Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie kritisch op PVV om vage plannen met ouderenzorg

Oppositie kritisch op PVV om vage plannen met ouderenzorg

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vinden dat de PVV veel te vaag blijft over de aanpak van de problemen in de langdurige zorg en de ouderenzorg. Ze verwijten de PVV-fractie dat zij de afgelopen jaren in de oppositie veel en harde kritiek leverde, maar dat er amper iets verandert nu de partij de grootste coalitiepartij is en partijgenoot Fleur Agema zorgminister is.

"De partij heeft altijd vanaf de zijlijn geroepen, maar er verandert niks met dit kabinet", hield onder meer DENK de nieuwe PVV-woordvoerder Folkert Thiadens voor in een Kamerdebat. Op de vraag van het CDA om welke punten de PVV heeft gestreden, antwoordde hij dat de bezuiniging van 600 miljoen euro op de ouderenzorg is teruggedraaid. Maar dat is slechts tijdelijk, denkt de oppositie, want volgend jaar zou dit alsnog in de boeken staan. De partijen willen duidelijkheid hierover van het kabinet.

Ook hekelden oppositiepartijen de vertraging die is ontstaan om de knelpunten in de ouderenzorg aan te pakken. Zo wilde de nieuwe coalitie een rapport over de toekomst van de ouderenzorg niet behandelen, totdat er een nieuw kabinet zou zitten. Het vorige debat over dit onderwerp was ruim een jaar geleden en de wachtlijsten zijn bijvoorbeeld niet korter geworden. Toen waren er 21.000 ouderen die wachtten op een zorgplek en nu 22.000, meldde CDA'er Harmen Krul.

Ouderenwoningen

Daarnaast zetten alle aanwezige fracties veel vraagtekens bij het voornemen van het kabinet om in 2030 zeker 290.000 ouderenwoningen te realiseren. Dat gaat in het huidige tempo niet lukken, denken de partijen. Dit aantal was ook al het doel van het vorige kabinet, alleen er gebeurt niet zo veel, vindt ook coalitiepartij VVD. De partijen zien dat vastgoedprojecten achterblijven en dat de plannen niet concreet zijn. Vorig jaar zouden maar 3000 ouderenwoningen zijn gebouwd.

Veel partijen dringen erop aan om ouderenzorg in de wijken te regelen en daarvoor voorzieningen te treffen. Zorg aan huis moet ook beter worden geregeld, maar onder meer door het personeelstekort loopt dit nu niet goed. De SP wees op de positieve kanten van een zorgbuurthuis, waarvan de eerste en enige in Oss staat. "Oud worden in je eigen buurt, beschermd en samen met je partner", zei SP'er Sarah Dobbe. Daarmee bespaar je volgens haar ook nog op de kosten. En hoewel vorig jaar iedereen van links tot rechts enthousiast was, is de voortgang ervan complex door regels en financiering, zei ze.

Meer uit Politiek

Faber gaat ingeleverde opvangplekken van provincies bestuderen

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat de komende twee maanden de plannen bestuderen die de twaalf provincies hebben ingeleverd over de manier waarop ze extra opvangplekken voor asielzoekers gaan realiseren. In een korte brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat ze "de processtappen verder zal doorlopen".

7 uur geleden
Oppositie: luister bij asielplannen naar provincies en gemeenten

DEN HAAG (ANP) - De oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en D66 roepen het kabinet op beter te luisteren naar provincies en gemeenten bij het maken van asielplannen. Zij reageren daarmee onder meer op de oproep van de Brabantse commissaris van de Koning Ida Adema om de wet die de spreiding van asielzoekers over het land regelt, niet te schrappen.

8 uur geleden
CdK Zuid-Holland vraagt kabinet om werkbare koers asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Kom met een heldere en werkbare koers voor de opvang van asielzoekers. Ga door met de spreidingswet en verdeel de opvangplekken eerlijk over de provincies zolang er nog geen deugdelijk alternatief voor de spreidingswet ligt. Die oproep doet Wouter Kolff, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, vrijdag.

10 uur geleden
Inspectie bezocht te weinig scholen, Kamer verkeerd ingelicht

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs heeft jarenlang in strijd met de afspraken te weinig scholen bezocht en heeft daar het ministerie van Onderwijs niet goed over ingelicht. Op haar beurt heeft de Tweede Kamer onjuiste informatie vanuit het onderwijsministerie gekregen, schrijven minister Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs in een Kamerbrief. Ze "betreuren" dat de rapportage onvolledig is geweest en dringen er bij de inspectie op aan om de registratie en de informatievoorziening te verbeteren.

1 dag geleden
Provincies moeten asielplannen aanleveren volgens spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Alle twaalf provincies hebben tot middernacht de tijd om aan asielminister Marjolein Faber door te geven hoeveel opvangplekken voor asielzoekers ze in hun gebied kunnen realiseren. De deadline voor dit onderdeel van de spreidingswet ligt op 1 november. In totaal moeten er 96.000 reguliere plekken komen, verspreid over het land. Provincies coördineren dat gemeenten voor 1 juli de opvangplekken realiseren. Of dat nog gebeurt, is niet duidelijk omdat het kabinet de spreidingswet zo snel mogelijk wil intrekken.

1 dag geleden
Velema wacht al vier weken op reactie Faber voor bezoek Ter Apel

GRONINGEN (ANP) - De burgemeester van Westerwolde heeft vier weken geleden asielminister Marjolein Faber uitgenodigd om het volle aanmeldcentrum in Ter Apel te bezoeken, maar wacht nog altijd op een reactie. Jaap Velema heeft daarom opnieuw een schriftelijke uitnodiging gestuurd. "We zien dat de minister veel ambitie heeft met betrekking tot het inperken van de instroom, maar we hopen dezelfde daadkracht en ambitie om de situatie in Ter Apel te 'handelen' en de veiligheid te borgen."

2 dagen geleden
COA: minister moet keuze maken tussen boete of buitenslapers

GRONINGEN (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet volgens het COA kiezen: of een dwangsom betalen aan Westerwolde, of mensen dwingen buiten te slapen om die dwangsom te voorkomen. De rechter legde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag opnieuw een dwangsom op als er op enig moment meer dan 2000 mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel verblijven. Het COA heeft twee weken om het aantal mensen voldoende naar beneden te krijgen, daarna geldt een boete van 50.000 euro voor elk moment dat dit niet lukt.

2 dagen geleden