Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw geen toestemming voor jaarlijkse protestmars Hongkong

Opnieuw geen toestemming voor jaarlijkse protestmars Hongkong

HONGKONG (ANP/RTR) - De Hongkongse politie geeft voor het tweede jaar op rij vanwege de coronapandemie geen toestemming voor een betoging op de herdenkingsdag van de Britse overdracht van de regio aan China. Op deze dag wordt traditioneel een grote protestmars gehouden voor uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld voor meer democratie en tegen de hoge prijzen op de woningmarkt.

Het coronavirus wordt als reden genoemd om de betoging te verbieden, maar critici claimen al langer dat de pandemie wordt gebruikt als excuus om protesten tegen te houden. De organisatie heeft te horen gekregen dat de actie kan leiden tot onder meer gezondheidsrisico's en de aantasting van de openbare veiligheid. De politie heeft gewaarschuwd dat mensen die niet luisteren een celstraf tot vijf jaar riskeren. In voorgaande jaren had de mars tienduizenden deelnemers.

Hongkong werd op 1 juli 1997 door de Britten overgedragen aan China. Daarvoor was de regio zo'n 150 jaar een kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk. Er werd bij de overdracht afgesproken dat er 50 jaar een principe van 'één land, twee systemen' zou gelden. Daardoor hebben Hongkongers meer vrijheden dan inwoners van het Chinese vasteland.

Vrijheden

Peking heeft de afgelopen jaren zijn grip op Hongkong verstevigd. Vooral de omstreden nationale veiligheidswet, die een jaar geleden werd ingevoerd, heeft grote impact op de vrijheden in Hongkong. Een daarvan is het recht op demonstratie. Vorig jaar kwamen ondanks het verbod nog duizenden mensen af op de mars van 1 juli, maar dat wordt dit jaar niet verwacht. Door de veiligheidswet is het voor de tegenstanders van de centrale en regionale regering moeilijker geworden om kritiek te uiten.

De herdenking van de Britse overdracht vindt dit jaar plaats op de dag waarop de Chinese Communistische Partij precies 100 jaar bestaat.

Meer uit Buitenland

Trumps oud-advocaat getuigt in onderzoek verkiezingen Georgia

ATLANTA (ANP) - De voormalige advocaat van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, Rudy Giuliani, heeft woensdag getuigd in een strafrechtelijk onderzoek naar de presidentsverkiezingen van 2020. Dat onderzoek draait om pogingen van Trump en diens bondgenoten om de verkiezingsuitslag in de staat Georgia, waar Joe Biden won, te beïnvloeden.

1 uur geleden
VN-chef arriveert in Lviv voor overleg met Zelenski en Erdogan

LVIV (ANP/DPA/RTR) - VN-chef António Guterres is woensdag aangekomen in de West-Oekraïense stad Lviv. Hij praat daar donderdag met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de graandeal, beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja en een politieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne.

3 uur geleden
Saudische vrouw veroordeeld tot 34 jaar cel voor Twittergedrag

RIYAD (ANP/AFP) - Een gerechtshof in Saudi-Arabië heeft een vrouw veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf vanwege haar activiteiten op Twitter. Salma al-Shehab, met circa 2600 volgers op het sociale medium, had geregeld getwitterd over vrouwenrechten in het aartsconservatieve islamitische land. Ze hielp volgens de rechters dissidenten die "de openbare orde in het koninkrijk wilden verstoren".

3 uur geleden
Portugal worstelt met bestrijding enorme brand in natuurpark

COVILHA (ANP/AFP) - De Portugese brandweer heeft moeite met de bestrijding van de enorme brand in het natuurpark Serra da Estrela, in het midden van het land. Meer dan 1200 brandweerlieden proberen de opgelaaide brand onder controle te krijgen.

6 uur geleden
Ex-vicepresident Pence overweegt getuigenis Capitoolbestorming

MANCHESTER (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence, die diende onder Donald Trump, zou een getuigenis over de gebeurtenissen rond de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar overwegen als de onderzoekscommissie van het parlement dat verzoekt. Pence was in het Capitool om met het parlement formeel de verkiezingsoverwinning van Joe Biden vast te stellen toen Trump-aanhangers tijdens de bestorming riepen dat hij een verrader was en moest worden opgehangen.

7 uur geleden
Geld binnen voor beeld van afgemaakte walrus Freya

OSLO (ANP) - Ruim 1280 Noorse dierenliefhebbers hebben samen meer dan 200.000 kronen (20.000 euro) ingezameld om een standbeeld van de onlangs afgemaakte walrus Freya te laten maken. Voor initiatiefnemer Erik Holm was het doden van de walrus een teken dat Noorwegen, en vooral de hoofdstad Oslo, geen leefruimte kan bieden aan wilde dieren. Het standbeeld moet voor eens en altijd duidelijk maken "dat we de natuur niet altijd kunnen of mogen doden en verwijderen wanneer deze in de weg staat", schrijft hij.

8 uur geleden
Veel doden en tientallen gewonden door busongeluk Marokko

KHOURIBGA (ANP) - Door een busongeluk in centraal Marokko zijn volgens plaatselijke media zeventien mensen om het leven gekomen en zijn er meer dan dertig gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde op een hoofdweg bijna 100 kilometer ten zuidoosten van Casablanca. Een volle bus kantelde door nog onbekende oorzaak op de weg aan de zuidrand van de plaats Khouribga. De politie is een onderzoek begonnen naar de toedracht van het ongeluk.

10 uur geleden