Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw drukte op wegen in Europa

Opnieuw drukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - Zondag was het opnieuw druk op verschillende wegen in Europa. Volgens de ANWB was er opvallend veel vertrekkend vakantieverkeer onderweg, maar is het ergste fileleed inmiddels geleden. Sinds ongeveer 15.00 uur neemt de ergste vertraging op de Europese wegen af.

In Duitsland was zondag als voorspeld behoorlijk wat vertraging door terugkerend vakantieverkeer. In andere Europese landen zoals Frankrijk, Italië en Oostenrijk was er echter meer vertraging richting het zuiden, wat wijst op vertrekkende vakantiegangers. "Ik denk dat veel mensen dachten: we vermijden Zwarte Zaterdag, wat wij ook aanbevolen, en laten we zondag gaan", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Zaterdag deed Zwarte Zaterdag in Frankrijk zijn naam eer aan, met op het hoogtepunt rond het middaguur 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Ook op wegen in andere Europese landen was het druk, zoals in Duitsland, bij de Gotthardtunnel en in Italië op de A22 van de Brennerpas naar Verona.

Knelpunt

Zondag was het dus echter ook druk op wegen richting vakantiebestemmingen, hoewel het wel een paar uur scheelde met zaterdag, geeft de woordvoerder van de ANWB aan. "Het was echt wel wat rustiger." Op de A22 vanaf de Brennerpas naar het Italiaanse Verona bedroeg de vertraging zondag bijvoorbeeld meer dan twee uur. "Dat scheelde een uur vergeleken met zaterdag. Maar het is nog steeds heel druk."

Ook was er een knelpunt dat zich zaterdag niet voordeed. Vanuit Slovenië was er forse vertraging bij de Karawankentunnel richting het Oostenrijkse Villach. Dat leverde zondag zo’n 1,5 uur extra reistijd op, terwijl dat zaterdag steeds een halfuurtje was. "Er zijn blijkbaar veel mensen uit Kroatië onderweg naar Europa."

Vertraging

Een bekend knelpunt in Zwitserland is de A2 bij de Sint Gotthardtunnel richting het Italiaanse Chiasso. Daar moesten weggebruikers zondag een groot deel van de middag rekenen op twee uur vertraging. In Oostenrijk was het vooral op de A10 ten zuiden van Salzburg heel druk, en in Duitsland vooral op de A7 vanuit Oostenrijk richting het Duitse Ulm en de A3 tussen Würzburg en Neurenberg.

In Frankrijk was het ook filerijden, maar op de Autoroute du Soleil was het zondag wel minder druk dan zaterdag. Vooral zondagochtend liep verkeer er veel vertraging op, bijvoorbeeld op de A7 vanaf Lyon naar het zuiden, maar dit verbeterde ‘s middags. Op de A10 richting Bordeaux is het zondagmiddag nog wel erg druk, vooral rond de stad Bordeaux. "Over een groot stuk van duizend kilometer heb je daar drie uur vertraging", aldus de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

'Wachtkamer' voor asielzoekers in Zoutkamp mag niet uitbreiden

WINSUM (ANP) - De 'wachtkamer' voor asielzoekers in het Groningse Zoutkamp mag voorlopig niet worden uitgebreid. Het terrein biedt nu plek aan zeshonderd mensen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft woensdag gevraagd om dat uit te breiden naar zevenhonderd, de maximale omvang van de opvang. Maar de gemeente Het Hogeland heeft dat afgewezen.

2 uur geleden
COA en gemeente Westerwolde bevestigen buitenslapers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondanks een eerder afgekondigd verbod op buiten slapen hebben asielzoekers in de nacht van dinsdag op woensdag de nacht buiten doorgebracht bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat bevestigen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Of er ook echt geen opvangplek voor hen was, is het COA aan het uitzoeken. Volgens een woordvoerder was tegen middernacht "iedereen binnen". Waarom er later die nacht toch nog mensen buiten waren, is niet bekend.

2 uur geleden
Utrecht compenseert per direct minima en middeninkomens

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht gaat per direct minima en mensen met een middeninkomen compenseren in hun inkomen. Zo stelt de gemeente extra geld beschikbaar om de energierekening te compenseren. Mensen die al jaren in de bijstand zitten, krijgen automatisch een extra maandelijkse inkomenstoeslag.

2 uur geleden
Jetten: kabinet kijkt naar veiligheid vitale netwerken op zee

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kijkt naar aanleiding van de lekkages in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 "welke andere risico's er zijn voor netten op zee", zegt energieminister Rob Jetten. Het gaat daarbij om meer dan alleen gasleidingen. "Denk ook aan internetkabels", aldus de bewindsman.

3 uur geleden
Net als VVD wil ook CDA waarborg bij wijziging sekseregistratie

DEN HAAG (ANP) - In navolging van coalitiepartner VVD wil ook het CDA dat er eerst een "goed gesprek" wordt gevoerd met iemand die op papier zijn of haar geslacht wil laten veranderen bij de gemeente. In een wetsvoorstel dat voorligt, kunnen mensen vanaf zestien jaar hun sekse juridisch laten wijzigen zonder dat zij een deskundigenverklaring hoeven te overhandigen, zoals nu nog wel het geval is. Ze moeten na de aanvraag alleen vier weken wachten totdat het besluit wordt uitgevoerd. Kinderen jonger dan zestien, kunnen voortaan ook de registratie wijzigen, maar dit verzoek moet via de rechter lopen.

3 uur geleden
Oekraïense ambassadeur houdt zich op de vlakte over ontslag

DEN HAAG (ANP) - De ambassadeur van Oekraïne in Nederland Maksym Kononenko onthoudt zich van commentaar op zijn ontslag. In een reactie aan het ANP laat hij weten dat het aan de president van Oekraïne is om dit soort besluiten te nemen en dat hij "geen commentaar op dit politieke besluit" kan geven.

3 uur geleden
MiGreat: Tientallen asielzoekers buiten geslapen bij Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van dinsdag op woensdag volgens hulporganisatie MiGreat zo'n veertig asielzoekers buiten geslapen. Het COA kan dit niet bevestigen en stelt dat tegen middernacht "iedereen binnen was", aldus een woordvoerder die niet zegt te weten wat er later die nacht nog is gebeurd. Het COA zoekt dat uit.

3 uur geleden