Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie boos over afwezigheid Kaag bij vragenuur in Kamer

Oppositie boos over afwezigheid Kaag bij vragenuur in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer pikt het niet dat minister Sigrid Kaag (Financiën) niet is komen opdagen om mondelinge vragen te beantwoorden tijdens het wekelijkse vragenuur. De bewindsvrouw is in Maastricht voor een speech over het Europa-beleid van het kabinet en stuurde staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) als vervanger.

SP-leider Lilian Marijnissen had eigenlijk minister-president Mark Rutte willen bevragen over de koopkracht van burgers, die een enorme dreun krijgt door de sterk gestegen prijzen van met name energie en brandstof. Omdat de premier andere verplichtingen had, rekende Marijnissen erop dat Kaag als vicepremier in zijn plaats zou komen. Maar ook zij had dus een andere afspraak.

Na onderling overleg is afgesproken dat Rutte later op de dag alsnog naar de Kamer komt om de vragen van Marijnissen te beantwoorden. De SP-leider nam daarmee genoegen, maar merkte nog wel op dat Kaag zich wat haar betreft schuldig heeft gemaakt aan "grove minachting van de Tweede Kamer en de democratie". Kaag "schuift vanavond wel aan in een talkshow maar heeft niet het fatsoen naar de Kamer te komen", concludeert Marijnissen, die wil dat het kabinet actie onderneemt om de stijgende prijzen te compenseren.

Legitieme reden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei niet te kunnen beoordelen of Kaag een legitieme reden had om niet in de Tweede Kamer te zijn. Zij heeft naar eigen zeggen onlangs nog eens benadrukt bij het kabinet dat bewindspersonen op dinsdagmiddag in principe beschikbaar moeten zijn voor mondelinge vragen, tenzij zij zwaarwegende verplichtingen elders hebben.

"Een speech op dinsdagmiddag is geen reden om niet hier in de Tweede Kamer te zijn", vindt ook GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij kreeg ook bijval PvdA, PVV en BBB. PVV-leider Geert Wilders wil dat Bergkamp haar partijgenoot op de vingers tikt en duidelijk maakt: "Dit was eens maar nooit weer".

Werkbezoek

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wijst erop dat Kaag na haar toespraak in Maastricht ook een ruim van tevoren aangekondigd werkbezoek brengt aan enkele met EU-geld gefinancierde projecten in België. Dergelijke buitenlandse verplichtingen zouden een legitieme reden zijn om niet in de Kamer te verschijnen.

Meer uit Binnenland

Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

58 minuten geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

59 minuten geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

59 minuten geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

1 uur geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

3 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

3 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel onder controle

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel heeft in de nacht van zaterdag op zondag urenlang een grote brand gewoed. Even na 03.30 uur was de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

5 uur geleden