Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie hekelt slap optreden staatssecretaris Uslu bij Mediawet

Oppositie hekelt slap optreden staatssecretaris Uslu bij Mediawet

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer verwijt staatssecretaris Gunay Uslu slap optreden bij de wijziging van de Mediawet. De bewindsvrouw wil streamingdiensten als Netflix verplichten een deel van hun omzet te investeren in Nederlandse producties. Maar volgens oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en PVV is er door de coalitiepartijen zoveel achter de rug van Uslu om aan het voorstel gesleuteld, dat het nog amper uit haar koker komt.

De oppositie struikelde vooral over de tegenstrijdige besluiten van de staatssecretaris. Zo ging ze akkoord met het voorstel om 80 procent van het vrijgemaakte geld aan onafhankelijke producenten te geven, maar stemde ze ook in met 60 procent. Peter Kwint (SP) vroeg zich tijdens het debat hardop af wat het kabinet gaat doen als allebei de amendementen worden aangenomen. "Gaan we dan dobbelen welk percentage het wordt?"

Mohammed Mohandis (PvdA) wees erop dat dit het eerste wetsvoorstel is van de staatssecretaris en dat dat "weinig goeds belooft". Zo sprak hij tijdens het debat zijn zorgen uit over of Uslu wel bekwaam genoeg is voor de andere dossiers die op haar bordje liggen, zoals de eventuele intrekking van de erkenning van Ongehoord Nederland.

Pijnpunten

Pim van Strien van regeringspartij VVD gaf toe dat het proces "hobbelig kon ogen, maar dat de uitkomst er zeker mag zijn". Ook Jorien Wuite, net als Uslu van D66, gaf aan dat het proces "geen schoonheidsprijs verdient". Wel sprak het Tweede Kamerlid uit dat ze "tevreden genoeg" is over het wetsvoorstel dat er nu ligt.

De grootste pijnpunten in het wetsvoorstel zelf zitten voor de oppositie in het percentage dat naar onafhankelijke makers gaat en aan welke genres het geld mag worden besteed. In het wetsvoorstel gaat het nu om films, documentaires en series, maar het lijkt aannemelijk dat het voorstel van Lucille Werner (CDA) om de helft van het geld vrij te besteden wordt overgenomen. Dit betekent dat er bijvoorbeeld ook reality-tv van gemaakt mag worden.

Uslu heeft nog niet de kans gekregen om te reageren op de kritiek van de oppositie. Nadat de Kamer aan het woord was geweest, was de tijd die was ingepland voor het debat namelijk al verstreken, vanwege uitloop van eerdere debatten. Daarom zal het volgende week worden vervolgd.

Meer uit Politiek

Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

3 dagen geleden