Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw geen toestemming voor jaarlijkse protestmars Hongkong

Opnieuw geen toestemming voor jaarlijkse protestmars Hongkong

HONGKONG (ANP/RTR) - De Hongkongse politie geeft voor het tweede jaar op rij vanwege de coronapandemie geen toestemming voor een betoging op de herdenkingsdag van de Britse overdracht van de regio aan China. Op deze dag wordt traditioneel een grote protestmars gehouden voor uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld voor meer democratie en tegen de hoge prijzen op de woningmarkt.

Het coronavirus wordt als reden genoemd om de betoging te verbieden, maar critici claimen al langer dat de pandemie wordt gebruikt als excuus om protesten tegen te houden. De organisatie heeft te horen gekregen dat de actie kan leiden tot onder meer gezondheidsrisico's en de aantasting van de openbare veiligheid. De politie heeft gewaarschuwd dat mensen die niet luisteren een celstraf tot vijf jaar riskeren. In voorgaande jaren had de mars tienduizenden deelnemers.

Hongkong werd op 1 juli 1997 door de Britten overgedragen aan China. Daarvoor was de regio zo'n 150 jaar een kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk. Er werd bij de overdracht afgesproken dat er 50 jaar een principe van 'één land, twee systemen' zou gelden. Daardoor hebben Hongkongers meer vrijheden dan inwoners van het Chinese vasteland.

Vrijheden

Peking heeft de afgelopen jaren zijn grip op Hongkong verstevigd. Vooral de omstreden nationale veiligheidswet, die een jaar geleden werd ingevoerd, heeft grote impact op de vrijheden in Hongkong. Een daarvan is het recht op demonstratie. Vorig jaar kwamen ondanks het verbod nog duizenden mensen af op de mars van 1 juli, maar dat wordt dit jaar niet verwacht. Door de veiligheidswet is het voor de tegenstanders van de centrale en regionale regering moeilijker geworden om kritiek te uiten.

De herdenking van de Britse overdracht vindt dit jaar plaats op de dag waarop de Chinese Communistische Partij precies 100 jaar bestaat.

Meer uit Buitenland

NYT: Israël wist al meer dan een jaar van aanvalsplan Hamas

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische veiligheidsdiensten wisten al meer dan een jaar van de aanvalsplannen van de Palestijnse militante groep Hamas. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Israëlische functionarissen zouden de aanval op 7 oktober als "te hoog gegrepen" voor Hamas van de hand hebben gewezen.

22 minuten geleden
Eindvonnis Surinaamse Decembermoorden komt op 20 december

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse oud-legerleider, ex-president en politicus Desi Bouterse (78) hoort op 20 december of hij wordt veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982, die aan vijftien mannen het leven kostten. Dat heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie donderdagmiddag bekendgemaakt in Paramaribo.

39 minuten geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

3 uur geleden
Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij

JERUZALEM (ANP) - Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij als reactie op de vrijlating van acht gijzelaars door Hamas donderdag. Dat zeiden de gevangenisautoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. De gevangenen worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël, de Westoever en Jeruzalem.

3 uur geleden
Biden: 'vaak zeer oneens met Kissinger'

WASHINGTON (ANP) - "Gedurende onze carrières waren we het vaak oneens, en zeer. Maar vanaf onze eerste ontmoeting was zijn krachtige intellect en zijn diepe strategische focus evident." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring donderdag naar aanleiding van het overlijden van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

3 uur geleden
Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

6 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

6 uur geleden