Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie: koopkrachtpakket laat nog grote groep in de kou staan

Oppositie: koopkrachtpakket laat nog grote groep in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om de sterk gestegen energie- en brandstofprijzen te compenseren, laten volgens de oppositie in de Tweede Kamer nog te veel mensen in de kou staan. Partijen pleiten voor meer gerichte hulp, met name voor mensen die niet in aanmerking komen voor inkomensondersteuning via de gemeente.

Het koopkrachtpakket biedt "voor sommige mensen te veel, voor veel mensen te weinig", constateert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij stelt dat de aangekondigde verlagingen van de brandstofaccijnzen (per 1 april) en de btw op energie (per 1 juli) vooral terechtkomen bij de hoogste inkomens, terwijl de middeninkomens niet genoeg compensatie krijgen.

Nijboer vindt ook dat het kabinet te makkelijk de oorlog in Oekraïne aanwijst als oorzaak van de verslechterde koopkrachtplaatjes. "Het wás al beroerd", aldus de PvdA'er. Door in het coalitieakkoord slechts te sturen op een in doorsnee stabiele koopkracht, nam het kabinet volgens hem zelf het risico dat iedereen bij tegenslag meteen in de min zou zakken.

Extra ondersteuning

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver is ontevreden. Hij blijft erbij dat het kabinet mensen het beste had kunnen helpen door de energieprijzen te bevriezen. "Anders ben je problemen vooruit aan het schuiven. Dan kan je er nu wat geld bijdoen, maar volgende maand heb je weer een groter probleem."

Klaver vraagt het kabinet daarnaast om meer hulp voor mensen die net te veel verdienen voor de 800 euro gemeentelijke steun die beschikbaar is voor de armste gezinnen. Hij denkt aan extra ondersteuning via bijvoorbeeld de zorgtoeslag of het kindgebonden budget. Ook zouden verhuurders van tochtige woningen tot een huurkorting gedwongen moeten worden.

Snel uitvoerbaar

De coalitiepartijen erkennen dat het pakket "niet perfect" is, maar in tegenstelling tot veel alternatieven wel snel uitvoerbaar. D66'er Steven van Weyenberg wijst erop dat het al een hele klus moet zijn geweest om maatregelen te verzinnen die al zo snel verlichting kunnen bieden. Ook vraagt hij zich af hoe eventuele extra maatregelen gefinancierd moeten worden.

Pieter Grinwis van de ChristenUnie bestrijdt daarnaast dat de maatregelen alleen mensen helpen die het al breed hebben. "Ik weet dat lagere accijnzen de wijkverpleegkundige en de bouwvakker die dagelijks afhankelijk zijn van hun auto, echt helpen. Of de boer, die juist nu de dieseltanks moet vullen om te gaan zaaien en poten."

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

2 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

5 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

9 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

11 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

12 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

12 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

15 uur geleden