Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie keihard over coronabeleid kabinet

Oppositie keihard over coronabeleid kabinet

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen van links tot rechts hebben dinsdag keiharde kritiek op het coronabeleid van het kabinet, en het oplopende aantal besmettingen in Nederland. Partijen snappen niet dat er na zes maanden nog steeds niet voldoende testcapaciteit is, en vragen zich af of het kabinet wel eerlijk is geweest over de mondkapjesrichtlijn voor medewerkers in de ouderenzorg.

Afgelopen vrijdag werden voor zes regio's waar de besmettingen het hardst oplopen nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo moeten cafés eerder de deuren sluiten. PvdA-voorman Lodewijk Asscher denkt dat het "tij nog kan worden gekeerd", maar vindt de genomen maatregelen niet voldoende. "Wie denkt werkelijk dat het schrappen van het laatste rondje in de kroeg deze trend gaat keren?"

De hardste kritiek was gericht op de richtlijn die voor mondkapjes in de ouderenzorg gold. Nieuwsuur berichtte vorige week dat schaarste een rol had gespeeld bij de totstandkoming van die richtlijn, terwijl het kabinet juist benadrukte dat het op veiligheid was gebaseerd. De richtlijn werd vorige maand stilletjes aangepast.

Vertrouwen

Dit nieuws schaadt niet alleen het vertrouwen van de Kamer, maar ook van de bevolking, benadrukken meerdere fractievoorzitters. Sommigen stelden hardop de vraag of het kabinet wel eerlijk is geweest.

En dat leidt er volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver weer toe dat de steun voor het beleid afbrokkelt, met als "dieptepunt" de oproep maandag van bekende Nederlanders die zich tegen het kabinetsbeleid keren.

"Dat is het topje van de ijsberg. Er zijn meer mensen die geen vertrouwen hebben", aldus Klaver. Hij begrijpt dat er dingen in een crisis mis kunnen gaan. Maar het is "belangrijk dat je gemaakte fouten toegeeft", drukte hij het kabinet op het hart.

Tweede lockdown

PVV-voorman Geert Wilders denkt dat Nederland richting een "tweede lockdown" wordt gedreven door "fout beleid" van de regering. Beperkingen zoals tijdens de eerste lockdown zal zijn partij niet steunen, zei Wilders.

Wilders gaf aan weinig vertrouwen meer te hebben in coronaminister Hugo de Jonge. "Als u het niet meer aankan, laat dan alsjeblieft iemand anders het doen. We kunnen ons geen minister permitteren die het niet meer aankan."

Meer uit Politiek

Volt uit coalitie Maastricht, kan geen wethouder leveren

MAASTRICHT (ANP) - De coalitie in de gemeenteraad van Maastricht gaat per direct verder zonder Volt. Deze partij met twee zetels in de raad zag onlangs de eigen wethouder vertrekken naar een baan als lid van de Raad van Bestuur bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, maar slaagt er niet in haar op korte termijn te vervangen. Volt kan naar eigen zeggen pas eind maart 2024 een opvolger voor de vertrokken wethouder Anita Bastiaans leveren, maar dat zien de andere coalitiepartijen niet zitten.

3 uur geleden
Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

DEN HAAG (ANP) - De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X, nadat media hadden bericht over de zichtbare notities. Dat ze te zien waren, "was niet de bedoeling", stelt Omtzigt.

6 uur geleden
Plasterk en Wilders spreken dinsdag Van der Plas, dan Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk heeft dinsdagochtend twee gesprekken gepland, eerst met PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas (BBB) en daarna met Wilders en VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz. Plasterk had al eerder aangegeven in "koppels" te willen praten met partijen over mogelijke regeringsdeelname.

6 uur geleden
Omtzigt laat zich in de kaart kijken op foto met papier onder arm

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk op de foto gezet met een vel papier onder de arm waaruit kan worden opgemaakt dat hij regeren met de PVV echt niet ziet zitten. Het woord "ondergrens", is duidelijk te lezen, en daaronder staan de woorden: "niet in PVV/NSC/BBB".

7 uur geleden
Minister: toekomst van vernieuwende school Amsterdam onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een vernieuwende school in Amsterdam-Noord, die in 2018 was opgericht, nog lang open kan blijven. De kwaliteit van het onderwijs op Klein Amsterdam is slecht, er is geen plan om dat te verbeteren en bovendien zit het schoolbestuur in financiële problemen, laat onderwijsminister Mariëlle Paul weten. Ze meldt dat ze nadenkt over maatregelen.

7 uur geleden
Kaag op klimaattop: economische systeemverandering is nodig

DUBAI (ANP) - Als het om klimaatmaatregelen gaat, hebben ministers van Financiën vaak een cruciale rol, vindt demissionair minister Sigrid Kaag. Daarom is ze er zelf ook bij op de klimaattop in Dubai. De maandag stond in het teken van financiën. Kaag stelde dat de dag "moet gaan over systeemveranderingen".

8 uur geleden
Extra informatiepunten in bibliotheken voor vragen over toeslagen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen of wijzigen van hun toeslagen kunnen binnenkort bij vierhonderd informatiepunten in bibliotheken door het hele land terecht. Momenteel zijn er al 250 van die punten waar gratis hulp wordt aangeboden en daar komen er de komende periode dus 150 bij.

8 uur geleden