Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie Curaçao heeft forse kritiek op akkoord met Nederland

Oppositie Curaçao heeft forse kritiek op akkoord met Nederland

WILLEMSTAD (ANP) - De twee grootste oppositiepartijen op Curaçao hebben maandag hard geoordeeld over het akkoord dat Nederland en Curaçao maandag hebben getekend over een derde coronasteunpakket voor het eiland. Het land krijgt een lening van 50 miljoen euro en daarnaast voor meer dan 75 miljoen euro aan giften voor het onderwijs, versterking van de rechtsstaat en een beter investeringsklimaat. Maar volgens MFK-leider Gilmar ‘Pik’ Pisas krijgt Curaçao welbeschouwd weinig geld in vergelijking met hoeveel het moet inleveren.

In het akkoord is afgesproken dat Nederland Curaçao gaat ondersteunen bij structurele hervormingen. Daarvoor wordt een Caribisch hervormings- en ontwikkelingsorgaan opgericht dat samen met de ministeries op Curaçao de hervormingen verder gaat uitwerken. Volgens Pisas betekent dit dat Curaçao de komende zes jaar veel minder te zeggen heeft over het eigen beleid. Met het akkoord levert Curaçao volgens hem veel autonomie in. Ook stelt Pisas dat het huidige akkoord niet veel verschilt van het oorspronkelijke voorstel dat Nederland vier maanden geleden aanbood en dat het Curaçaose kabinet toen in felle bewoordingen weigerde.

Leider van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur, Amparo dos Santos, noemt het akkoord "een verkiezingsstunt voor de coalitie". Volgens Dos Santos helpt de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops de coalitiepartijen MAN en PAR om een goede indruk te maken voor de komende verkiezingen die staan gepland op 19 maart 2021. Maar volgens Dos Santos zou Knops er beter aan doen het geld rechtstreeks aan de bevolking te geven in plaats van aan "de boevenbende die nu de regering vormt".

Meer uit Buitenland

VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

1 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

3 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

4 uur geleden
G7 veroordeelt Iran, maakt zich sterk voor veiligheid Israël

BRUSSEL (ANP/RTR) - Tijdens een videoconferentie hebben de leiders van de G7, een groep van zeven rijke industrielanden, de aanval van Iran op Israël unaniem veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring zeggen de leiders dat "Iran met zijn acties verdere stappen heeft gezet in de richting van de destabilisatie van de regio, waardoor het een oncontroleerbare regionale escalatie dreigt te veroorzaken".

5 uur geleden
Leger Israël roept reservisten op voor meer operaties in Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël roept twee reservedivisies op voor operaties in Gaza, deelt het Israëlische leger (IDF) mee in een verklaring. "In overeenstemming met de situatiebeoordeling roept de IDF twee reservebrigades op voor operationele activiteiten aan het Gazafront."

5 uur geleden
VS tegen Israël: wij doen niet mee aan militaire reactie op Iran

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verteld dat de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan enig Israëlisch tegenoffensief tegen Iran, mocht Israël daartoe besluiten. Dat melden diverse Amerikaanse media, waaronder CNN en The Wall Street Journal.

8 uur geleden
Israël wil Iran prijs laten betalen 'op een gepast moment'

TEL AVIV (ANP/RTR) - Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël "Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn". Dat zei hij bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet over de Iraanse aanval op Israël in de nacht van zaterdag op zondag.

8 uur geleden