Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw geen stroomtoevoer naar oude kerncentrale Tsjernobyl

Opnieuw geen stroomtoevoer naar oude kerncentrale Tsjernobyl

TSJERNOBYL (ANP/RTR/DPA) - De oude, in 1986 deels ontplofte kerncentrale Tsjernobyl is opnieuw afgesloten van het stroomnet. De Oekraïense netbeheerder Ukrenergo meldt dat de stroomtoevoer is beschadigd door Russische troepen en de centrale daarom net als vorige week weer op noodgeneratoren draait. Stroom is nodig voor de voorzieningen die beschermen tegen straling, aldus Oekraïne.

De kerncentrale wekt zelf al jaren geen stroom op, maar er wordt nog wel radioactief afval bewaard. Oekraïne zei vorige week te vrezen voor het vrijkomen van radioactieve straling, maar volgens het internationaal atoomagentschap (IAEA) was er "geen kritieke impact op de veiligheid". In Tsjernobyl vond in 1986 een grote kernramp plaats.

Ook het nabijgelegen dorp Slavoetytsj, ten noorden van Kiev, heeft maandag geen elektriciteit. Zondag waren al reparaties aan het elektriciteitsnet uitgevoerd in het gebied dat in handen is van de Russische troepen. De netbeheerder meldt dat reparateurs daar opnieuw naartoe moeten gaan.

Meer uit Buitenland

Trump: Harris is 'radicaal-linkse gek'

CHARLOTTE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vicepresident Kamala Harris woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina bestempeld als een "radicaal-linkse gek die het land zal vernietigen".

55 minuten geleden
Campagne gestaakt om democratie te redden, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - De beste manier om een verdeeld land en verdeelde Democratische partij te verenigen is om "de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie". Dat zei president Joe Biden in zijn eerste toespraak sinds hij zondag onder druk van partijgenoten zijn herverkiezingscampagne staakte.

2 uur geleden
Deal wapenstilstand Gaza dichtbij, zegt Amerikaanse regeringsbron

WASHINGTON (ANP) - De onderhandelingen rond een staakt-het-vuren voor de Gazastrook en de vrijlating van de overblijvende Israëlische gijzelaars is in de "afrondende fase", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag tegen verschillende media.

4 uur geleden
Kritiek VS op plan Israël om UNRWA als terreurgroep te bestempelen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben woensdag kritiek geuit op een Israëlisch wetsvoorstel dat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA als een terreurorganisatie zou bestempelen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het "ongelooflijk contraproductief".

4 uur geleden
Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

7 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

7 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

8 uur geleden