Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie fel op kabinet en coalitie om 'falend' ouderenbeleid

Oppositie fel op kabinet en coalitie om 'falend' ouderenbeleid

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet kwetsbare ouderen in de steek laat. Er staan te veel ouderen op een wachtlijst voor een verpleeghuis en er is te weinig personeel om ouderen daar te verzorgen. Daarnaast is er 'stiekem' 1,6 miljard euro bezuinigd op de 2,7 miljard euro extra die het kabinet in 2017 voor de ouderenzorg had vrijgemaakt. De coalitiepartijen kregen er ook flink van langs in het Kamerdebat over de ouderenzorg. VVD, D66, CDA en ChristenUnie kunnen als coalitiepartijen "aan de knoppen draaien", maar verzuimen dat te doen, was het verwijt van alle oppositiepartijen aan hun adres.

De ene oppositiepartij was feller in haar bewoordingen dan de andere. Volgens Lilian Marijnissen (SP) stond VVD-Kamerlid Harry Bevers het kabinet "schaamteloos te legitimeren de ouderenzorg af te breken". Ook Lucille Werner (CDA) kreeg tijdens het debat het verwijt dat ze niet het kabinet moet napraten dat er "minder meer" naar de ouderenzorg is gegaan, zei Stephan van Baarle (DENK). Het gaat volgens hem om een ordinaire bezuiniging.

Van Baarle en Fleur Agema van de PVV haalden in het debat het recente rapport van het Centraal Planbureau (CPB) aan. Daarin stellen de 'doorrekenmeesters' van kabinets- en verkiezingsprogramma's letterlijk dat er "na de invoering van het kwaliteitskader in totaal voor 1,6 miljard euro structureel op de ouderenzorg is bezuinigd". Ook staat in het CPB-rapport dat "het aannemelijk is dat dit leidt tot minder zorg en/of lagere kwaliteit van zorg" dan in 2017 was beoogd.

Bedachte besparing

Volgens minister Conny Helder (Langdurige Zorg) kloppen de berekening en de conclusie van het CPB niet. Er is door het kabinet in 2017 nooit 2,7 miljard euro beschikbaar gesteld, maar 2,1 miljard, zei Helder. Daarop volgde een uiteenzetting van de minister over een "bedachte" besparing van 600 miljoen die "niet is doorgegaan" maar wel is "tegengeboekt" en uiteindelijk "weer is toegevoegd". Volgens Helder kun je het daarom al met al geen bezuiniging noemen, maar "dat is het verschil van mening dat ik met het CPB heb." Het gesprek over dat verschil van inzicht tussen beide partijen loopt nog.

De uitleg van Helder leidde tot grote woede bij Agema en tot frustratie en onbegrip bij Van Baarle. "De minister zet het CPB zomaar opzij om door te kunnen gaan met het slopen van de zorg", fulmineerde Agema. "Er gaat minder geld naar de zorg toe, hoe je het ook noemt", concludeerde Van Baarle droogjes. "Het CPB noemt het bezuinigingen, de minister besparingen waar beleid achter zit. Wat is het verschil?"

Meer uit Politiek

Ook Van Weel neemt afstand van uitspraken over omvolking

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig justitieminister David van Weel neemt net als zijn VVD-partijgenoten afstand van uitspraken van PVV'ers over omvolkingstheorieën. "Dit staat heel ver af van waar ik sta", zei Van Weel tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer. Hij zei zich aan te sluiten bij partijgenote en beoogd vicepremier Sophie Hermans die eerder op de dag zei dat ze "een buitengewoon lage tolerantie" heeft voor dit soort uitspraken.

18 minuten geleden
Zuid-Holland betaalt vrijwilligers voor hulp in landelijk gebied

DEN HAAG (ANP) - Boeren die meedenken over de aanpak van het landelijk gebied in de provincie Zuid-Holland, krijgen hier binnenkort geld voor. Zuid-Holland heeft, net als enkele andere provincies, besloten om 200.000 euro beschikbaar te stellen voor een zogeheten deelnamevergoeding. Omdat boeren en ook vrijwilligers van lokale natuur- en landschapsorganisaties vaak specifieke kennis hebben van bepaalde gebieden, wil Zuid-Holland hen hiervoor betalen.

1 uur geleden
Hermans belooft lage tolerantie voor omvolking-achtige uitspraken

DEN HAAG (ANP) - Als vicepremier van de VVD belooft Sophie Hermans een "buitengewoon lage tolerantie" te hebben voor uitspraken van PVV'ers zoals die over omvolkingstheorieën. Dat soort ideeën "staan heel ver van mij af", aldus de beoogde bewindsvrouw. "En straks zijn wij collega's in het kabinet. En daar zal ik heel scherp in de gaten houden wat er gebeurt."

2 uur geleden
Hermans houdt ook 'klimaatontkenners' in kabinet aan de afspraken

DEN HAAG (ANP) - Aankomend klimaatminister Sophie Hermans zal ook haar beoogd collega-ministers die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. "Die afspraken staan en daar zal ik iedereen in het kabinet aan houden", zegt de VVD'er in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Volt'ers sluiten aan bij Groenen in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De vijf nieuwverkozen Europarlementariërs van Volt blijven bij de groene fractie in het Europees Parlement. De leden van de pan-Europese partij voelen niets voor een overstap naar de liberalen. De Groenen, die flink verloren bij de Europese verkiezingen maar toch mikken op deelname aan de 'coalitie' waarop de nieuwe Europese Commissie zal steunen, zijn blij met de versterking.

2 uur geleden
Ik besloot uiteindelijk zelf bij KHN weg te gaan, zegt Beljaarts

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts spreekt mediaberichten tegen dat hij onder druk van leden de lobbyclub Koninklijke Horeca Nederland heeft verlaten. "Ik heb uiteindelijk zelf besloten om te gaan." De Volkskrant en de Telegraaf meldden dat de ledenraad hem heeft gevraagd af te treden.

3 uur geleden
Beljaarts ziet ook voor ondernemers pijnlijke ingrepen in akkoord

DEN HAAG (ANP) - In het coalitieakkoord zitten ook maatregelen die ondernemers pijn zullen doen, erkent beoogd minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts. De belastingverhoging voor hotelovernachtingen bijvoorbeeld is "natuurlijk heel pijnlijk en vervelend". Maar er is ook genoeg positiefs te melden voor het bedrijfsleven, aldus de door de PVV naar voren geschoven bewindsman.

3 uur geleden