Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw isoleercel voor Kremlin-criticus Navalni

Opnieuw isoleercel voor Kremlin-criticus Navalni

MOSKOU (ANP/RTR) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel geplaatst, voor de derde keer deze maand. De uitgesproken tegenstander van president Vladimir Poetin laat via zijn advocaten op sociale media weten dat hij zo wordt gestraft voor zijn politieke activiteiten. Hij moet zeven dagen in eenzame opsluiting doorbrengen.

De 46-jarige Navalni zit een gevangenisstraf van negen jaar uit in een strafkolonie in de buurt van de stad Vladimir. Hij zou onder meer geld hebben verduisterd. Volgens hem waren de aanklachten en veroordelingen politiek gemotiveerd.

"Feit is dat ik te politiek actief ben voor een gevangene", aldus Navalni. "De vakbond van gevangenen die ik heb opgericht, is een bron van grote irritatie." Vorige week zei hij dat hij een soortgelijke straf van vijf dagen had gekregen omdat hij had gelopen zonder zijn handen op zijn rug. Op 15 augustus liet hij weten dat hij drie dagen in een strafcel was gezet omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisuniform niet had dichtgedaan.

Navalni werd vorig jaar gearresteerd toen hij vanuit Duitsland terugkeerde naar Rusland. Hij was daar behandeld nadat hij in Siberië een aanval met het zenuwgif novitsjok had overleefd. Het Kremlin ontkent betrokkenheid bij de moordpoging.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden