Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie kraakt niet halen klimaatdoel, 'gele kaart' voor Jetten

Oppositie kraakt niet halen klimaatdoel, 'gele kaart' voor Jetten

DEN HAAG (ANP) - Dat het kabinet de klimaatdoelen voor 2030 nog altijd niet haalt, is voor een deel van de oppositie onverteerbaar. De PvdA heeft minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) tijdens een debat een "gele kaart" gegeven. GroenLinks keurt zijn klimaatbeleid ronduit af. Kamerlid Suzanne Kröger vindt dat het kabinet "faliekant tekortschiet" en zei niet te kunnen instemmen "met een pakket dat de doelen zo hard niet haalt".

Joris Thijssen (PvdA) gaf Jetten "een allerlaatste kans" om in maart plannen te presenteren die wél optellen tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 60 procent. In het coalitieakkoord is afgesproken dat daarop wordt gemikt. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt het kabinet met het huidige én voorgenomen beleid nog niet verder dan een vermindering van de uitstoot met 39 tot 50 procent ten opzichte van 1990.

Coalitiepartijen reageerden geërgerd op de harde woorden van met name de PvdA. Raoul Boucke (D66) vroeg zich hardop af of de manier van oppositievoeren van Thijssen "misschien wel een rode kaart verdient".

Klimaattaboes

Ook andere partijen zijn kritisch over het klimaatbeleid. Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) noemt het een "schertsvertoning". Ze ziet nog veel "klimaattaboes" bij het kabinet, dat niet zou willen praten over minder vliegen en het fors verkleinen van de veestapel. Volgens Laurens Dassen (Volt) "moeten alle alarmbellen rinkelen".

De partijen reageren op cijfers uit de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) die het PBL begin deze maand uitbracht. Volgens het planbureau is zowel een snellere uitvoering als aanvullend beleid nodig. Met 'geagendeerde' plannen die nog niet concreet zijn uitgewerkt kan het percentage waarmee de uitstoot daalt worden opgekrikt naar 41 tot 52 procent.

Bangmakerij

Het kabinet wil de uitstoot in 2030 met zeker 55 procent hebben verlaagd. Om dat doel ook te halen als er tegenvallers zijn, mikt het op 60 procent. CDA en VVD wezen erop dat een deel van de plannen nog te vaag was om door te rekenen. "Dat zal veel verschil maken", zei VVD'er Silvio Erkens. "Het doel lijkt echt dichterbij te komen dan andere partijen hier suggereren."

Caroline van der Plas trok van leer tegen "bangmakerij" in het klimaatdebat. Volgens haar worden kinderen onnodig bang gemaakt met woorden als "klimaathel". De leider van BBB wil vooral praktische ideeën zien om het land duurzamer te maken, zoals een taks op kerosine. Het Klimaatakkoord van Parijs had van haar "niet gehoeven".

Destabilisatie

Volgens de PVV is het kabinet sowieso verkeerd bezig door zich zo te focussen op klimaatbeleid voor de lange termijn. "Wat hebben mensen aan CO2-reductie in 2030 als ze nu de energierekening, de boodschappen en de huur niet meer kunnen betalen?", aldus Alexander Kops. Thierry Baudet (FVD) wil juist meer CO2-uitstoot en ziet in het klimaatbeleid "de grootste destabilisatie van onze gehele samenleving" in eeuwen.

Meer uit Politiek

Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB hebben na hun gesprek met informateur Kim Putters weinig woorden nodig. "Het was een goed gesprek", zegt Wilders meermaals. De politici zijn beiden voorstander van een coalitie met hun partijen, VVD en NSC. Maar de laatstgenoemde twee partijen denken verschillend over zo'n samenwerking.

8 uur geleden
Kamer reageert verdeeld op plan Adema over dierenwelzijn in stal

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert verdeeld op het plan van demissionair minister Piet Adema (Landbouw) dat het dierenwelzijn in stallen moet verbeteren. Rechtse partijen zijn hier in een debat veelal positief over, maar de linkse partijen PvdD, GL-PvdA en SP vinden het niet ver genoeg gaan. Dion Graus van de PVV houdt zich op de vlakte omdat hij het voorstel nog met zijn fractie wil bespreken. Daardoor is het nog niet duidelijk of een meerderheid in de Kamer de plannen van de landbouwminister steunt.

11 uur geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

12 uur geleden
Omtzigt herkent zich niet in beeld over emotionele toestand

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt herkent zich niet in het beeld dat in sommige media van hem wordt geschetst over zijn emotionele toestand aan de formatietafel. Zo meldde De Telegraaf dat er soms sprake zou zijn van stemverheffing, weglopen en huilbuien. "Ik herken me niet in het beeld, maar ik denk ook niet dat het over elkaar roddelen deze formatie heel veel verder gaat helpen", zei Omtzigt na zijn gesprek met VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij informateur Kim Putters.

16 uur geleden
Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

1 dag geleden
Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

2 dagen geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

2 dagen geleden