Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

Net als vorige week donderdag op de Dam was ook demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz bij de viering. Ze verwees in een toespraak opnieuw naar de aanslagen van 7 oktober, de daaropvolgende oorlog tussen Israël en Hamas en het oplaaiend antisemitisme als gevolg daarvan.

"Het is nooit echt weggeweest. Joden voelen zich opgejaagd, onveilig en onvrij. Het raakt ons allemaal als jullie verwensingen en bedreigingen naar jullie hoofd geslingerd krijgen, online en op straat." Yeşilgöz wilde de aanwezigen "een hart onder de riem te steken. Want dit is een donkere tijd, waarin een feestelijke avond als deze welkom is, om de moed erin te houden." Na haar toespraak was er een gebed.

Asscher

Ook voormalig vicepremier en oud-wethouder van Amsterdam Lodewijk Asscher was aanwezig. "Een klein vlammetje kan symbool zijn van een mooi nieuw begin", zo zei hij over het licht van Chanoeka. "Pas als ieder mens in onze samenleving vrij en zichzelf kan zijn, dan is er pas echt vrede, dan brandt het licht langer dan acht dagen." Ook riep hij op om niet weg te kijken, "maar elkaar recht aan te kijken".

Stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Zuid, Bart Vink, zei blij te zijn met de viering omdat de Joodse gemeenschap een belangrijk deel van het stadsdeel is. "Belangrijk dat dat zichtbaar is", zo zei Vink, die ook noemde dat het gevoel van veiligheid van Joodse Amsterdammers niet hetzelfde is als voor 7 oktober.

Duur Chanoeka

De bijeenkomst was georganiseerd door de Joodse organisatie Maccabi Nederland en landelijk studentenrabbijn Yanki Jacobs. Tijdens Chanoeka, ook wel het feest van het licht genoemd, wordt de uiteindelijke herinwijding van de tempel gevierd en dat het licht het heeft gewonnen van de duisternis. Traditiegetrouw wordt acht dagen achterelkaar een kaars aangestoken in een speciale negenarmige kandelaar, de chanoekia. Chanoeka duurt tot en met vrijdag.

Meer uit Binnenland

Circa twintig Oekraïners geweigerd bij volle opvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - Circa twintig mensen zijn sinds dinsdag bij de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs gevraagd een andere verblijfsplek te zoeken, meldt Veiligheidsregio Utrecht. De zogenoemde HUB, waar vluchtelingen een verwijzing krijgen naar andere opvangplekken, sloot dinsdag tijdelijk haar deuren omdat het overvol is. Alleen kwetsbare mensen worden er nu opgevangen.

41 minuten geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

1 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

2 uur geleden
Halsema mag door als burgemeester van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Amsterdam ligt, blijft Femke Halsema aan als burgemeester. Na een geheime vergadering stemde de raad woensdagmiddag voor een tweede ambtstermijn van Halsema.

2 uur geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

3 uur geleden
Meeste natuur in 2030 nog overbelast met stikstof volgens rapport

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.

3 uur geleden
Erasmusbrug komende twee nachten dicht om onderhoud

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.

3 uur geleden