Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw meer coronabesmettingen, link met carnaval onduidelijk

Opnieuw meer coronabesmettingen, link met carnaval onduidelijk

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal vastgestelde coronagevallen is opnieuw gestegen. In de afgelopen week zijn er 4583 positieve tests geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de zeven dagen daarvoor waren dat er 3805. Of de carnavalsperiode meespeelt bij de stijging is volgens het RIVM nog niet goed te zeggen.

Carnaval werd vorige week en het weekend daarvoor gevierd. Als veel mensen elkaar bij de feesten besmet hebben, zal een deel van hen ergens in de loop van vorige week klachten hebben gekregen. In het zuiden van het land lijken de coronacijfers van afgelopen week gemiddeld iets hoger te liggen dan in het noorden, maar het RIVM noemt de aantallen nog "niet voldoende om daar uitspraken over te doen".

De besmettingscijfers nemen al een aantal weken toe, benadrukt een woordvoerder verder. Bovendien had het zuiden van het land afgelopen week vakantie, wat ook van invloed kan zijn op de verspreiding van corona. "We zitten ook gewoon nog steeds in het seizoen van de luchtweginfecties", stelt hij. Zo gaat er ook nog steeds griep rond in Nederland.

Onvolledig beeld besmettingen

De positieve testuitslagen geven sowieso geen compleet beeld van de mate waarin het coronavirus onder ons is, omdat de meeste mensen geen test bij de GGD doen als ze klachten hebben. Maar ook de resultaten uit de andere meetinstrumenten laten zien dat het aantal mensen met een coronabesmetting toeneemt. Zo steeg vorige week het aandeel deelnemers aan de Infectieradar dat een positieve testuitslag doorgaf. Ook nam het aantal virusdeeltjes in het rioolwater verder toe.

In de ziekenhuizen is een vergelijkbaar beeld te zien. Vorige week werden 442 mensen met corona zo ziek dat ze moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Een week eerder ging het om 316 mensen.

Meerdere subvarianten

Op dit moment gaan er meerdere subvarianten van het virus rond in Nederland. Die komen allemaal uit de omikron-familie, zegt het RIVM. Zo stijgt momenteel het aantal besmettingen met XBF, een variant die ook in Australië rondgaat. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de subvarianten ziekmakender zijn dan voorgangers.

Vorige week adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet om te stoppen met grootschalig testen op corona. Het virus hoort nu bij het dagelijks leven, zo stellen de experts. Of het kabinet het advies overneemt en of het testen dus gaat ophouden, is nog niet duidelijk.

Meer uit Gezond

Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

1 dag geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

1 dag geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

1 dag geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

1 dag geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

1 dag geleden
Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

2 dagen geleden
Tiende rokers stopte na accijnsverhoging, aldus RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Een tiende van de rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2023, constateert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een eigen onderzoek onder 1653 mensen. Bij een latere meting, onder nog 1340 mensen, bleek dat nog eens 18 procent minder is gaan roken en dat 20 procent in ieder geval een stoppoging heeft ondernomen.

2 dagen geleden