Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie kraakt kabinetsplan om van Russisch gas af te stappen

Oppositie kraakt kabinetsplan om van Russisch gas af te stappen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zijn kritisch op de manier waarop het kabinet wil afstappen van Russisch gas zonder dat de leveringszekerheid in het geding komt. Linkse Kamerleden vinden de maatregelen voor bedrijven te vrijblijvend, en zijn het er niet mee eens dat het kabinet de optie openhoudt de Groningse gaskraan later dicht te draaien.

"De oorlog in Oekraïne vereist een noodplan om zo snel mogelijk te stoppen met bijdragen aan de oorlogskas van Poetin", zegt Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. "Het kabinet zet nu in op vrijwillige maatregelen, maar wat we nodig hebben is een effectief energiebesparings- en afschakelplan zodat we Russisch gas boycotten."

"Klimaat en geopolitiek dwingen ons te stoppen met fossiele brandstoffen", schrijft GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger op Twitter. "De overheid moet harde doelen stellen op energiebesparing én om meer duurzame energie op te wekken. Nu vooral zacht en vrijblijvend en ondertussen wordt fossiel met fossiel vervangen."

Crisisaanpak

Volgens PvdA'er Joris Thijssen ontbreekt in het plan van het kabinet "het besef dat ons Russisch gasverbruik Poetins oorlogsmachine financiert". Zijn partij "verwacht een crisisaanpak" om snel van Russisch gas af te komen.

Huisbazen moeten meer doen, en huishoudens moeten beter geholpen worden met energiebesparende maatregelen, vindt Thijssen. "In plaats daarvan grijpt het kabinet meteen weer naar de Groningse gaskraan en komt er een 'informatiecampagne met praktische tips voor mensen'. Dat is niet alleen onvoldoende, maar ook onverantwoord."

SP-politica Sandra Beckerman is niet te spreken over de plannen. "Kabinet gaat gaswinning Groningen mogelijk verhogen en verlengen ondanks veiligheidsrisico’s", aldus het Kamerlid. "Zonder extra geld voor Groningen. Zonder plan om schadeafhandeling en versterking onveilige huizen eindelijk goed te doen. Zonder alternatieven serieus te nemen."

Onafhankelijk

Silvio Erkens, Kamerlid van coalitiepartij VVD vindt het goed dat het kabinet stappen zet om snel onafhankelijk te worden van Russisch gas. Maar "er ontbreken ook nog zaken die de komende weken opgepakt moeten worden", vindt de liberaal. "Een daarvan is of de kolencentrales ingezet moeten worden de komende winter. Dit zou enkel een noodmaatregel zijn, maar mag geen taboe zijn. Die extra kolen moeten dan niet uit Rusland komen."

"Goed dat kabinet maatregelen neemt om energie te besparen", vindt D66'er Raoul Boucke. "Dat scheelt ons in de portemonnee, zorgen we beter voor het klimaat en worden we ook minder afhankelijk van Poetin."

Meer uit Binnenland

Onderzoek: minder dan helft Nederlanders geïnteresseerd in nieuws

HILVERSUM (ANP) - De interesse in nieuws onder Nederlanders is het afgelopen jaar gedaald tot 49 procent. In coronajaar 2021 was dat nog 64 procent en in 2023 kwam het uit op 51 procent. Dit blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM).

6 minuten geleden
A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

52 minuten geleden
VVD'er Hermans als eerste ontvangen door Schoof en Van Zwol

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans is de eerste kandidaat-bewindspersoon die maandag haar opwachting maakte bij beoogd minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. VVD'er Hermans wordt in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Klimaat en Groene Groei.

1 uur geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

2 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

3 uur geleden
Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland

AMERSFOORT/DEN HAAG (ANP) - "Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar", zegt de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).

4 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

6 uur geleden