Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie Curaçao heeft forse kritiek op akkoord met Nederland

Oppositie Curaçao heeft forse kritiek op akkoord met Nederland

WILLEMSTAD (ANP) - De twee grootste oppositiepartijen op Curaçao hebben maandag hard geoordeeld over het akkoord dat Nederland en Curaçao maandag hebben getekend over een derde coronasteunpakket voor het eiland. Het land krijgt een lening van 50 miljoen euro en daarnaast voor meer dan 75 miljoen euro aan giften voor het onderwijs, versterking van de rechtsstaat en een beter investeringsklimaat. Maar volgens MFK-leider Gilmar ‘Pik’ Pisas krijgt Curaçao welbeschouwd weinig geld in vergelijking met hoeveel het moet inleveren.

In het akkoord is afgesproken dat Nederland Curaçao gaat ondersteunen bij structurele hervormingen. Daarvoor wordt een Caribisch hervormings- en ontwikkelingsorgaan opgericht dat samen met de ministeries op Curaçao de hervormingen verder gaat uitwerken. Volgens Pisas betekent dit dat Curaçao de komende zes jaar veel minder te zeggen heeft over het eigen beleid. Met het akkoord levert Curaçao volgens hem veel autonomie in. Ook stelt Pisas dat het huidige akkoord niet veel verschilt van het oorspronkelijke voorstel dat Nederland vier maanden geleden aanbood en dat het Curaçaose kabinet toen in felle bewoordingen weigerde.

Leider van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur, Amparo dos Santos, noemt het akkoord "een verkiezingsstunt voor de coalitie". Volgens Dos Santos helpt de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops de coalitiepartijen MAN en PAR om een goede indruk te maken voor de komende verkiezingen die staan gepland op 19 maart 2021. Maar volgens Dos Santos zou Knops er beter aan doen het geld rechtstreeks aan de bevolking te geven in plaats van aan "de boevenbende die nu de regering vormt".

Meer uit Buitenland

Trumps oud-advocaat getuigt in onderzoek verkiezingen Georgia

ATLANTA (ANP) - De voormalige advocaat van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, Rudy Giuliani, heeft woensdag getuigd in een strafrechtelijk onderzoek naar de presidentsverkiezingen van 2020. Dat onderzoek draait om pogingen van Trump en diens bondgenoten om de verkiezingsuitslag in de staat Georgia, waar Joe Biden won, te beïnvloeden.

58 minuten geleden
VN-chef arriveert in Lviv voor overleg met Zelenski en Erdogan

LVIV (ANP/DPA/RTR) - VN-chef António Guterres is woensdag aangekomen in de West-Oekraïense stad Lviv. Hij praat daar donderdag met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de graandeal, beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja en een politieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne.

2 uur geleden
Saudische vrouw veroordeeld tot 34 jaar cel voor Twittergedrag

RIYAD (ANP/AFP) - Een gerechtshof in Saudi-Arabië heeft een vrouw veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf vanwege haar activiteiten op Twitter. Salma al-Shehab, met circa 2600 volgers op het sociale medium, had geregeld getwitterd over vrouwenrechten in het aartsconservatieve islamitische land. Ze hielp volgens de rechters dissidenten die "de openbare orde in het koninkrijk wilden verstoren".

3 uur geleden
Portugal worstelt met bestrijding enorme brand in natuurpark

COVILHA (ANP/AFP) - De Portugese brandweer heeft moeite met de bestrijding van de enorme brand in het natuurpark Serra da Estrela, in het midden van het land. Meer dan 1200 brandweerlieden proberen de opgelaaide brand onder controle te krijgen.

5 uur geleden
Ex-vicepresident Pence overweegt getuigenis Capitoolbestorming

MANCHESTER (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence, die diende onder Donald Trump, zou een getuigenis over de gebeurtenissen rond de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar overwegen als de onderzoekscommissie van het parlement dat verzoekt. Pence was in het Capitool om met het parlement formeel de verkiezingsoverwinning van Joe Biden vast te stellen toen Trump-aanhangers tijdens de bestorming riepen dat hij een verrader was en moest worden opgehangen.

6 uur geleden
Geld binnen voor beeld van afgemaakte walrus Freya

OSLO (ANP) - Ruim 1280 Noorse dierenliefhebbers hebben samen meer dan 200.000 kronen (20.000 euro) ingezameld om een standbeeld van de onlangs afgemaakte walrus Freya te laten maken. Voor initiatiefnemer Erik Holm was het doden van de walrus een teken dat Noorwegen, en vooral de hoofdstad Oslo, geen leefruimte kan bieden aan wilde dieren. Het standbeeld moet voor eens en altijd duidelijk maken "dat we de natuur niet altijd kunnen of mogen doden en verwijderen wanneer deze in de weg staat", schrijft hij.

7 uur geleden
Veel doden en tientallen gewonden door busongeluk Marokko

KHOURIBGA (ANP) - Door een busongeluk in centraal Marokko zijn volgens plaatselijke media zeventien mensen om het leven gekomen en zijn er meer dan dertig gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde op een hoofdweg bijna 100 kilometer ten zuidoosten van Casablanca. Een volle bus kantelde door nog onbekende oorzaak op de weg aan de zuidrand van de plaats Khouribga. De politie is een onderzoek begonnen naar de toedracht van het ongeluk.

10 uur geleden