Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw gesprekken met advocaten opgenomen in gevangenissen

Opnieuw gesprekken met advocaten opgenomen in gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - Opnieuw heeft justitie per abuis vertrouwelijke telefoongesprekken opgenomen tussen gedetineerden en hun advocaten. Dat komt door een nieuwe fout in het telefoniesysteem in de gevangenis. Het gaat over een periode van acht maanden om 321 gesprekken, meldt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. De opgenomen gesprekken zijn meteen gewist en het systeem is aangepast. De minister betreurt de situatie.

Eind vorig jaar kwam aan het licht dat tussen 2013 en 2018 ongeveer 25.000 gesprekken tussen advocaten en hun cliënten waren opgenomen. Dat kwam door programmeerfouten in het telefoonsysteem dat in bijna alle gevangenissen wordt gebruikt. Dekker nam de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport over.

Maar medio september ontdekte een medewerker van het Justitieel Complex Schiphol bij toeval dat hij toch meeluisterde met een geheimhoudingsgesprek. Uit onderzoek bleek dat de gedetineerde een telefoonnummer van 13 cijfers had ingedrukt in plaats van 10 cijfers. Volgens Dekker herkende het systeem daardoor niet het nummer van het advocatenkantoor.

Programmeerfout

Daarop heeft de leverancier de hele database onderzocht op gesprekken die waren opgenomen waarbij meer dan 10 cijfers waren ingetoetst. Daaruit kwamen 321 opgenomen gesprekken met advocaten naar voren. De advocaten zijn daarover ingelicht.

Het systeem is daarop aangepast, maar deze week bleek dat ook in die wijziging een programmeerfout zat, schrijft Dekker. Daardoor konden geheime gesprekken naar internationale nummers worden opgenomen. Dat is overigens niet gebeurd, is na nieuw onderzoek gebleken, aldus Dekker.

Meer uit Binnenland

Noodopvang asielzoekers Ter Apel in studentencomplex Groningen

GRONINGEN (ANP) - De crisisopvang voor asielzoekers in Groningen komt in studentenhuisvestingscomplex The Village aan de Peizerweg. De opvang gaat donderdag open en moet onderdak bieden aan tachtig tot honderd asielzoekers uit onder andere Syrië, Eritrea, Somalië, Iran, Irak en Jemen. Naar verwachting blijven de asielzoekers zo'n drie maanden in de opvang in afwachting van plaatsing in een regulier asielzoekerscentrum.

15 minuten geleden
Advocaat: tweede man in zaak-Gino onterecht als verdachte gezien

MAASTRICHT (ANP) - Youri F., de man die in juni van dit jaar werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het wegmaken van het lichaam van de Limburgse Gino (9), is onterecht als verdachte aangemerkt. Zijn advocaat bevestigt berichtgeving hierover van RTL Boulevard. Dinsdag is de zogeheten sepotbeslissing van het Openbaar Ministerie binnengekomen, meldt ze.

19 minuten geleden
Rederij en watertaxi nemen aanbevelingen Onderzoeksraad ter harte

DEN HAAG (ANP) - Rederij Doeksen en Watertaxi De Bazuin zeggen het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) naar aanleiding van het dodelijke ongeluk tussen twee schepen in oktober vorig jaar "ter harte" te nemen. Bij de aanvaring tussen de snelboot Tiger van Doeksen en watertaxi De Stormloper kwamen drie mannen en een jongen van 12 om het leven. Het lichaam van de jongen werd nooit gevonden.

1 uur geleden
Ontvoerde Haagse man gevonden in België, ontsnapt uit woning

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds 26 november was vermist, is woensdag in België ontsnapt uit een woning aan zijn ontvoerders. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie.

1 uur geleden
Flevoland: Almere kan alsnog genoeg statushouders opvangen

LELYSTAD (ANP) - De gemeente Almere kan naar verwachting dit jaar alsnog genoeg statushouders aan een woning helpen, zo laat de provincie Flevoland weten. Uit een analyse van het ANP bleek deze week dat in Flevoland tot dusver geen enkele gemeente voldoende huizen voor statushouders heeft geregeld. Voor de andere vijf Flevolandse gemeenten gaat het moeilijk worden dit voor het einde van het jaar alsnog te doen, aldus de provincie.

1 uur geleden
Provincie Utrecht saneert met PFAS vervuilde basis Soesterberg

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht gaat de met PFAS vervuilde grond op de voormalige vliegbasis Soesterberg schoonmaken om de plek geschikt te maken voor woningbouw. Het Rijk betaalt de schoonmaakoperatie van 23,5 miljoen euro. Het is de veroorzaker van de vervuiling, omdat Soesterberg een voormalig Defensieterrein is.

1 uur geleden
Onderzoeksraad: boten ongeluk Terschelling voeren te hard

DEN HAAG (ANP) - Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Ook communiceerde de bemanning van de twee schepen niet duidelijk met elkaar en hield zich niet aan de geldende vaarregels.

2 uur geleden