Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw duizenden meldingen van problemen apneu-apparaten Philips

Opnieuw duizenden meldingen van problemen apneu-apparaten Philips

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Het aantal meldingen over de slaapapneu-apparaten van Philips loopt nog steeds op. De Amerikaanse medische toezichthouder FDA kreeg in juli, augustus en september vorig jaar zo'n 7000 nieuwe meldingen binnen van problemen bij patiënten die mogelijk in verband te brengen zijn met het gebruik van defecte slaapapneu-apparaten van het zorgtechnologieconcern. In 111 van die gevallen was er sprake van een sterfgeval, meldt de FDA deze week in een update.

De problemen met de slaapapneu-apparaten draaien om isolatieschuim dat kon loslaten, wat schadelijk is voor de gezondheid van patiënten. In totaal ontving de FDA meer dan 116.000 meldingen sinds april 2021 en zijn er 561 overlijdens gemeld die mogelijk te maken hebben gehad met de gebrekkige apparaten van het zorgtechnologieconcern.

Philips zegt dat de meldingen op zichzelf geen bewijs zijn dat er een causaal verband bestaat tussen het gebruiken van het apparaat en het overlijden. Het concern meldt bovendien alle meldingen te onderzoeken en stelt dat er geen sluitend bewijs is dat die sterfgevallen in verband brengt met de apparaten.

Schikking

De FDA schrijft dat de rapportage over medische apparaten ook beperkingen heeft. Zo kan op basis van dit systeem alleen niet worden bepaald wat de oorzaak van een melding is door onderrapportage, onnauwkeurigheden en een gebrek aan verificatie dat het apparaat de melding heeft veroorzaakt.

Philips kondigde deze week aan te stoppen met de verkoop van nieuwe slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft een schikking getroffen met de FDA en tot aan de voorwaarden is voldaan wordt de verkoop op de Amerikaanse markt stopgezet. Het bedrijf blijft nog wel dienstverlening bieden aan bestaande slaapapneu- en ademhalingsapparaten bij zorgaanbieders en patiënten.

De affaire rond de slaapapneu-apparaten speelt al jaren en zorgt ervoor dat het bedrijf sinds 2021 miljoenen apparaten heeft moeten terugroepen. Ook kostte het Philips al honderden miljoenen aan vergoedingen voor de defecte machines. Daarnaast loopt bij de Amerikaanse justitie ook nog een onderzoek om de kwestie en dreigen er duizenden rechtszaken van patiënten met gezondheidsklachten.

Meer uit Gezond

Rode Kruis opent Giro 881 voor slachtoffers conflicten wereldwijd

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft Giro 881 geopend voor donaties om hulpverleners en slachtoffers wereldwijd te ondersteunen. Volgens de hulporganisatie zijn op dit moment tientallen miljoenen mensen slachtoffer van gewapende conflicten. "Van Soedan tot Gaza, van Oekraïne tot Congo; maanden en jaren van aanhoudend conflict zorgen voor diepe fysieke en mentale wonden. Het Rode Kruis is er voor deze slachtoffers, maar heeft daarbij veel meer hulp nodig."

25 minuten geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

11 uur geleden
Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

16 uur geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

18 uur geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

20 uur geleden
Rechtbank oordeelt dat coronapas geen schending grondrechten was

DEN HAAG (ANP) - De invoering van de coronapas tijdens de pandemie was weliswaar "ingrijpend", maar geen schending van de grondrechten. Tot dat oordeel komt de rechtbank in Den Haag in een zaak die tegenstanders van het coronatoegangsbewijs hadden aangespannen. Zij krijgen geen schadevergoeding.

20 uur geleden
WHO-studie: meer kinderen met overgewicht door coronapandemie

KOPENHAGEN (ANP) - De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer 'schermtijd', terwijl 28 procent doordeweeks minder in beweging kwam, becijferen onderzoekers in een woensdag verschenen rapport.

22 uur geleden