Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw hogere gemeentelijke heffingen voor burgers en bedrijven

Opnieuw hogere gemeentelijke heffingen voor burgers en bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Huishoudens en bedrijven zijn ook dit jaar gemiddeld meer geld kwijt aan gemeentelijke heffingen. Gemeentes verwachten dit jaar in totaal 6,3 procent meer geld aan heffingen te ontvangen dan vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020.

Van de drie grootste kostenposten van gemeentelijke heffingen stijgen reinigingsrechten en afvalstoffenheffing het sterkst, gevolgd door de onroerendezaakbelasting (ozb) en de rioolheffing. De reinigingsrechten en afvalstoffenheffing worden dit jaar met gemiddeld 8,3 procent opvallend veel duurder. Ook in 2019 namen deze kosten toe, toen met 5,5 procent. De reinigingsheffingen gaan vooral omhoog door een sterke stijging van de verwerkingskosten van het afval. Veel gemeenten berekenen deze kostenverhoging via de afvalstoffenheffing door aan huishoudens.

Eigenaren van woonhuizen en bedrijfspanden gaan dit jaar gemiddeld 4,7 procent meer ozb betalen dan in 2019. Uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de onderlinge verschillen tussen gemeenten groot zijn. In Nijmegen betaalt een huiseigenaar bijvoorbeeld gemiddeld drie keer zoveel ozb (568 euro) als in Sliedrecht (189 euro). Ook gaat de rioolheffing gemiddeld met 2,1 procent omhoog.

Uit de cijfers blijkt verder dat de toeristenbelasting met 40 procent stijgt. Driekwart hiervan komt voor rekening van Amsterdam, waar 199 miljoen euro aan toeristenbelasting wordt begroot.

De parkeerheffingen stijgen met bijna 10 procent (89 miljoen euro). Deze toename is ook voor een groot deel toe te schrijven aan de hoofdstad, waar het parkeergeld in totaal met 39 miljoen euro stijgt.

Meer uit Binnenland

Woensdag bekend wie bij SP stokje overneemt van Marijnissen

DEN HAAG (ANP) - De SP maakt komende woensdag bekend wie de fractie in de Tweede Kamer gaat leiden. De nieuwe fractievoorzitter neemt het stokje over van Lillian Marijnissen, die afgelopen weekend haar vertrek aankondigde.

1 uur geleden
Rutte heeft spijt van publiekelijk 'hengelen' naar NAVO-baan

BERLIJN (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte had beter niet publiekelijk zijn belangstelling kunnen uitspreken om NAVO-chef Jens Stoltenberg op te volgen, denkt hij bij nader inzien. Het was "fout om dat in het openbaar te doen", vindt Rutte nu.

1 uur geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

1 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

1 uur geleden
Verkenner Plasterk denkt dat rechts kabinet kan en ook 'moet'

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk denkt dat het mogelijk is een kabinet te vormen met PVV, VVD, NSC en BBB. "Ik denk ook dat het moet", zei hij in een toelichting op zijn verslag van de gesprekken die hij de afgelopen weken met partijen heeft gevoerd. "Het land moet bestuurd worden."

1 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

2 uur geleden
Maastunnel in januari paar weken dicht in zuidelijke richting

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers kunnen in de eerste weken van januari niet van noord naar zuid door de Rotterdamse Maastunnel rijden. De weg gaat dicht voor regulier onderhoud en vervanging van de vluchtdeuren in de tunnel.

2 uur geleden