
Opnieuw geen toestemming voor jaarlijkse protestmars Hongkong
HONGKONG (ANP/RTR) - De Hongkongse politie geeft voor het tweede jaar op rij vanwege de coronapandemie geen toestemming voor een betoging op de herdenkingsdag van de Britse overdracht van de regio aan China. Op deze dag wordt traditioneel een grote protestmars gehouden voor uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld voor meer democratie en tegen de hoge prijzen op de woningmarkt.
Het coronavirus wordt als reden genoemd om de betoging te verbieden, maar critici claimen al langer dat de pandemie wordt gebruikt als excuus om protesten tegen te houden. De organisatie heeft te horen gekregen dat de actie kan leiden tot onder meer gezondheidsrisico's en de aantasting van de openbare veiligheid. De politie heeft gewaarschuwd dat mensen die niet luisteren een celstraf tot vijf jaar riskeren. In voorgaande jaren had de mars tienduizenden deelnemers.
Hongkong werd op 1 juli 1997 door de Britten overgedragen aan China. Daarvoor was de regio zo'n 150 jaar een kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk. Er werd bij de overdracht afgesproken dat er 50 jaar een principe van 'één land, twee systemen' zou gelden. Daardoor hebben Hongkongers meer vrijheden dan inwoners van het Chinese vasteland.
Vrijheden
Peking heeft de afgelopen jaren zijn grip op Hongkong verstevigd. Vooral de omstreden nationale veiligheidswet, die een jaar geleden werd ingevoerd, heeft grote impact op de vrijheden in Hongkong. Een daarvan is het recht op demonstratie. Vorig jaar kwamen ondanks het verbod nog duizenden mensen af op de mars van 1 juli, maar dat wordt dit jaar niet verwacht. Door de veiligheidswet is het voor de tegenstanders van de centrale en regionale regering moeilijker geworden om kritiek te uiten.
De herdenking van de Britse overdracht vindt dit jaar plaats op de dag waarop de Chinese Communistische Partij precies 100 jaar bestaat.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft Los Angeles aangeklaagd omdat de stad samenwerking met de federale immigratiedienst ICE zou hebben gedwarsboomd. Als gevolg daarvan ontstonden rellen in de stad, stelt het ministerie van Justitie in de aanklacht.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse visum van het Britse rapduo Bob Vylan is ingetrokken. Op X deelt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, dat de Britten het land niet meer in mogen.
8 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Israël geeft toe dat Palestijnse burgers gewond zijn geraakt bij hulpdistributiecentra in Gaza. Het leger zegt instructies te hebben gestuurd naar de troepen naar aanleiding van "geleerde lessen".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is eind vorige week getroffen door een "geavanceerde" en gerichte cyberaanval. Het gevaar is inmiddels geneutraliseerd, meldt het hof.
9 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Door de twaalf dagen van oorlog met Israël zijn in Iran zeker 935 mensen omgekomen. Onder hen zouden 132 vrouwen en 38 kinderen zijn, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA op basis van een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het dodental kan verder oplopen, want dit zijn alleen de geïdentificeerde slachtoffers.
13 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - Een Palestijnse mensenrechtenorganisatie heeft tevergeefs geprobeerd in het Verenigd Koninkrijk een verbod af te dwingen op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Een gerechtshof in Londen verwierp de zaak, die volgens de rechters draaide om de politieke vraag of het land zich moet terugtrekken uit het F-35-programma.
13 uur geledenLILLE (ANP/AFP) - Een rechtbank in het Franse Lille heeft celstraffen opgelegd na het vergaan van een boot met migranten. Zeven Afghanen en twee Iraakse Koerden kregen straffen van zeven of acht jaar.
15 uur geleden