Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie Friesland ontevreden over hoge uitgaven nieuwe coalitie

Oppositie Friesland ontevreden over hoge uitgaven nieuwe coalitie

LEEUWARDEN (ANP) - De oppositie in de Friese Provinciale Staten vindt dat de nieuwe coalitie van BoerBurgerBeweging (BBB), CDA, Fryske Nasjonale Partij (FNP) en ChristenUnie (CU) te veel geld wil gaan uitgeven. In het akkoord staat dat 175 miljoen euro wordt geïnvesteerd vanuit de vrij aanwendbare reserves, waardoor de spaarpot van de provincie daalt tot het wettelijke minimum.

De oppositiepartijen zijn bijna allemaal verontwaardigd dat zoveel wordt uitgegeven, maar dat er nog geen concrete plannen voor zijn gemaakt. Het akkoord op hoofdlijnen zou nog deels ingevuld kunnen worden door de Provinciale Staten, "maar waar zit de ruimte voor de Staten als al het geld uit de reserves al wordt uitgegeven", zei Klaas Zwart van de PvdA. De oppositie was ook niet te spreken over het "zakgeld" van de gedeputeerden voor het gebied dat zij toegewezen hebben gekregen. "Als mensen geld willen krijgen voor hun plannen, krijgen ze dat van de provincie, niet van een gedeputeerde. Dit is Victor Orbán aan de Tweebaksmarkt", zei VVD-Statenlid Eric ter Keurs.

Avine Fokkens van de VVD noemde het een "calimeroakkoord", omdat er door het gebrek aan plannen volgens haar amper van een bestuursakkoord kan worden gesproken. Meerdere partijen zeiden dat een akkoord op hoofdlijnen goed is, maar dat dit plan nog vaag is en dat er wel heel weinig in staat.

Gelden uit Brussel

BBB-fractievoorzitter Abel Kooistra verdedigde het akkoord door te zeggen dat de reserves "voldoende blijven". "En we gaan er alles aan doen om aan het einde van de bestuursperiode de reserves weer op ruim voldoende te hebben." De kritiek die daarop kwam, was dat niet duidelijk is hoe de coalitie dat wil doen.

Om invulling te geven aan het akkoord moet er onder meer geld uit Den Haag en Brussel komen, zei Kooistra. Danny van der Weijde van D66 vroeg zich af hoe Friesland het eigen beleid kan maken, als er geen concrete plannen zijn en voor alles geld moet worden opgehaald in Den Haag of Brussel. "Gaan zij dan niet ons beleid maken?" Meerdere partijen voegden daaraan toe dat ook in Den Haag weinig geld uit te geven is. "Wat doet het college als er geen geld van het Rijk komt?"

Meer uit Politiek

Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit. "Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan", zegt Wilders. "Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog."

27 minuten geleden
Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

1 uur geleden
Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

17 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

17 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

21 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden