
Oppositie: coalitie duikt voor debat over rol Rutte in gasdossier
DEN HAAG (ANP) - De oppositie wil dat de coalitiefracties kleur bekennen over het politieke lot van premier Mark Rutte na de harde oordelen van de parlementaire enquêtecommissie over zijn rol in het Groningse gasdossier. Vanuit de oppositiebanken wordt, soms expliciet, voorgesorteerd op het vertrek van de premier. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gaven hierover nog geen oordeel, tot frustratie van veel andere partijen.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker uitte zich zeer kritisch over niet alleen de rol van haar eigen partij, maar ook die van het kabinet en premier Mark Rutte in het bijzonder. Maar zij wilde geen politiek oordeel vellen over Rutte op vragen van de oppositiepartijen. De premier moet eerst op zijn eigen rol reflecteren, aldus Bikker. Ze benadrukte wel dat ze daar niet voor niets op aandringt in het debat over het verslag van de parlementaire enquêtecommissie. "Als ik die vragen stel, dan hebben die vragen betekenis."
D66-Kamerlid Faissal Boulakjar vraagt Rutte om een "brede bespiegeling". Hoe gaat de premier laten zien dat hij naast de Groningers staat, wil de D66'er weten. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver lijken de vragen van de coalitiepartijen verdacht veel op elkaar. Hij denkt dat er onderling afspraken zijn gemaakt tussen de vier fracties. "De gelederen lijken weer gesloten, dit is geen open debat op deze manier", hield hij Boulakjar voor. "Als het gaat om de verantwoordingsvraag, duikt D66", voegde Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren daaraan toe.
Het systeem
Ook andere partijen vroegen het coalitie-Kamerlid om zelf een oordeel te vellen. De opmerking van Boulakjar dat het niet over politieke vragen maar over de "mensen in Groningen zou moeten gaan", kwam hem op kritiek uit de Kamer en op boegeroep van Groningers op de publieke tribune te staan.
VVD'er Jeroen van Wijngaarden kreeg eveneens vragen over zijn oordeel over Rutte. Van Wijngaarden weigerde daarop in te gaan. "Ik snap dat iedereen nu wil doorschieten naar vertrouwensvragen, maar daar ben ik helemaal niet mee bezig." Hij benadrukte wel dat niet alleen Rutte verantwoordelijkheid draagt. In het rapport staan "harde conclusies, maar die betreffen veel meer het systeem als zodanig dat heeft gefaald." Hij wil dat niet toespitsen op één persoon. "Het is gewoon complexer dan dat."
Van Wijngaarden sloeg ook terug naar Klaver en diens "verdachtmaking" dat de coalitiepartijen hun teksten onderling zouden hebben afgestemd. Hij noemde die "onzinnig" en "kinderachtig".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord staat 'bovenaan het lijstje' van Daniëlle Jansen, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Dat zegt de NSC-bewindsvrouw voorafgaand aan haar eerste ministerraad. "Dat wil ik echt voor elkaar krijgen, het hele veld zit erop te wachten."
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) heeft een "indringend" gesprek gehad met Spanje over de NAVO-norm van 5 procent van de totale economie. Aan die norm wil Spanje zich nog niet committeren: het land had al moeite met 2 procent en de sprong naar 5 procent zou onhaalbaar zijn, aldus Spaanse diplomaten.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) wil niet zeggen of ze binnenkort overgaat tot de dwangmaatregelen die de spreidingswet biedt. De deadline voor gemeenten om voor voldoende asielopvanglocaties te zorgen, is over twee weken.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) sluit zich aan bij JA21. Dat maakte de partij vrijdag bekend. Coenradie was eerder lid van het kabinet namens de PVV, maar keerde die partij de rug toe nadat Geert Wilders had besloten uit de coalitie te stappen. Sindsdien was ze op zoek naar een nieuwe politieke thuisbasis.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om bezuinigingen op de onderwijsbegroting ongedaan te maken. De partijen dreigen in de Eerste Kamer tegen de voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet zou instemmen met hun wensen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet mag blijven doorwerken aan de meeste onderwerpen op het gebied van Justitie en Veiligheid, vindt de Tweede Kamercommissie die daarover gaat. Alleen de transgenderwet en een reeks brieven over het experiment met legale wietteelt moeten volgens de Kamerleden wachten tot een nieuw kabinet aantreedt.
1 dag geleden