Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw grote Duitse treinstaking aangekondigd

Opnieuw grote Duitse treinstaking aangekondigd

BERLIJN (ANP/DPA) - Treinpersoneel in Duitsland gaat van donderdagavond tot vrijdagavond weer staken. Dat heeft de Duitse spoorbond GDL aangekondigd. Naar verwachting leidt de actie tot uitval van duizenden treinen. Zowel regionale als langeafstandstrajecten zullen volgens de vakbond worden geraakt, evenals de forensenlijnen in Hamburg en Berlijn en goederentreinen.

GDL, een bond waarbij met name machinisten zijn aangesloten, is al langer in een conflict verwikkeld met Deutsche Bahn (DB) over de arbeidsvoorwaarden. Vorige maand legden machinisten en andere krachten ook al massaal het werk neer in Duitsland. Die staking leidde ertoe dat talloze treinritten kwamen te vervallen, waaronder internationale treinen van Nederland naar Duitsland.

GDL dringt niet alleen aan op hogere lonen, maar ook op kortere werktijden. Volgens GDL-bestuurder Claus Weselsky heeft DB de afgelopen tijd wel enige loonsverhoging geboden, maar is de eis over de werktijden volledig afgewezen. Dat vindt hij niet kunnen, vandaar dat er nu opnieuw actie wordt gevoerd. De 24 uur durende landelijke actie begint donderdag om 22.00 uur.

Miljoenen mensen de dupe

DB noemt het "onverantwoord en egoïstisch" dat de vakbond wederom een staking aankondigt. Volgens het bedrijf zullen miljoenen mensen hiervan de dupe worden. "In plaats van te onderhandelen en de realiteit onder ogen te zien, gaat de machinistenvakbond staken vanwege onvervulbare eisen. Dit is absoluut onnodig", zegt Martin Seiler, directeur personeelszaken bij DB.

De cao waar het om draait, geldt volgens DB voor zo'n 10.000 werknemers. Dat is aanzienlijk minder dan de spoorcao voor 180.000 medewerkers waar vakbond EVG deze zomer een akkoord over sloot. Ook die onderhandelingen verliepen moeizaam, met grote stakingen tot gevolg. Bemiddeling bood uiteindelijk uitkomst.

Meer uit Financieel

Tesla overschrijdt limieten afvalwater in Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla overschrijdt de limieten voor afvalwater in zijn fabriek bij Berlijn "voortdurend en aanzienlijk", stelt het Duitse drinkwaterbedrijf Water Association Strausberg-Erkner (WSE). "Verschillende verzoeken en waarschuwingen bleven zonder resultaat. Er werd geen oplossing voorgesteld of beloofd voor de toekomst", aldus de organisatie. Tesla zou ook de stikstofnormen in de fabriek overschrijden.

28 minuten geleden
Flexibilisering zorgt voor meer arbeidsongeschikten, zegt FNV

UTRECHT (ANP) - De doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt is de veroorzaker van de hoge instroom van mensen voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA, meldt de FNV op basis van eigen onderzoek. Zo hebben flexwerkers volgens de vakbond ruim twee keer zoveel kans om in de WIA terecht te komen dan werknemers met een vast contract.

31 minuten geleden
Flexibilisering zorgt voor meer arbeidsongeschikten, zegt FNV

UTRECHT (ANP) - De doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt is de veroorzaker van de hoge instroom van mensen voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA, meldt de FNV op basis van eigen onderzoek. Zo hebben flexwerkers volgens de vakbond ruim twee keer zoveel kans om in de WIA terecht te komen dan werknemers met een vast contract.

39 minuten geleden
Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vegetarische producten

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering heeft het gebruik van vleesnamen op het etiket van vegetarische producten verboden. Zo mag de term 'steak' alleen worden gebruikt voor vleesproducten. Andere termen die niet meer mogen worden gebruikt voor vleesvrije producten zijn onder meer schnitzel, ham, filet en entrecote.

1 uur geleden
Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4 procent

AMSTERDAM (ANP) - Vesteda kiest dit jaar voor een vrijwillige beperking van de huurverhoging en verhoogt op 1 juli de huren met maximaal 4 procent, meldt de grote woningbelegger en -verhuurder. Het demissionaire kabinet werkt ondertussen aan een wetswijziging voor een maximale huurverhoging van 6,8 procent voor de vrije huursector.

2 uur geleden
Toeristenbelasting stijgt in 2024, Amsterdam blijft het duurst

HEYTHUYSEN (ANP) - Toeristen die overnachten in een hotel, betalen in Nederland dit jaar gemiddeld 2,34 euro toeristenbelasting per persoon per nacht. Dat is dik 8 procent meer dan in 2023, meldt Bungalowparkoverzicht.nl in een jaarlijks onderzoek naar de belasting. De verschillen per gemeente zijn groot. Zo heeft Amsterdam opnieuw de hoogste toeristenbelasting van 16,76 euro per persoon per nacht.

3 uur geleden
BKR ziet aantal mensen met schulden en achterstanden verder dalen

TIEL (ANP) - Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening is vorig jaar verder gedaald, van minder dan 439.000 eind 2022 naar ruim 413.000. Volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) daalt ook het aantal Nederlanders met een lening.

3 uur geleden