
Opnieuw recordjaar voor Nederlandse wijnboeren
TILBURG (ANP) - Nederlandse wijnboeren hebben afgelopen jaar weer een recordjaar gedraaid. Het aantal wijngaarden groeide en ook draaiden bestaande wijnboeren een hogere productie, mede door relatief gunstige weersomstandigheden. Dit meldt branchevereniging VNWP op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Er zijn afgelopen jaar zo'n 1,7 miljoen flessen Nederlandse wijn geproduceerd, een groei van 30 procent vergeleken met 2022. Toen werd er door een warme zomer ook al een nieuw record neergezet. In 2023 hielpen het goede voorjaar met weinig nachtvorst en de zonnige nazomer de druivenoogst. De vele regen in juli verhoogde de schimmeldruk juist nog.
Door de gunstigere weersomstandigheden door klimaatverandering zijn wijngaarden al langer in opkomst in Nederland. Vorig jaar ging het nog om zo'n 275 hectare, nu om ongeveer 302 hectare. De meeste gaarden liggen in Gelderland en Limburg.
Witte wijn
Nederlandse boeren maken vooral witte wijn, dit is 76 procent van de productie. Bijna 14 procent van de wijn is mousserend. De meeste boeren verwerken de druivenoogst zelf, ruim driekwart. De rest verkoopt de vruchten aan andere wijnboeren of laat ze door een andere wijnmaker vergisten.
Volgens de VNWP was 2023 wereldwijd juist een slecht jaar voor wijn. Met name boeren in Zuid-Europa werden geplaagd door extreem weer.
Meer uit Financieel
ZEIST (ANP) - De bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie zijn voor het eerst in twaalf maanden tijd verbeterd. Zo kwamen er meer orders binnen, onder andere uit het buitenland. Ook steeg de werkgelegenheid licht en hadden ondernemingen in de industrie minder last van prijsstijgingen, meldt de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (Nevi) op basis van haar maandelijkse enquĂȘte.
1 minuut geledenDEN HAAG (ANP) - Winkeliers in Nederland hebben in mei meer omzet gedraaid dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale omzet in de detailhandel steeg met 2,2 procent, na een stijging van 3,9 procent in april. Het volume, ofwel de hoeveelheid verkochte spullen of voedingsmiddelen, lag 0,4 procent lager dan een jaar geleden. Online steeg de omzet met 4,7 procent.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in juni gemiddeld 3,1 procent duurder geworden ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle raming. De inflatie was daarmee lager dan de 3,3 procent in mei.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal passagiers dat met een budgetvliegtuigmaatschappij zoals Ryanair en easyJet vliegt, is in twintig jaar verdrievoudigd. In 2024 reisden 27,8 miljoen passagiers van of naar een Nederlandse luchthaven met een budgetmaatschappij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als de 9,3 miljoen passagiers in 2004.
1 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar met een tiende gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt deels doordat meer mensen een hypotheek afsluiten om hun woning te verbouwen of te verduurzamen. Ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zit nog steeds in de lift, meldt hypotheekadviesketen De Hypotheker.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag verder omhoog en sloten op recordniveaus. Beleggers bleven optimistisch op de laatste dag van de sterke beursmaand juni. Zij hopen dat de Amerikaanse regering binnenkort nieuwe handelsdeals sluit met belangrijke partners.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten waarin een importheffing van 10 procent geldt voor veel van haar exportproducten. In ruil daarvoor wil de EU dat de VS lagere tarieven hanteren voor belangrijke producten zoals geneesmiddelen, alcohol, halfgeleiders en vliegtuigen, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.
10 uur geleden