Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw drukte op wegen in Europa

Opnieuw drukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - Zondag was het opnieuw druk op verschillende wegen in Europa. Volgens de ANWB was er opvallend veel vertrekkend vakantieverkeer onderweg, maar is het ergste fileleed inmiddels geleden. Sinds ongeveer 15.00 uur neemt de ergste vertraging op de Europese wegen af.

In Duitsland was zondag als voorspeld behoorlijk wat vertraging door terugkerend vakantieverkeer. In andere Europese landen zoals Frankrijk, Italië en Oostenrijk was er echter meer vertraging richting het zuiden, wat wijst op vertrekkende vakantiegangers. "Ik denk dat veel mensen dachten: we vermijden Zwarte Zaterdag, wat wij ook aanbevolen, en laten we zondag gaan", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Zaterdag deed Zwarte Zaterdag in Frankrijk zijn naam eer aan, met op het hoogtepunt rond het middaguur 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Ook op wegen in andere Europese landen was het druk, zoals in Duitsland, bij de Gotthardtunnel en in Italië op de A22 van de Brennerpas naar Verona.

Knelpunt

Zondag was het dus echter ook druk op wegen richting vakantiebestemmingen, hoewel het wel een paar uur scheelde met zaterdag, geeft de woordvoerder van de ANWB aan. "Het was echt wel wat rustiger." Op de A22 vanaf de Brennerpas naar het Italiaanse Verona bedroeg de vertraging zondag bijvoorbeeld meer dan twee uur. "Dat scheelde een uur vergeleken met zaterdag. Maar het is nog steeds heel druk."

Ook was er een knelpunt dat zich zaterdag niet voordeed. Vanuit Slovenië was er forse vertraging bij de Karawankentunnel richting het Oostenrijkse Villach. Dat leverde zondag zo’n 1,5 uur extra reistijd op, terwijl dat zaterdag steeds een halfuurtje was. "Er zijn blijkbaar veel mensen uit Kroatië onderweg naar Europa."

Vertraging

Een bekend knelpunt in Zwitserland is de A2 bij de Sint Gotthardtunnel richting het Italiaanse Chiasso. Daar moesten weggebruikers zondag een groot deel van de middag rekenen op twee uur vertraging. In Oostenrijk was het vooral op de A10 ten zuiden van Salzburg heel druk, en in Duitsland vooral op de A7 vanuit Oostenrijk richting het Duitse Ulm en de A3 tussen Würzburg en Neurenberg.

In Frankrijk was het ook filerijden, maar op de Autoroute du Soleil was het zondag wel minder druk dan zaterdag. Vooral zondagochtend liep verkeer er veel vertraging op, bijvoorbeeld op de A7 vanaf Lyon naar het zuiden, maar dit verbeterde ‘s middags. Op de A10 richting Bordeaux is het zondagmiddag nog wel erg druk, vooral rond de stad Bordeaux. "Over een groot stuk van duizend kilometer heb je daar drie uur vertraging", aldus de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Evacuaties en lichtgewonde door explosie bij woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - Door een explosie bij een woning aan de Lisstraat in Spijkenisse is in de nacht van donderdag op vrijdag iemand lichtgewond geraakt. Het slachtoffer kreeg glas in een voet en is door ambulancepersoneel behandeld. Twee andere mensen moesten worden nagekeken omdat ze bij de ontploffing rook hadden ingeademd. Er ontstond geen brand, maar de politie spreekt van "een flinke explosie". Zo'n veertien bewoners van naastgelegen woningen zijn geëvacueerd en worden in de buurt opgevangen, terwijl bouw- en woningtoezicht de veiligheid van de huizen controleert, zegt een woordvoerster van de politie.

2 uur geleden
Nieuwe maximumsnelheid in grootste deel van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

2 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de bekende complotdenker Huig Plug uit Katwijk en twee medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen hem geëist.

2 uur geleden
Scholen hebben weer Paarse Vrijdag

AMSTERDAM (ANP) - Op scholen in het hele land is het weer Paarse Vrijdag, de jaarlijkse actiedag in samenwerking met lhbti+-belangenbehartiger COC Nederland en de leerlingengroepen aangesloten aan de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Volgens het COC doen elk jaar meer dan duizend middelbare scholen en mbo's mee aan de dag ter ondersteuning van de genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar haken ook steeds meer basisscholen aan.

2 uur geleden
Nabestaanden Carlo krijgen woord in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak krijgen de nabestaanden van Carlo Heuvelman het woord. Zijn ouders maken bij het hof in Leeuwarden gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin.

2 uur geleden
COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

3 uur geleden
Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

7 uur geleden