Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oppenheimer wint zeven Oscars, inclusief beeldje voor beste film

Oppenheimer wint zeven Oscars, inclusief beeldje voor beste film

LOS ANGELES (ANP) - De film Oppenheimer van regisseur Christopher Nolan heeft in de nacht van zondag op maandag de meeste Oscars in de wacht gesleept. Het drama over het Manhattanproject, dat de eerste atoombom ontwikkelde, won zeven beeldjes, waaronder de prijs voor beste film.

Oppenheimer was genomineerd voor dertien prijzen. Regisseur Christopher Nolan werd bekroond als beste regisseur en acteurs Cillian Murphy en Robert Downey jr. wonnen de prijzen voor beste acteur en bijrolacteur. Murphy droeg zijn beeldje op aan "alle vredesmakers in de wereld".

Ook de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema viel in de prijzen voor Oppenheimer. Daarnaast won de film de prijzen voor beste muziek en beste montage. De absurdistische komedie Poor Things won vier beeldjes, waaronder de prijs voor beste actrice. Voor Emma Stone was het na La La Land de tweede keer dat zij deze award won. Zij speelt in de film een overleden vrouw die weer tot leven wordt gewekt met de hersens van haar baby. Poor Things won ook de Oscars voor beste make-up en haar, beste production design en beste kostuums.

Barbie

De komedie Barbie, de grootste bioscoophit van 2023, was acht keer genomineerd, maar won slechts één beeldje. Zangeres Billie Eilish kreeg de prijs voor het lied What Was I Made For?. Het lied I am just Ken was ook genomineerd. Acteur Ryan Gosling, die in de film de rol van Ken vertolkt, was met zijn optreden een van de onbetwiste hoogtepunten van de avond. Een van de grote verliezers van de ceremonie was Killers of the Flower Moon van Martin Scorsese. De film was genomineerd voor tien beeldjes en verzilverde niets.

De films Anatomy of a Fall en American Fiction wonnen de Oscars voor beste scenario's. Actrice Da'Vine Joy Randolph werd bekroond voor haar bijrol in de tragikomedie The Holdovers. De prijzen voor beste buitenlandse film en beste geluid gingen naar het drama The Zone of Interest, over concentratiekamp Auschwitz.

Gaza

Regisseur Jonathan Glazer was de enige die in zijn toespraak begon over de oorlog in Gaza. Hij maakte een verwijzing naar de film, die ook laat zien dat het negeren van gruwelijkheden een onderdeel was van het probleem van de Tweede Wereldoorlog. "Al onze keuzes in de film maakten wij om te reflecteren op het heden", stelde Glazer. "De film laat zien waar het ontmenselijken van mensen toe kan leiden."

Een bijzonder moment was ook de Oscar voor de Oekraïense documentaire 20 Days in Mariupol van journalist en regisseur Mstyslav Chernov. De film is een getuigenis van de belegering van de Oekraïense havenstad Marioepol in maart 2022. "Ik ben trots, maar ik ben vermoedelijk de eerste regisseur die hier op het podium staat en zegt dat hij liever had gezien dat deze film nooit was gemaakt", aldus de regisseur.

Meer uit Buitenland

Gegevens Britse militairen buitgemaakt bij grote hack

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse krijgsmacht is doelwit geworden van een grootschalige hack, melden Britse media. Volgens Sky News en de BBC was de hack het werk van China. De Britse minister van Defensie bevestigt dat er met grote spoed een database offline is gehaald.

1 uur geleden
Proefvlucht met Starliner op zijn vroegst op vrijdag

CAPE CANAVERAL (ANP) - Het bemande ruimtevaartuig Starliner vertrekt op zijn vroegst vrijdag naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). De proefvlucht werd afgelopen nacht uitgesteld omdat er een probleem was met de raket. Er is tijd nodig om het probleem te verhelpen, meldt NASA.

1 uur geleden
Israël neemt Palestijnse zijde van grensovergang Rafah in

RAFAH (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah ingenomen. Militairen hebben het gebied "operationeel onder controle" en militairen doorzoeken het gebied, aldus de IDF. Ook de grensovergang bij Kerem Shalom is dicht.

2 uur geleden
Premier Curaçao en ondernemer overleggen over schade in natuurpark

WILLEMSTAD (ANP) - De Curaçaose minister-president Gilmar 'Pik' Pisas heeft maandagmiddag (lokale tijd) met comedian en ondernemer Jandino Asporaat overlegd over de zware schade die het Hòfi Mango-park heeft geleden door de overmatige regenval van afgelopen zaterdag. Dat heeft de regering van het eiland maandagavond bekendgemaakt.

4 uur geleden
Eerste bemande testvlucht van nieuw ruimteschip Boeing uitgesteld

CAPE CANAVERAL (ANP/RTR) - De langverwachte eerste bemande testvlucht van de Starliner, een nieuw ruimtevaartuig van Boeing, is voor minstens 24 uur uitgesteld. De Amerikaanse vliegtuigbouwer geeft als reden een technisch probleem met de Atlas V-raket aan. Die raket moest de nieuwe astronautencapsule lanceren om maandagavond in een baan om de aarde te komen.

5 uur geleden
Lokaal ziekenhuis meldt zeker 5 doden na aanvallen Israël op Rafah

RAFAH (ANP/AFP) - Bij Israëlische aanvallen zijn minstens vijf mensen gedood in de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Een plaatselijk ziekenhuis meldt "vijf martelaren en verschillende gewonden" te hebben ontvangen na de Israëlische aanvallen van maandag.

9 uur geleden
Jordanië: Israël brengt bestand in gevaar met bombarderen Rafah

AMMAN (ANP) - De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi vindt dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de totstandkoming van een wapenstilstand in de Gazastrook in gevaar brengt door Rafah te bombarderen.

9 uur geleden