Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie kraakt aanscherping coronamaatregelen

Oppositie kraakt aanscherping coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren boos op de nieuwe coronamaatregelen die het demissionaire kabinet heeft aangekondigd. Tweede Kamerlid Wybren van Haga gaat vrijdag in Haarlem aangifte doen tegen de Staat omdat er volgens hem sprake is van discriminatie en medische apartheid. Hij was al tegen het coronatoegangsbewijs en vindt dat met de uitbreiding ervan dat het hoog tijd is geworden om echt aangifte te gaan doen. De petitie van zijn partij Belang van Nederland tegen 'coronadiscriminatie' is volgens hem al bijna 230.000 keer ondertekend.

Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij van JA21 meldt dat haar partij tegen de coronapas was en blijft. "Het is voor ons onbespreekbaar om deze verder uit te breiden naar het werk. Werken is geen vrijblijvende keuze. Mensen hun inkomsten ontzeggen op basis van hun vaccinatiestatus is onacceptabel. Verruimingen van de coronapas zullen wij niet steunen. Hetzelfde geldt voor sportscholen en zwembaden. Gezondheid bevorderen door bewegen te bemoeilijken. Hoe krijg je het verzonnen? Juist nu moet beweging en gezondheid worden gestimuleerd", twittert ze. JA21 is blij met de hoge vaccinatiegraad en vindt het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.

PVV-leider Geert Wilders is ook niet tegen vaccinatie maar wel tegen de coronapas. "Hou op met dwingen, pushen en uitbreiden van die vreselijke coronatoegangsbewijzen. Pure schijnveiligheid. En had maar miljarden extra geïnvesteerd in meer zorgcapaciteit en verpleegkundigen ipv in asielzoekers!" twittert hij. FvD-leider Thierry Baudet stelt: "Wat je ook doet: LAAT JE NIET VACCINEREN!"

Mystery guest

Kamerlid Maarten Hijink van de SP stelt: "Je kunt met een mystery guest een horecazaak binnenlopen om toegangsbewijzen te controleren. Je kunt ook met een zorgverlener een buurthuis binnenlopen om mensen te informeren en overtuigen zich te laten vaccineren. Liever preventie dan repressie zou ik zeggen."

DENK vindt dat het kabinet het land "opnieuw bedondert. Consequent werd toegezegd dat niemand gedwongen zou worden zich te laten vaccineren. En wat zien we? Kamerlid Tunahan Kuzu twittert: coronapas op het terras? Terwijl de kans op besmettingen in de buitenlucht verwaarloosbaar is. Ik ben er over uit: zijn ze helemaal gek geworden?"

Kamerlid Jan Paternotte van coalitiepartij D66 is het niet eens met de kritiek. "Veel partijen zeggen nu al: "Schande!" Ik hoop van hen morgen in het coronadebat een plan te horen voor wat ze wél willen." Als er meer maatregelen nodig zijn, staat wat D66 betreft voorop: "niet vrijheid weer inleveren die we dankzij de vaccins juist terughebben. Gevaccineerden lopen 33x kleiner risico op ziekenhuisopname. Dus: waar nodig vrijheid behouden door uitbreiding coronatoegangsbewijs."

Meer uit Politiek

Beljaarts betrokken bij faillissement, KHN wacht onderzoek af

WOERDEN (ANP) - De curator van KHN Rekenwerk bekijkt of beoogd PVV-minister Dirk Beljaarts iets aan te rekenen valt bij het faillissement van het bedrijf, dat administratiediensten leverde voor de horeca. Beljaarts was op het moment van het faillissement bestuurder bij KHN Rekenwerk, zo blijkt uit het faillissementsverslag. De Telegraaf berichtte daar vrijdagmiddag voor het eerst over.

1 dag geleden
Partijleiders en Kamerleden geschokt over uitlatingen Klever

DEN HAAG (ANP) - Diverse partijleiders en Kamerleden reageren geschokt en beschaamd op uitlatingen van beoogd PVV-minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) over de omstreden 'omvolkingstheorie'. PVV-leider Geert Wilders verdedigt haar net als andere PVV-kandidaat bewindslieden die de afgelopen dagen in hoorzittingen kritisch werden bevraagd door de Tweede Kamer.

1 dag geleden
BuZa: 'onvoorspelbare' situatie Israël door conflict Hezbollah

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waarschuwt vrijdag dat de situatie in Israël "onvoorspelbaar" is door toenemende spanningen tussen Israël en de Libanese militante beweging Hezbollah. Volgens het ministerie bestaat de kans dat het conflict verder escaleert.

1 dag geleden
Klever weet zeker dat ze steun meerderheid Tweede Kamer heeft

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een moeizame hoorzitting in de Tweede Kamer, maakt beoogd minister Reinette Klever van Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) zich geen zorgen over de relatie met het parlement. "Ik weet zeker dat ik de steun heb van de meerderheid van de Kamer", aldus de aanstaande bewindsvrouw, die na afloop tegenover de media weinig vragen wilde beantwoorden.

1 dag geleden
Klever haalt ondanks afspraken uit naar 'niet objectieve' media

DEN HAAG (ANP) - Tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer heeft beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) zich negatief uitgelaten over media die volgens haar niet objectief zijn. Zij deelde woensdag een bericht op X waarin media als "propaganda" worden bestempeld. De twitteraar van wie zij het bericht deelde vond dat onterecht werd bericht over beoogde PVV-bewindslieden. De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft echter afspraken gemaakt, waarin staat dat bewindslieden geen instituties zoals de rechtsstaat of de vrije pers verbaal aanvallen.

1 dag geleden
Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Reinette Klever (PVV), die verscheen in het Zwarte Pietenjournaal van omroep ON!, blijft voorstander van het gebruik van de figuur. "Zwarte Piet en sinterklaasviering is een eeuwenoude traditie. Het behoort tot de cultuur van Nederland", zei ze tegenover een kritische Tweede Kamer in een hoorzitting.

1 dag geleden
Klever: ik ben heel geschikt om te bezuinigen op ontwikkelingshulp

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) acht zichzelf "heel geschikt" om 2,4 miljard euro "te snijden" in het budget van haar eigen ministerie. De rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft tot die miljardenbezuiniging besloten, iets wat ook al jaren in het verkiezingsprogramma van de PVV staat.

1 dag geleden