
Opnieuw grote Duitse treinstaking aangekondigd
BERLIJN (ANP/DPA) - Treinpersoneel in Duitsland gaat van donderdagavond tot vrijdagavond weer staken. Dat heeft de Duitse spoorbond GDL aangekondigd. Naar verwachting leidt de actie tot uitval van duizenden treinen. Zowel regionale als langeafstandstrajecten zullen volgens de vakbond worden geraakt, evenals de forensenlijnen in Hamburg en Berlijn en goederentreinen.
GDL, een bond waarbij met name machinisten zijn aangesloten, is al langer in een conflict verwikkeld met Deutsche Bahn (DB) over de arbeidsvoorwaarden. Vorige maand legden machinisten en andere krachten ook al massaal het werk neer in Duitsland. Die staking leidde ertoe dat talloze treinritten kwamen te vervallen, waaronder internationale treinen van Nederland naar Duitsland.
GDL dringt niet alleen aan op hogere lonen, maar ook op kortere werktijden. Volgens GDL-bestuurder Claus Weselsky heeft DB de afgelopen tijd wel enige loonsverhoging geboden, maar is de eis over de werktijden volledig afgewezen. Dat vindt hij niet kunnen, vandaar dat er nu opnieuw actie wordt gevoerd. De 24 uur durende landelijke actie begint donderdag om 22.00 uur.
Miljoenen mensen de dupe
DB noemt het "onverantwoord en egoïstisch" dat de vakbond wederom een staking aankondigt. Volgens het bedrijf zullen miljoenen mensen hiervan de dupe worden. "In plaats van te onderhandelen en de realiteit onder ogen te zien, gaat de machinistenvakbond staken vanwege onvervulbare eisen. Dit is absoluut onnodig", zegt Martin Seiler, directeur personeelszaken bij DB.
De cao waar het om draait, geldt volgens DB voor zo'n 10.000 werknemers. Dat is aanzienlijk minder dan de spoorcao voor 180.000 medewerkers waar vakbond EVG deze zomer een akkoord over sloot. Ook die onderhandelingen verliepen moeizaam, met grote stakingen tot gevolg. Bemiddeling bood uiteindelijk uitkomst.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
48 minuten geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
2 uur geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
3 uur geleden