Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw periode van massaverbleking Great Barrier Reef

Opnieuw periode van massaverbleking Great Barrier Reef

SYDNEY (ANP/AFP) - Het Australische Great Barrier Reef heeft opnieuw te maken met massale verbleking van het koraalrif, melden de autoriteiten verantwoordelijk voor het rif. Belangrijkste oorzaak is de bovengemiddelde oceaantemperatuur voor de kust van Noordoost-Australië tijdens en na de hittegolf eind februari en begin maart. Naar verwachting blijft de temperatuur van het water zeker tot eind maart hoger dan gebruikelijk.

Bij bepaalde vormen van stress, zoals te warme oceaantemperatuur of bijvoorbeeld verzuring van de oceaan, verbleekt koraalrif. Als de stress te lang aan blijft houden, kan het rif afsterven. De vele dieren afhankelijk van het rif zullen dan afnemen of verdwijnen. Sinds 1997 kwamen er minstens vijf periodes voor van massaverbleking.

Per gebied is er verschil in welke mate het rif geraakt is door de verbleking. De onderzoekers zagen dat op sommige locaties hele 'kolonies' wit waren. Zeker het gebied rond Townsville, waar het water 2 tot 4 graden warmer werd dan normaal, is hard geraakt. Gemiddeld ligt de watertemperatuur rond de 29 graden Celsius.

Het Great Barrier Reef beslaat 348.000 vierkante kilometer en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In juni wordt het rif geïnspecteerd, om een besluit te nemen of het koraal nog steeds op de werelderfgoedlijst hoort. Het is mogelijk dat het rif dan bestempeld wordt als 'in gevaar'. Voorgaande jaren heeft Australië dit weten te voorkomen.

Meer uit Buitenland

Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

2 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armenië gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

4 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

4 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiële overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

5 uur geleden
British Museum vraagt hulp publiek bij zoektocht gestolen stukken

LONDEN (ANP/AFP) - The British Museum schakelt de hulp van het Britse publiek in bij het terugvinden van een groot aantal gestolen items. Het museum lanceerde dinsdag een website waar beschrijvingen staan van de vermiste items en foto's van stukken die nog wel in de collectie aanwezig zijn en lijken op de verdwenen kostbaarheden. In augustus maakte de Londense trekpleister bekend dat er zo'n 2000 stukken waren verdwenen door diefstallen van een medewerker.

5 uur geleden
Russische rechtbank verwerpt hoger beroep Kremlincriticus Navalni

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft zijn hoger beroep verloren tegen een veroordeling voor extremisme. Hij kreeg daar eerder negentien jaar cel voor opgelegd. Journalisten waren ondanks protesten van Navalni en zijn advocaten niet welkom tijdens het grootste deel van de beroepszaak. Ze mochten alleen de uitspraak bijwonen.

6 uur geleden
Haim Katz eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt

RIYAD (ANP/RTR) - Toerismeminister Haim Katz is met zijn bezoek aan een toerismetop van de Verenigde Naties in Riyad de eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt. Het is een nieuwe stap in de normalisering van de diplomatieke relaties tussen Israël en Saudi-Arabië. Katz zal twee dagen verblijven in de Saudische hoofdstad.

7 uur geleden