
Opnieuw meer coronabesmettingen, link met carnaval onduidelijk
BILTHOVEN (ANP) - Het aantal vastgestelde coronagevallen is opnieuw gestegen. In de afgelopen week zijn er 4583 positieve tests geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de zeven dagen daarvoor waren dat er 3805. Of de carnavalsperiode meespeelt bij de stijging is volgens het RIVM nog niet goed te zeggen.
Carnaval werd vorige week en het weekend daarvoor gevierd. Als veel mensen elkaar bij de feesten besmet hebben, zal een deel van hen ergens in de loop van vorige week klachten hebben gekregen. In het zuiden van het land lijken de coronacijfers van afgelopen week gemiddeld iets hoger te liggen dan in het noorden, maar het RIVM noemt de aantallen nog "niet voldoende om daar uitspraken over te doen".
De besmettingscijfers nemen al een aantal weken toe, benadrukt een woordvoerder verder. Bovendien had het zuiden van het land afgelopen week vakantie, wat ook van invloed kan zijn op de verspreiding van corona. "We zitten ook gewoon nog steeds in het seizoen van de luchtweginfecties", stelt hij. Zo gaat er ook nog steeds griep rond in Nederland.
Onvolledig beeld besmettingen
De positieve testuitslagen geven sowieso geen compleet beeld van de mate waarin het coronavirus onder ons is, omdat de meeste mensen geen test bij de GGD doen als ze klachten hebben. Maar ook de resultaten uit de andere meetinstrumenten laten zien dat het aantal mensen met een coronabesmetting toeneemt. Zo steeg vorige week het aandeel deelnemers aan de Infectieradar dat een positieve testuitslag doorgaf. Ook nam het aantal virusdeeltjes in het rioolwater verder toe.
In de ziekenhuizen is een vergelijkbaar beeld te zien. Vorige week werden 442 mensen met corona zo ziek dat ze moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Een week eerder ging het om 316 mensen.
Meerdere subvarianten
Op dit moment gaan er meerdere subvarianten van het virus rond in Nederland. Die komen allemaal uit de omikron-familie, zegt het RIVM. Zo stijgt momenteel het aantal besmettingen met XBF, een variant die ook in Australië rondgaat. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de subvarianten ziekmakender zijn dan voorgangers.
Vorige week adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet om te stoppen met grootschalig testen op corona. Het virus hoort nu bij het dagelijks leven, zo stellen de experts. Of het kabinet het advies overneemt en of het testen dus gaat ophouden, is nog niet duidelijk.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
12 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden