Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw geen griepgolf, gevolgen na corona onduidelijk

Opnieuw geen griepgolf, gevolgen na corona onduidelijk

BILTHOVEN (ANP) - Tot dusver is er ook dit jaar in Nederland geen sprake van een griepgolf. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC, de GGD Amsterdam en het RIVM komt naar voren dat griep op dit moment nauwelijks rondgaat. Volgens arts-viroloog Menno de Jong kan het zijn dat we na twee griepvrije jaren een heftiger epidemie krijgen, zodra de coronaregels worden losgelaten.

De griepgolf duurt in normale jaren van eind december tot eind maart. Volgens cijfers van gezondheidsinstituut Nivel blijft het aantal mensen met griepachtige klachten al weken flink lager dan in de jaren voor corona. Nivel kijkt naar het aantal mensen per 100.000 inwoners dat zich meldt bij de huisarts met klachten die kunnen duiden op de griep. In de laatste week van 2021 meldden zich slechts zes mensen per 100.000 inwoners. Dat is ver onder de epidemische grens.

Omdat griepklachten lijken op coronaklachten en de cijfers van het Nivel dus niet alles zeggen over de rondgang van het griepvirus onderzoeken het Amsterdam UMC en de GGD zelf ook hoeveel mensen er griep bij zich dragen. Dat wordt gedaan door mensen in een coronateststraat te testen op influenza (griep), vertelt De Jong. De arts is ook lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over de coronabestrijding. "We zien in de teststraat tot dusver incidenteel een positieve grieptest voorbijkomen."

Verklaring

De verklaring voor het wegblijven van de griep ligt hem in de lockdown vanwege de coronapandemie. Omdat griep op eenzelfde manier wordt overgedragen als corona werken de maatregelen ook tegen dat virus. De kans dat alle coronaregels deze winter al worden losgelaten en ook het griepvirus dus weer makkelijk zal kunnen rondgaan, lijkt De Jong klein. Dat betekent dat we waarschijnlijk voor het tweede jaar op rij nauwelijks een griep gaan meemaken.

Daardoor is het volgens hem lastig te voorspellen wat er zal gebeuren zodra we wél weer terug gaan naar normaal. Het is in de geschiedenis zelden voorgekomen dat de griepgolf werd overgeslagen. "De vraag is wat er gebeurt met de immuniteit onder de bevolking nu er twee jaar geen griep rondgaat."

Bescherming

Als minder mensen met het virus in aanraking komen, kan de natuurlijke bescherming ertegen onder de bevolking afnemen. "Als je dan alles weer opengooit, kan de griep zich extra snel gaan verspreiden." Of dat dan in de zomer al zal gebeuren, of pas volgende winter is lastig te zeggen. "Dat is ook afhankelijk van wat er in het buitenland gebeurt. Als er elders wel een griepgolf ontstaat, kan dat makkelijk hier naartoe reizen."

In het Amsterdam UMC wordt momenteel onderzoek gedaan naar de afgenomen immuniteit tegen griep.

Meer uit Gezond

Tienduizenden flesjes met verboden vloeistoffen vapes onderschept

UTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.

13 uur geleden
EU-handelschef verwacht intensiever contact met VS over deal

BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.

4 dagen geleden
Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

6 dagen geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

1 week geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

1 week geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

1 week geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 week geleden