Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw meer coronabesmettingen, link met carnaval onduidelijk

Opnieuw meer coronabesmettingen, link met carnaval onduidelijk

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal vastgestelde coronagevallen is opnieuw gestegen. In de afgelopen week zijn er 4583 positieve tests geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de zeven dagen daarvoor waren dat er 3805. Of de carnavalsperiode meespeelt bij de stijging is volgens het RIVM nog niet goed te zeggen.

Carnaval werd vorige week en het weekend daarvoor gevierd. Als veel mensen elkaar bij de feesten besmet hebben, zal een deel van hen ergens in de loop van vorige week klachten hebben gekregen. In het zuiden van het land lijken de coronacijfers van afgelopen week gemiddeld iets hoger te liggen dan in het noorden, maar het RIVM noemt de aantallen nog "niet voldoende om daar uitspraken over te doen".

De besmettingscijfers nemen al een aantal weken toe, benadrukt een woordvoerder verder. Bovendien had het zuiden van het land afgelopen week vakantie, wat ook van invloed kan zijn op de verspreiding van corona. "We zitten ook gewoon nog steeds in het seizoen van de luchtweginfecties", stelt hij. Zo gaat er ook nog steeds griep rond in Nederland.

Onvolledig beeld besmettingen

De positieve testuitslagen geven sowieso geen compleet beeld van de mate waarin het coronavirus onder ons is, omdat de meeste mensen geen test bij de GGD doen als ze klachten hebben. Maar ook de resultaten uit de andere meetinstrumenten laten zien dat het aantal mensen met een coronabesmetting toeneemt. Zo steeg vorige week het aandeel deelnemers aan de Infectieradar dat een positieve testuitslag doorgaf. Ook nam het aantal virusdeeltjes in het rioolwater verder toe.

In de ziekenhuizen is een vergelijkbaar beeld te zien. Vorige week werden 442 mensen met corona zo ziek dat ze moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Een week eerder ging het om 316 mensen.

Meerdere subvarianten

Op dit moment gaan er meerdere subvarianten van het virus rond in Nederland. Die komen allemaal uit de omikron-familie, zegt het RIVM. Zo stijgt momenteel het aantal besmettingen met XBF, een variant die ook in Australië rondgaat. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de subvarianten ziekmakender zijn dan voorgangers.

Vorige week adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet om te stoppen met grootschalig testen op corona. Het virus hoort nu bij het dagelijks leven, zo stellen de experts. Of het kabinet het advies overneemt en of het testen dus gaat ophouden, is nog niet duidelijk.

Meer uit Gezond

Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

1 dag geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

1 dag geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

1 dag geleden
Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

2 dagen geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

2 dagen geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

2 dagen geleden
Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

2 dagen geleden