Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw stemming over vakbond bij distributiecentrum Amazon

Opnieuw stemming over vakbond bij distributiecentrum Amazon

BESSEMER (ANP/BLOOMBERG) - Bij een distributiecentrum van webwinkelconcern Amazon in de Amerikaanse staat Alabama wordt in februari opnieuw gestemd over het oprichten van een vakbondsafdeling. De stemming zal per post plaatsvinden. Dat heeft onafhankelijk agentschap National Labor Relations Board bepaald in een zaak die was aangespannen om de stemming.

Het distributiecentrum in Alabama is een van meerdere Amazon-locaties waar wordt geprobeerd vakbondsafdelingen op te richten. In Alabama probeert vakbond Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU) dat. Vorig jaar moest een eerdere stemming opnieuw gehouden worden omdat RWDSU protest tegen de uitkomst had aangetekend.

Amazon zou toen de stemming gedwarsboomd hebben door een tent met antivakbondsleuzen neer te zetten om een speciale brievenbus heen waarin medewerkers hun stemformulier konden deponeren. Verscheidene werknemers gaven aan door die tent het gevoel te hebben dat het bedrijf ze in de gaten hield.

Slechte werkomstandigheden

De verkiezing kreeg wereldwijd veel aandacht omdat Amazon tegelijkertijd ook in het nieuws was vanwege slechte werkomstandigheden in distributiecentra en bij de bezorging van bestellingen. Amazon heeft altijd volgehouden geen toegang te hebben gehad tot de inhoud van de brievenbus. Amazon zei destijds in beroep te gaan tegen het protest van de vakbond.

Zo'n twee derde van de stemmers was tegen de vakbondsafdeling. Het is allerminst zeker of er alsnog een vakbondsafdeling komt. Medewerkers van Amazon in Alabama hebben betere secundaire arbeidsvoorwaarden dan in duurdere steden zoals New York. Ook wordt verwacht dat Amazon stevig campagne zal voeren tegen de vakbond. Die vreest dat de nieuwe stemming niet eerlijk zal verlopen.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

2 uur geleden
Damrak kleurt rood in aanloop naar stemming schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op Beursplein 5 heeft de handelsdag woensdag met een verlies afgesloten. De algehele stemming op de Europese beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers zijn vooral benieuwd of het Amerikaanse Congres de pas gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet toe te nemen tegen de deal, die naar verwachting vannacht in stemming wordt gebracht.

3 uur geleden
VS en EU ijveren voor gedragscode AI-bedrijven

LULEA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze een gedragscode over kunstmatige intelligentie (AI) gaan volgen, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager. De EU werkt weliswaar aan wetgeving die de risico's van baanbrekende technologie moet beperken. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan.

4 uur geleden
Staatsagent: KLM schond afspraken, gezag overheid geschaad

DEN HAAG (ANP) - Het gezag van de overheid heeft schade opgelopen doordat KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis schond. Dat schrijft staatsagent Jeroen Kremers, door het kabinet aangewezen om mee te kijken bij KLM zolang het bedrijf overheidssteun genoot, in zijn vijfde en laatste rapport.

5 uur geleden
Wall Street daalt in afwachting stemming over schuldendeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omlaag. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Vooral binnen de Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen.

6 uur geleden
Duitse spoorvakbond denkt na over nieuwe stakingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond voor spoorpersoneel EVG denkt na over nieuwe stakingen vanwege een slepend arbeidsconflict met Deutsche Bahn. EVG wees dinsdagavond een nieuw cao-voorstel van Deutsche Bahn af. Het staatsspoorbedrijf heeft vervolgens op zijn beurt een uitnodiging van de bond voor verdere onderhandelingen afgewezen.

7 uur geleden
Winning Portugese lithium voor stekkerauto's stap dichterbij

LISSABON (ANP/RTR) - De ontginning van lithium voor stekkerauto's en andere elektrische toepassingen in Portugal is een stap dichterbij gekomen. Het Britse mijnbouwbedrijf Savannah Resources heeft een positief oordeel gekregen van een Portugese toezichthouder over de verwachte impact op het milieu van een lithium-mijn in het noorden van Portugal. Het bedrijf spreekt van "een belangrijke mijlpaal" voor het project in de streek Barroso.

7 uur geleden