Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw protest tegen feest met pinksterhaan op Schiermonnikoog

Opnieuw protest tegen feest met pinksterhaan op Schiermonnikoog

DEN HAAG (ANP) - Dierenbelangenorganisaties willen voorkomen dat op Schiermonnikoog een haan aan een mast wordt opgehangen het komend pinksterfeest. Comité Dierennoodhulp en House of Animals hebben de NVWA verzocht om op te treden tegen de "mishandeling".

Tijdens het zogeheten Kallemooifeest wordt een haan in een mand in een 18 meter hoge mast gehesen. Ter vermaak zit het dier daar drie dagen lang opgesloten. "Door heel dit gebeuren wordt de haan ernstig zonder redelijk doel in zijn welzijn aangetast en wordt de Wet dieren en het Besluit houders van dieren overtreden", stellen de organisaties.

Dierenactivisten maken al jaren bezwaar tegen de traditie op het eiland. Zo werden er verschillende rechtszaken gevoerd. De Raad van State bepaalde eind 2019 dat het feest met een haan in de mast mocht blijven bestaan. "We hadden gehoopt dat de afgelopen jaren in coronatijd, waardoor het feest niet door kon gaan, een tijd van bezinning zou zijn geweest om de traditie dit jaar zo aan te passen dat er niet langer een haan voor misbruikt zou gaan worden. Een gemiste kans", zeggen de dierenwelzijnsorganisaties nu.

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming laat weten dat er niet wordt ingegaan op het handhavingsverzoek. Een woordvoerder laat weten dat de inspectie een aantal jaren geleden de kwestie heeft onderzocht, waarna er maatregelen zijn genomen om het welzijn van de haan te verbeteren. Zo moet er voor gezorgd worden dat de haan voldoende water en voedsel heeft en het dier moet onder toezicht staan van een dierenarts via een camera. "En vooraf en achteraf wordt het dier gecontroleerd op dierenwelzijn. De organisatie houdt zich aan die maatregelen, dus voor ons is er niet zo heel veel te handhaven", legt een woordvoerder uit.

Meer uit Binnenland

Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

53 minuten geleden
CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

1 uur geleden
Partijen stellen koopkrachtambities bij om tegenvallende dekking

DEN HAAG (ANP) - Het minimumloon gaat volgend jaar met een extra 1,2 procent omhoog, in plaats van de door een Kamermeerderheid voorgestelde 1,7 procent. De partijen die de verhoging eerder deze maand voorstelden, hebben hun ambities op het gebied van koopkracht moeten bijstellen omdat de belastingmaatregelen waarmee zij deze extraatjes wilden betalen, niet genoeg opleveren.

1 uur geleden
CDA mist eigen financiële voorstellen van het kabinet

DEN HAAG (ANP) - De harde kritiek van het kabinet op de manier waarop partijen hun koopkrachtplannen willen financieren is terecht, maar wat het CDA betreft had het kabinet daar best wat eigen alternatieven tegenover kunnen zetten. Het demissionaire kabinet mist volgens CDA-Kamerlid Inge van Dijk het signaal "dat de Kamer het verstandig vindt meer te doen".

2 uur geleden
Effect emissiearme stal nu ook voor varkens en pluimvee verworpen

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.

2 uur geleden
D66 opteert voor lagere verhoging minimumloon dan gehoopt

DEN HAAG (ANP) - Het minimumloon gaat met een extra 1,2 procent omhoog in plaats van de door een Kamermeerderheid voorgestelde 1,7 procent. Dat is althans het voorstel van D66, nu is gebleken dat de voorstellen van politieke partijen om dit plan te betalen, minder opleveren dan gedacht. Vooral het plan om de inkoop van eigen aandelen te belasten is minder lucratief dan de partijen, onder aanvoering van GroenLinks en PvdA, hadden gehoopt.

2 uur geleden
Onderzoeksraad start studie naar veiligheid van arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een onderzoek naar de veiligheid van arbeidsmigranten in Nederland. De onderzoekers focussen zich op meerdere voorvallen op werkplekken van de arbeidsmigranten. De OVV richt zich verder op hun huisvesting en het vervoer van en naar het werk.

2 uur geleden