Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

De verkiezingen hebben een politieke aardverschuiving teweeggebracht, met een monsterzege voor de BBB en een verlies van de vier coalitiepartijen, stelden de fractievoorzitters van de oppositiepartijen stuk voor stuk. Te vroeg en niet de plek, vinden VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het CDA wil eerst bijkomen van de "dreun" van het enorme verlies.

De coalitiepartijen vinden daarnaast dat een duidingsdebat over de verkiezingen in de provincies thuishoort, en niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dit kwam op hoongelach te staan vanuit de oppositiebankjes.

Politieke aardverschuiving

"De verkiezingsuitslag heeft niemand onberoerd gelaten", zei VVD-Kamerlid Bente Becker. Maar de provincies zijn volgens haar allereerst aan zet. Ook D66 en ChristenUnie zien geen noodzaak. De inhoudelijke thema's kunnen in commissies worden besproken, zei CU-Kamerlid Don Ceder.

De oppositiepartijen vielen van hun stoel. "Dit is toch niet te geloven. De coalitie verliest tien zetels en de coalitie wil geen debat", zei PVV-leider Geert Wilders. Het ziet er naar uit dat de coalitiepartijen in de Eerste Kamer tien van hun huidige 32 zetels verliezen. Gezien de "politieke aardverschuiving" vindt ook de Partij voor de Dieren een Kamerdebat op zijn plaats.

Hoofdelijke stemming

Daar is Caroline van der Plas (BBB) het volmondig mee eens. Het feit dat de coalitie dit soort debatten keer op keer niet wil voeren, is volgens haar precies de reden waarom burgers het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. Ze zei ook dat kiezers uit ontevredenheid over de politiek vaak thuisblijven, maar dat zij dit keer juist zijn gaan stemmen. De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen ligt dit jaar op 58,4 procent. In 2019 was dat 56,2 procent.

Nu de coalitie "ongelooflijk op zijn sodemieter heeft gehad", moet de Kamer er volgende week zeker over debatteren, stelt ook Henk Nijboer van de PvdA . SP'er Jasper van Dijk vindt het "laf" dat de premier en de ministers in alle media zeggen dat ze wat moeten met de verkiezingsuitslag, maar daarover niet met de Kamer in debat willen.

Omdat Klaver geen Kamermeerderheid achter zijn voorstel kreeg, heeft hij om een hoofdelijke stemming gevraagd. Hij hoopt dat dan alsnog een meerderheid met een debat instemt. De stemming wordt om 19.00 uur gehouden.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

1 dag geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

1 dag geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

1 dag geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

1 dag geleden