Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppositie boos dat De Jonge coronabeleid eerst met pers bespreekt

Oppositie boos dat De Jonge coronabeleid eerst met pers bespreekt

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer is gepikeerd omdat zorgminister Hugo de Jonge dinsdag tegenover journalisten heeft gesproken over een mogelijk aanscherping van de coronamaatregelen, in plaats van de gehoopte versoepeling richting de feestdagen. De Kamer is daarover niet geïnformeerd.

PVV-leider Geert Wilders hoorde De Jonge naar eigen zeggen "uitgebreid" spreken over het coronabeleid, toen hij zelf met journalisten stond te praten buiten de plenaire zaal. "Ik kan er niet tegen als bewindslieden de pers te woord staan, en wij het hier niet weten en er niet over kunnen debatteren."

Wilders wil hier uiterlijk volgende week een coronadebat over met De Jonge en met premier Mark Rutte. "En niet pas nadat ze weer een persconferentie hebben gegeven. Anders had hij zijn mond moeten houden. Als hij met de pers praat, dan ook hier."

Brede steun

Zijn verzoek kan op brede steun rekenen bij de andere oppositiepartijen. SP'er Frank Futselaar noemt het "een structureel probleem en een oorzaak van grote ergernis" dat de pers zaken eerder hoort dan de Kamer. Ook de recente besmettingscijfers geven voldoende aanleiding tot een debat, vindt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

De coalitiepartijen willen evenwel pas debatteren als het kabinet weer concrete stappen heeft aangekondigd in een persconferentie. De eerstvolgende wordt pas op 8 december verwacht. Zij wijzen er bovendien op dat De Jonge volgende week in de Kamer de begroting van zijn departement verdedigt.

Meer uit Politiek

Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

1 uur geleden
Vijlbrief sluit 'Groningenheffing' voor oliebedrijven niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.

2 uur geleden
EU dicht bij akkoord over grenscontroles en verdelen asielzoekers

BRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.

2 uur geleden
Heijnen wil snel uitleg van ProRail over treinstoring van zondag

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.

2 uur geleden
Vijlbrief houdt schadeaanpak Groningen nog eens tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.

3 uur geleden
Rutte: niet afschaffen dividendtaks een van mijn grootste fouten

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte baalt ervan dat Nederland nog steeds dividendbelasting heft. Het vorige kabinet trok de geplande afschaffing van de veelbesproken taks in 2018 in. "Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is", zegt de minister-president in debat over het Groningse gasdossier.

3 uur geleden
Kabinet verwacht dat gaswinning Groningen dit jaar stopt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen.

4 uur geleden