
Oppositie: coalitie duikt voor debat over rol Rutte in gasdossier
DEN HAAG (ANP) - De oppositie wil dat de coalitiefracties kleur bekennen over het politieke lot van premier Mark Rutte na de harde oordelen van de parlementaire enquêtecommissie over zijn rol in het Groningse gasdossier. Vanuit de oppositiebanken wordt, soms expliciet, voorgesorteerd op het vertrek van de premier. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gaven hierover nog geen oordeel, tot frustratie van veel andere partijen.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker uitte zich zeer kritisch over niet alleen de rol van haar eigen partij, maar ook die van het kabinet en premier Mark Rutte in het bijzonder. Maar zij wilde geen politiek oordeel vellen over Rutte op vragen van de oppositiepartijen. De premier moet eerst op zijn eigen rol reflecteren, aldus Bikker. Ze benadrukte wel dat ze daar niet voor niets op aandringt in het debat over het verslag van de parlementaire enquêtecommissie. "Als ik die vragen stel, dan hebben die vragen betekenis."
D66-Kamerlid Faissal Boulakjar vraagt Rutte om een "brede bespiegeling". Hoe gaat de premier laten zien dat hij naast de Groningers staat, wil de D66'er weten. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver lijken de vragen van de coalitiepartijen verdacht veel op elkaar. Hij denkt dat er onderling afspraken zijn gemaakt tussen de vier fracties. "De gelederen lijken weer gesloten, dit is geen open debat op deze manier", hield hij Boulakjar voor. "Als het gaat om de verantwoordingsvraag, duikt D66", voegde Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren daaraan toe.
Het systeem
Ook andere partijen vroegen het coalitie-Kamerlid om zelf een oordeel te vellen. De opmerking van Boulakjar dat het niet over politieke vragen maar over de "mensen in Groningen zou moeten gaan", kwam hem op kritiek uit de Kamer en op boegeroep van Groningers op de publieke tribune te staan.
VVD'er Jeroen van Wijngaarden kreeg eveneens vragen over zijn oordeel over Rutte. Van Wijngaarden weigerde daarop in te gaan. "Ik snap dat iedereen nu wil doorschieten naar vertrouwensvragen, maar daar ben ik helemaal niet mee bezig." Hij benadrukte wel dat niet alleen Rutte verantwoordelijkheid draagt. In het rapport staan "harde conclusies, maar die betreffen veel meer het systeem als zodanig dat heeft gefaald." Hij wil dat niet toespitsen op één persoon. "Het is gewoon complexer dan dat."
Van Wijngaarden sloeg ook terug naar Klaver en diens "verdachtmaking" dat de coalitiepartijen hun teksten onderling zouden hebben afgestemd. Hij noemde die "onzinnig" en "kinderachtig".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
2 dagen geleden