Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie eist meer actie van kabinet tegen lerarentekort

Oppositie eist meer actie van kabinet tegen lerarentekort

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen als PVV, PvdA, SP en GroenLinks vinden dat het kabinet zich meer tegen het beleid van scholen aan moet bemoeien om het lerarentekort tegen te gaan, bijvoorbeeld door meer vaste contracten af te dwingen. Nu hebben de scholen veel ruimte om te bepalen wat zij doen met het geld van de overheid. De VVD wil niet zomaar toornen aan deze vrijheid en zoekt tijdens het debat over de onderwijsbegroting naar minder ingrijpende oplossingen.

Scholen krijgen elk jaar een bedrag van de overheid dat ze mogen uitgeven aan de kosten van leraren en ander personeel, leermiddelen als computers en het onderhoud van gebouwen. Zij krijgen veel vrijheid om in te vullen hoe zij deze zogeheten 'lumpsum' uit willen geven.

Peter Kwint van de SP ziet de lumpsum het liefst verdwijnen zodat de overheid meer invloed kan uitoefenen op het onderwijs. Maar het zou volgens hem ook al helpen als een vast percentage van dit bedrag uit moet worden gegeven aan leraren. Het Kamerlid ziet het ook zitten als docenten na een jaar een vast contract krijgen aangeboden.

VVD-Kamerlid Zohair El Yassini hoort hier "grote hervormingen" die de "vrijheid van onderwijs onder druk zetten. Wij kiezen veel meer voor de vrijheid van scholen om zelf te bepalen hoe ze hun personeel inzetten." De partij heeft bijvoorbeeld liever dat beginnende leraren beter worden begeleid, zodat ze niet overstappen naar ander werk, zoals ook staat vermeld in het regeerakkoord.

Habtamu de Hoop van de PvdA vindt dit een "voortzetting van staand beleid" en vraagt naar "concrete oplossingen" van het lerarentekort. El Yassini wijst op kabinetsmaatregelen die zijn genomen met steun van de VVD, bijvoorbeeld dat het salaris van leraren in het basisonderwijs gelijk is getrokken met die van collega's op middelbare scholen.

Harm Beertema van de PVV vindt dat onderwijsdebatten "rituele bijeenkomsten" zijn geworden, omdat "schoolbestuurders alle zeggenschap naar zich toe hebben getrokken". De lumpsum volledig afschaffen vindt hij geen goed idee. Maar hij is er wel voor om te oormerken welk deel van het overheidsgeld aan bijvoorbeeld lerarensalarissen of vastgoed wordt uitgegeven.

D66 is er ook voor om meer controle uit te oefenen op het personeelsbeleid van scholen. Dinsdag stemde de partij als enige in de coalitie voor een motie, die daardoor een meerderheid haalde, die oproept dat het kabinet een doel vaststelt van het aantal leraren met een vast contract. Kamerlid Paul van Meenen stelt bovendien voor dat de overheid mee gaat onderhandelen over de cao van leraren.

Meer uit Binnenland

Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Gezocht wordt naar de vrachtwagenchauffeur die in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober de telefoons stal, aldus de marechaussee. Die geeft in de uitzending van Opsporing Verzocht op NPO 2 dinsdagavond een toelichting op de diefstal en laat beelden zien van het voorval, zo meldt het programma.

55 minuten geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

1 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

2 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

2 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

3 uur geleden
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

4 uur geleden
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

4 uur geleden