Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie kraakt respons kabinet op vernietigend toeslagenrapport

Oppositie kraakt respons kabinet op vernietigend toeslagenrapport

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben geen goed woord over voor de manier waarop het kabinet gevolg heeft gegeven aan een bikkelhard rapport over het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, dat eind 2020 verscheen. Van de beloftes die premier Mark Rutte destijds deed, is maar weinig terechtgekomen, vinden Kamerleden van diverse politieke kleuren.

"Er waren best mooie dingen beloofd", zegt SP’er Renske Leijten. Maar de ruimhartige compensatie voor gedupeerde ouders is vastgelopen en de toegezegde versimpeling van regels, bedoeld om herhaling van het toeslagendebacle te voorkomen, laat op veel terreinen nog op zich wachten. Leijten spreekt van "een verkooptrucje" van het kabinet. "Er verandert uiteindelijk aan de balie voor mensen niks."

Partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt valt er vooral over dat het informatiebeheer bij de Rijksoverheid en de informatievoorziening aan de Tweede Kamer nog altijd onder de maat zijn. "Wij kunnen als Kamer ons werk zo niet doen. Als onze informatie niet klopt, dan nemen wij foute besluiten." Dat geldt volgens Omtzigt ook voor bijvoorbeeld de Belastingdienst of het UWV. Als daar de informatie niet klopt, "dan zijn burgers rechteloos".

Grote beloftes

DENK-Kamerlid Stephan van Baarle richt zijn pijlen op Rutte zelf. "Waarom zit deze man er eigenlijk nog?" vraagt hij zich af. Ook hij wijst op de grote beloftes die de premier deed nadat zijn vorige kabinet om het toeslagenschandaal was afgetreden. "Mensen die onder druk staan beloven gouden bergen", zegt Van Baarle. Maar ook hij stelt vast dat daar nog maar weinig van is waargemaakt. "Als het u niet lukt, mijnheer Rutte, vertrek dan."

Ook BBB-leider Caroline van der Plas heeft moeite met de rol van Rutte, die volgens haar "ouwe wijn in nieuwe zakken" heeft verkocht. "Ik weet niet meer wat ik met deze minister-president aan moet." PvdA-leider Attje Kuiken wijst erop dat het evenmin haar keuze was dat Rutte na de val van zijn kabinet terugkeerde als premier. Maar zij gelooft niet dat ouders er iets mee opschieten als hij nog een keer opstapt.

Meerdere Kamerleden zijn woest over de onthulling door RTL Nieuws dat de dienst Toeslagen achter de schermen afspraken probeerde te maken met rechters over het oprekken van beslistermijnen. "Waarom is daar tijd voor en niet voor het uitvoeren van de wet?" wil Leijten weten. "Schaamteloos", oordeelt Van Baarle. "Hoe haal je het in je hoofd!" aldus Omtzigt.

Meer uit Politiek

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

6 uur geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

6 uur geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

7 uur geleden
Rutte: 1 miljard extra dit jaar voor militaire steun aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag aangekondigd in een gesprek met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne, twitterde premier Mark Rutte. Daarmee komt het totaal aan militaire steun dit jaar op 3 miljard euro.

8 uur geleden
Paul wil minder thuisonderwijs, maar geen drastische maatregelen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Mariëlle Paul maakt zich zorgen om de groeiende groep kinderen die niet naar school gaat. Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft hier een alarmerende brief over geschreven aan de bewindsvrouw. Een groot deel van deze kinderen krijgt volgens Kalverboer geen thuisonderwijs, zoals de bedoeling is. Paul probeert meer controle te krijgen over deze 'thuiszitters', maar vindt het "heel ingewikkeld" om drastische maatregelen door te voeren gezien de demissionaire staat van het kabinet.

8 uur geleden
Voorjaarsnota komt maandag versneld naar buiten door formatie

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet brengt komende maandag de voorjaarsnota al naar buiten, zo heeft financiënminister Steven van Weyenberg na afloop van de wekelijkse ministerraad gemeld. Aanleiding daarvoor is een verzoek van de twee informateurs om de nota alvast te ontvangen in het kader van de onderhandelingen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB over een nieuw kabinet. Van Weyenberg vond dat geen onredelijk verzoek en heeft besloten de nota ook meteen naar de Tweede Kamer te sturen.

8 uur geleden
50PLUS kan niet bij administratie, rechtszaak dreigt om wanbetaling

DEN HAAG (ANP) - De politieke partij 50PLUS kan momenteel niet bij zijn financiële administratie. Het vorige maand weggestemde hoofd van de financiële commissie, Johan Hessing, heeft het papierwerk mee naar huis genomen en dit ontbreekt nog altijd op het partijkantoor in Den Haag. Ondertussen heeft een reclamebureau een incassobureau ingeschakeld om een achterstallige betaling voor een campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen najaar betaald te krijgen.

9 uur geleden