Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie: coalitie duikt voor debat over rol Rutte in gasdossier

Oppositie: coalitie duikt voor debat over rol Rutte in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - De oppositie wil dat de coalitiefracties kleur bekennen over het politieke lot van premier Mark Rutte na de harde oordelen van de parlementaire enquêtecommissie over zijn rol in het Groningse gasdossier. Vanuit de oppositiebanken wordt, soms expliciet, voorgesorteerd op het vertrek van de premier. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gaven hierover nog geen oordeel, tot frustratie van veel andere partijen.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker uitte zich zeer kritisch over niet alleen de rol van haar eigen partij, maar ook die van het kabinet en premier Mark Rutte in het bijzonder. Maar zij wilde geen politiek oordeel vellen over Rutte op vragen van de oppositiepartijen. De premier moet eerst op zijn eigen rol reflecteren, aldus Bikker. Ze benadrukte wel dat ze daar niet voor niets op aandringt in het debat over het verslag van de parlementaire enquêtecommissie. "Als ik die vragen stel, dan hebben die vragen betekenis."

D66-Kamerlid Faissal Boulakjar vraagt Rutte om een "brede bespiegeling". Hoe gaat de premier laten zien dat hij naast de Groningers staat, wil de D66'er weten. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver lijken de vragen van de coalitiepartijen verdacht veel op elkaar. Hij denkt dat er onderling afspraken zijn gemaakt tussen de vier fracties. "De gelederen lijken weer gesloten, dit is geen open debat op deze manier", hield hij Boulakjar voor. "Als het gaat om de verantwoordingsvraag, duikt D66", voegde Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren daaraan toe.

Het systeem

Ook andere partijen vroegen het coalitie-Kamerlid om zelf een oordeel te vellen. De opmerking van Boulakjar dat het niet over politieke vragen maar over de "mensen in Groningen zou moeten gaan", kwam hem op kritiek uit de Kamer en op boegeroep van Groningers op de publieke tribune te staan.

VVD'er Jeroen van Wijngaarden kreeg eveneens vragen over zijn oordeel over Rutte. Van Wijngaarden weigerde daarop in te gaan. "Ik snap dat iedereen nu wil doorschieten naar vertrouwensvragen, maar daar ben ik helemaal niet mee bezig." Hij benadrukte wel dat niet alleen Rutte verantwoordelijkheid draagt. In het rapport staan "harde conclusies, maar die betreffen veel meer het systeem als zodanig dat heeft gefaald." Hij wil dat niet toespitsen op één persoon. "Het is gewoon complexer dan dat."

Van Wijngaarden sloeg ook terug naar Klaver en diens "verdachtmaking" dat de coalitiepartijen hun teksten onderling zouden hebben afgestemd. Hij noemde die "onzinnig" en "kinderachtig".

Meer uit Politiek

Bruins bereid alternatief voor onderwijsbezuiniging te zoeken

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.

26 minuten geleden
PVV stemt voor asielnoodmaatregelenwet met strafbare illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.

39 minuten geleden
Meerderheid tekent zich af tegen onderwijsbezuiniging 177 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.

1 uur geleden
Geen nee NSC of geld constitutioneel hof naar cellentekort kan

DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.

3 uur geleden
Tuinman tegen VVD: vliegdekschip is geen optie voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.

3 uur geleden
Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

5 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

5 uur geleden