1 dag geleden