Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie hekelt slap optreden staatssecretaris Uslu bij Mediawet

Oppositie hekelt slap optreden staatssecretaris Uslu bij Mediawet

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer verwijt staatssecretaris Gunay Uslu slap optreden bij de wijziging van de Mediawet. De bewindsvrouw wil streamingdiensten als Netflix verplichten een deel van hun omzet te investeren in Nederlandse producties. Maar volgens oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en PVV is er door de coalitiepartijen zoveel achter de rug van Uslu om aan het voorstel gesleuteld, dat het nog amper uit haar koker komt.

De oppositie struikelde vooral over de tegenstrijdige besluiten van de staatssecretaris. Zo ging ze akkoord met het voorstel om 80 procent van het vrijgemaakte geld aan onafhankelijke producenten te geven, maar stemde ze ook in met 60 procent. Peter Kwint (SP) vroeg zich tijdens het debat hardop af wat het kabinet gaat doen als allebei de amendementen worden aangenomen. "Gaan we dan dobbelen welk percentage het wordt?"

Mohammed Mohandis (PvdA) wees erop dat dit het eerste wetsvoorstel is van de staatssecretaris en dat dat "weinig goeds belooft". Zo sprak hij tijdens het debat zijn zorgen uit over of Uslu wel bekwaam genoeg is voor de andere dossiers die op haar bordje liggen, zoals de eventuele intrekking van de erkenning van Ongehoord Nederland.

Pijnpunten

Pim van Strien van regeringspartij VVD gaf toe dat het proces "hobbelig kon ogen, maar dat de uitkomst er zeker mag zijn". Ook Jorien Wuite, net als Uslu van D66, gaf aan dat het proces "geen schoonheidsprijs verdient". Wel sprak het Tweede Kamerlid uit dat ze "tevreden genoeg" is over het wetsvoorstel dat er nu ligt.

De grootste pijnpunten in het wetsvoorstel zelf zitten voor de oppositie in het percentage dat naar onafhankelijke makers gaat en aan welke genres het geld mag worden besteed. In het wetsvoorstel gaat het nu om films, documentaires en series, maar het lijkt aannemelijk dat het voorstel van Lucille Werner (CDA) om de helft van het geld vrij te besteden wordt overgenomen. Dit betekent dat er bijvoorbeeld ook reality-tv van gemaakt mag worden.

Uslu heeft nog niet de kans gekregen om te reageren op de kritiek van de oppositie. Nadat de Kamer aan het woord was geweest, was de tijd die was ingepland voor het debat namelijk al verstreken, vanwege uitloop van eerdere debatten. Daarom zal het volgende week worden vervolgd.

Meer uit Politiek

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

10 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

16 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

19 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden