
Oppositie mist onderbouwing voor investeringsaftrek bedrijven
DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer is verbolgen dat het kabinet nog geen uitwerking of onderbouwing heeft gegeven voor een plan om grote bedrijven die investeren een belastingkorting te geven. "Dat is wel een probleem", zei PvdA-leider Lodewijk Asscher voor aanvang van de Algemene Politieke Beschouwingen. "Wij willen heel graag kunnen beoordelen hoeveel banen dat oplevert."
Minister-president Mark Rutte liet weten dat het voorstel nog niet helemaal af is, en pas op 5 oktober naar de Tweede kamer wordt gestuurd. "Dat geldt voor meer dingen die in de begroting zitten", aldus de premier. "Niet alles is al helemaal uitgewerkt." De maatregel kan dan in detail besproken worden bij de parlementaire behandeling van het belastingplan voor 2021.
"Dit gaat niet over een kleinigheid, dit gaat om 2 miljard euro", wierp fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks tegen. Hij riep het kabinet op in ieder geval met meer informatie over de brug te komen. "Ook al is het niet af, geef dan in ieder geval meer inzicht dan wat er nu ligt." Ook Lilian Marijnissen (SP), Geert Wilders (PVV) en Farid Azarkan (DENK) sloten zich daarbij aan.
Vergelijking met dividendbelasting
De oppositie maakt eensgezind de vergelijking met de afschaffing van de dividendbelasting, die twee jaar geleden het belangrijkste politieke debat van het jaar domineerde. Die maatregel stuitte ook op veel kritiek, en verdween van tafel toen bleek dat die niet voldoende was om multinationals als Unilever voor Nederland te behouden. In plaats daarvan werd grote bedrijven een lagere winstbelasting beloofd, maar ook dat plan is nu gesneuveld.
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak tegen dat het plan een cadeautje of goedmakertje zou zijn. Ondernemers worstelen volgens hem met de coronacrisis en een belastingkorting zou hen over de streep kunnen trekken om toch te blijven investeren. "Een hoger salaris voor de zorg noem ik toch ook geen cadeautje voor het zorgpersoneel?" Dijkhoff erkende wel dat vooraf niet kan worden ingeschat hoeveel banen met de crisismaatregel gered kunnen worden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
14 uur geleden