Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

De verkiezingen hebben een politieke aardverschuiving teweeggebracht, met een monsterzege voor de BBB en een verlies van de vier coalitiepartijen, stelden de fractievoorzitters van de oppositiepartijen stuk voor stuk. Te vroeg en niet de plek, vinden VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het CDA wil eerst bijkomen van de "dreun" van het enorme verlies.

De coalitiepartijen vinden daarnaast dat een duidingsdebat over de verkiezingen in de provincies thuishoort, en niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dit kwam op hoongelach te staan vanuit de oppositiebankjes.

Politieke aardverschuiving

"De verkiezingsuitslag heeft niemand onberoerd gelaten", zei VVD-Kamerlid Bente Becker. Maar de provincies zijn volgens haar allereerst aan zet. Ook D66 en ChristenUnie zien geen noodzaak. De inhoudelijke thema's kunnen in commissies worden besproken, zei CU-Kamerlid Don Ceder.

De oppositiepartijen vielen van hun stoel. "Dit is toch niet te geloven. De coalitie verliest tien zetels en de coalitie wil geen debat", zei PVV-leider Geert Wilders. Het ziet er naar uit dat de coalitiepartijen in de Eerste Kamer tien van hun huidige 32 zetels verliezen. Gezien de "politieke aardverschuiving" vindt ook de Partij voor de Dieren een Kamerdebat op zijn plaats.

Hoofdelijke stemming

Daar is Caroline van der Plas (BBB) het volmondig mee eens. Het feit dat de coalitie dit soort debatten keer op keer niet wil voeren, is volgens haar precies de reden waarom burgers het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. Ze zei ook dat kiezers uit ontevredenheid over de politiek vaak thuisblijven, maar dat zij dit keer juist zijn gaan stemmen. De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen ligt dit jaar op 58,4 procent. In 2019 was dat 56,2 procent.

Nu de coalitie "ongelooflijk op zijn sodemieter heeft gehad", moet de Kamer er volgende week zeker over debatteren, stelt ook Henk Nijboer van de PvdA . SP'er Jasper van Dijk vindt het "laf" dat de premier en de ministers in alle media zeggen dat ze wat moeten met de verkiezingsuitslag, maar daarover niet met de Kamer in debat willen.

Omdat Klaver geen Kamermeerderheid achter zijn voorstel kreeg, heeft hij om een hoofdelijke stemming gevraagd. Hij hoopt dat dan alsnog een meerderheid met een debat instemt. De stemming wordt om 19.00 uur gehouden.

Meer uit Politiek

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

DEN HAAG (ANP) - Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal, maar geen klachten. Dat staat in een intern memo waar de NOS als eerste over berichtte, en dat ook is ingezien door het ANP.

7 uur geleden
De Hoop blij dat OM uitspreekt dat belediging Derksen niet kon

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) is blij dat het Openbaar Ministerie uitspreekt dat Johan Derksen fout zat toen die in april op televisie zei dat hij "geen Fries" kon zijn. "Het is goed dat hier aandacht voor is, want wanneer dit soort uitspraken op de landelijke televisie gedaan worden gaat dit verder dan mijn persoon", aldus de volksvertegenwoordiger.

7 uur geleden
Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar pas volgend jaar evaluatie

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

8 uur geleden
342 miljoen euro bezuinigd op subsidies onderwijs en wetenschap

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) bezuinigen afgerond 342 miljoen euro op subsidies voor onderwijs en wetenschap, melden ze in een Kamerbrief. Met Prinsjesdag was al bekendgemaakt dat op hun ministerie in totaal ruim 360 miljoen euro zou worden bezuinigd op subsidies, maar waarop precies was nog niet bekend. Op cultuursubsidies wordt ruim 10 miljoen euro bezuinigd.

9 uur geleden
Hermans 'met klimaatpet op' niet blij met alle coalitieafspraken

DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans staat "alleen met een klimaatpet op" niet te juichen bij alle afspraken op haar vakgebied uit het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma. Ze erkent dat die ertoe bijdragen dat het klimaatdoel voor 2030 verder uit zicht is geraakt. "Daar baal ik van", zei de bewindsvrouw nadat zij haar eerste klimaatnota had aangeboden aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Ministerie bezuinigt 6,6 miljoen euro extra op publieke omroep

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezuinigt 6,6 miljoen euro extra op de Nederlandse Publieke Omroep, bovenop de 100 miljoen euro die hierop al wordt bezuinigd. Dat is onderdeel van een pakket bezuinigingen van 360 miljoen euro op subsidies van het departement, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL.

9 uur geleden
Planbureau: heel onwaarschijnlijk dat Nederland klimaatdoel haalt

DEN HAAG (ANP) - Het is "heel erg onwaarschijnlijk" dat Nederland het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030 haalt, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De kans dat dit lukt, is zelfs minder dan 5 procent. Het beleid van het nieuwe kabinet leidt er volgens het bureau mede toe dat deze kans gedaald is.

11 uur geleden